Καύσιμα: Πόσο επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή τις τιμές

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή είναι οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων και οι καταναλωτές, καθώς οι εξελίξεις στην κρίση της περιοχής αναμένεται να αποτυπωθούν στην τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης.

Ενόψει και της έναρξης του επιδόματος θέρμανσης εντός του μήνα, ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος ομοσπονδίας πρατηριούχων εμπόρων καυσίμων, λέει, μιλώντας στο MEGA:

«Οι τιμές ξεκίνησαν με το 1,19 περίπου, μια μέση τιμή που είναι ίδια ακριβώς με την έναρξη του πετρελαίου θέρμανσης στις 15/10/21, δηλαδή ενώ έχουν αυξηθεί τα πάντα, τα περιθώρια κέρδους έχουν παραμείνει τα ίδια».

Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή:

«Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, κυβέρνηση είναι αυτή αποφασίζει, αλλά η λογική λέει ότι όταν ανεβάζεις τη θερμοκρασία με το πετρέλαιο θέρμανσης και ανάβεις τα καλοριφέρ για δύο ώρες, έχεις για άλλες δύο ώρες θέρμανση στο σπίτι. Με το κλιματιστικό σε δέκα λεπτά ξανακρυώνει το σπίτι. Διάβασα ότι η επιδότηση στα ξύλα θα είναι μεγαλύτερη από το πετρέλαιο θέρμανσης. Και αυτό δεν στέκεται γιατί όταν θέλουμε να έχουμε οικολογικό αποτύπωμα σαφώς δεν μπορούμε να καίμε ξύλα. Η κυβέρνηση αποφασίζει, εμείς ακολουθούμε, θυμίζω ότι η ομοσπονδία έκανε πρόταση στην κυβέρνηση να δώσει το επίδομα στην αντλία. Ο καταναλωτής θα αγόραζε φθηνότερα καύσιμα. Όταν είναι ακριβό το καύσιμο σίγουρα υπάρχει παραβατικότητα».

«Μέχρι προχθές από την πρώτη του μήνα είχαμε μια αύξηση στις τιμές 7 λεπτά. Η μέση τιμή στα πρατήρια ήταν αυξημένη κατά 3 λεπτά. Κάθε φορά που ανεβαίνει ή κατεβαίνει η τιμή, οι τιμές στα πρατήρια διαμορφώνονται με αυτά που πουλάνε τα διυλιστήρια με αποτέλεσμα να βλέπουμε όταν έχουμε αύξηση ή μείωση με χρονοκαθυστέρηση υπάρχει το αντίστοιχο στην αντλία. Η χρονοκαθυστέρηση πάντα στην αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι στη μείωση», συμπληρώνει.

«Δεν είμαι αισιόδοξος»

Από την πλευρά του ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, σημειώνει:

«Αυτό που πιθανά θα επηρεάσει εμάς από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι οι τιμές ενέργειας. Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος ότι η τιμή του πετρελαίου θα πέσει. Μέχρι και το τελευταίο χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ, το Ιράν παρήγαγε 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Σήμερα έχει περιορίσει την παραγωγή στις 600.000 γιατί φοβάται χτύπημα».

Αυτή η μείωση της παραγωγής επηρεάζει παγκοσμίως.

«Λείπουν αυτήν την στιγμή περίπου 1 εκατ. βαρέλια από την Κίνα που τα έπαιρνε από το Ιράν και έχει βγει στη γύρα και ζητάει εναλλακτικά από τη Ρωσία ή από άλλους πόρους. Ήδη το Ιράν ανέβασε 1 δολάριο το πετρέλαιο εχθές και αυτό θα παρασύρει και τις άλλες τιμές. Το Ιράν ελέγχει τα στενά του Ορμούζ. Η μεγαλύτερη κίνηση πετρελαίου γίνεται από αυτά τα στενά. Έτσι και το Ιράν, ως αντίποινα προς το Ισραήλ και τον δυτικό κόσμο, κλείσει τα στενά έστω και για λίγο, θα έχουμε μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Ξεσπά ο πατέρας του μωρού στην Αμαλιάδα – «Στο παιδί μου μπήκε χέρι για να πεθάνει»
19 Οκτωβρίου, 2024
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το κέντρο της Αθήνας – Αύριο ο 28ος Ποδηλατικός Γύρος
19 Οκτωβρίου, 2024
ΗΠΑ: Μπρα ντε φερ μεταξύ Χάρις και Τραμπ στον δρόμο προς τις αμερικανικές εκλογές
19 Οκτωβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: Θάνατος βρέφους στην Αμαλιάδα – Το τραγικό παιχνίδι της μοίρας – Τι λέει η φίλη της μητέρας
19 Οκτωβρίου, 2024
Έρχονται αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις – Τι ισχύει για εισφορά αλληλεγγύης και προσωπική διαφορά
19 Οκτωβρίου, 2024
37χρονος γνωστός επιχειρηματίας έπεσε από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας και σκοτώθηκε
19 Οκτωβρίου, 2024
Καύσιμα: Πόσο επηρεάζει η κρίση στη Μέση Ανατολή τις τιμές
19 Οκτωβρίου, 2024
Νίκη Κεραμέως: Τι είπε για μισθούς, συντάξεις, αυξήσεις μισθών και ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων
19 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο αναβάτης της μηχανής που παρέσυρε και εγκατέλειψε 27χρονο πεζό στην οδό Λαγκαδά
19 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Τέσσερις νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα στο ανατολικό τμήμα – Δύο βομβαρδισμοί εναντίον των νοτίων προάστιων της Βηρυτού
19 Οκτωβρίου, 2024