Στον κλοιό του καύσωνα “Κλέων” παραμένει η χώρα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να διατηρούνται και σήμερα, και τον υδράργυρο να φτάνει κατά τόπους τους 41 βαθμούς. Η ΓΓΠΠ απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποιεί ότι η ατμόσφαιρα θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη με αποτέλεσμα να ευνοείται η συσσώρευση ρύπων και συστήνει να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις με οχήματα και να αποφευχθεί η διακίνηση υγρών καυσίμων. Επίσης και η λειτουργία στεγνοκαθαριστηρίων & βαφείων.
Εξάλλου, κλειστά θα είναι σήμερα Σάββατο 15/7 όλα τα πάρκα και τα άλση της περιφέρειας Αττικής, όπως το Πάρκο Τρίτση, το Πεδίον του Άρεως, ο Λόφος Φιλοπάππου και το Αττικό Άλσος. Κλειστή και η Ακρόπολη από τις 11.30 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα, ενώ λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τα τρένα κινούνται με μειωμένες ταχύτητες, και γι` αυτό τον λόγο υπάρχουν καθυστερήσεις στα δρομολόγια.
Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες χθες Παρασκευή 14/7 κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας σε πολλές περιοχές τους 40 βαθμούς. Ογδόντα επτά μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 βαθμών, εκ των οποίων οι 14 κατέγραψαν μέγιστες άνω των 42 βαθμών Κελσίου. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Θήβα και ήταν ίση με 44,2 βαθμούς Κελσίου.
Προαιρετική είναι για αύριο Κυριακή 16/7 η λειτουργία των καταστημάτων στην Αθήνα, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων.
Απ’ άκρη σε άκρη στην Ελλάδα οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα με χιούμορ και υπομονή.
Όσοι έχουν μείνει στο Κέντρο της Αθήνας, κάνουν τις βόλτες τους και τις αγορές τους με καπέλα, αντηλιακά και δροσερά ροφήματα. Αρκετοί βρίσκουν «καταφύγιο» στις παραλίες.
Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Ρόδο, Χίο, Σάμο και Ικαρία.
Την ίδια ώρα, από συνεχόμενα κύματα καύσωνα πλήττεται ο πλανήτης. Θερμοκρασίες ρεκόρ αναμένονται το διήμερο από την Ευρώπη ως την Κίνα και τις ΗΠΑ, μία ακόμη ένδειξη της επιδείνωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής.