Και στην Ελλάδα: Φάρμακο «επανάσταση» κατά του κορονοϊού – Με απλή εισπνοή

Τη στιγμή που οικοδομείται όλο και περισσότερο το τείχος ανοσίας από τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 η μάχη για την εύρεση νέων θεραπειών αποτελεσματικών κατά του κορονοϊού όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται αλλά ενισχύεται.

Η επικείμενη έναρξη στη χώρα μας κλινικής μελέτης του υποσχόμενου ισραηλινού εισπνεόμενου φαρμάκου το οποίο ανακάλυψε ο καθηγητής Ιατρικής Ναντίρ Αρμπέρ δίνει ελπίδα για πρόληψη της πολύς σοβαρής νόσου Covid-19 διασωλήνωσης και θανάτου.

Ο κ. Αρμπέρ που συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τη μελέτη που θα διεξαχθεί στα νοσοκομεία Αττικόν και Σωτηρία μιλά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τα οφέλη του φαρμάκου και τη μελέτη που αναμένεται να ξεκινήσει.

«Το φάρμακο μπορεί να παράγεται αποτελεσματικά και γρήγορα με σχετικά χαμηλό κόστος» αναφέρει στον Ε.Τ της Κυριακής. Η έρευνα για τη σύνθεση του φαρμάκου μετρά 20 χρόνια. «Κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταφέραμε να συγκεντρώσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα διαφορετικά μέρη από διαφορετικά επιστημονικά έργα για να δημιουργήσουμε το απόλυτο φάρμακο για την Covid-19». Ολη η προσπάθεια πραγματοποιείται με τη συνεργασία της καθηγήτριας Σίραν Σαπίρα.

Ο υποδοχέας CD24

Αναλύοντας τη δράση του ΕΧΟ CD24, όπως λέγεται το φάρμακο ο κ. Αρμπέρ επισημαίνει ότι «ο υποδοχέας CD24 είναι ένας κυρίαρχος παίκτης σε πολλές διεργασίες. Συγκεκριμένα είναι ένας σημαντικός αρνητικός ρυθμιστής του ανοσοποιητικού συστήματος. To NFKB (σ.σ σύμπλεγμα πρωτεϊνών) είναι το κύριο μονοπάτι για την παραγωγή κυτοκινών που προκαλούν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το φάρμακό μας εκφράζεται σε εξωσώματα μικροσκοπικά κυστίδια, προέρχονται από την κυτταρική μεμβράνη. Αναστέλλει την οδό NFKB σε δύο κρίσιμα σημεία. Παραδίδεται απευθείας στον πνεύμονα με απλή εισπνοή».

Προς το παρόν η Ελλάδα και το Ισραήλ με λίγους ασθενείς το Ισραήλ λόγω της επιτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος απ’ όπου ξεκίνησε η μελέτη είναι οι δύο χώρες που πραγματοποιούν την κλινική μελέτη φάσης 2. Η μελέτη του εισπνεόμενου φαρμάκου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καθώς αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εγκριτικές διαδικασίες. Εχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και έως το τέλος του μήνα εκτιμάται ότι οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές θα είναι έτοιμες να το χορηγήσουν στους πρώτους ασθενείς.

Οπως επισημαίνει ο κ. Αρμπέρ στον Ε.Τ της Κυριακής προτιμά την Ελλάδα αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε όλο τον κόσμο από την εσωτερική Μογγολία έως την Τσεχία τη Σλοβακία την Ουγγαρία και τις ΗΠΑ. Προσθέτει δε με ενθουσιασμό ότι η Ελλάδα είναι η καλύτερη εξαίροντας τη συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τους υπεύθυνους για τη μελέτη των δύο νοσοκομείων. Ειδικά όσον αφορά στον εκπρόσωπο για τον κορονοϊό στη χώρα μας Σωτήρη Τσιόδρα ο Ισραηλινός καθηγητής προσβλέπει διεπιστημονική συνεργασία σε πολλούς τομείς στο μέλλον.

Στη μελέτη θα ενταχθούν 90 ασθενείς και για τα δύο νοσοκομεία Αττικόν και Σωτηρία. Απευθύνεται σε «νοσηλευόμενους ασθενείς που έχουν μέτρια ή σοβαρή νόσο Covid-19 και στοχεύει στην πρόληψη της κλινικής επιδείνωσης που μπορεί να προκαλέσει πνευμονική ανεπάρκεια και να οδηγήσει σε διασωλήνωση, ακόμη και θάνατο», όπως αναφέρει ο κ. Αρμπέρ.

Περισσότερες πληροφορίες στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής