Μετά την κακοκαιρία Ζηνοβία, έρχονται ακραίες συνθήκες από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου, υπάρχουν 60% πιθανότητες από τις 2 Ιανουαρίου να έχουμε νέα σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.
Μάλιστα αναμένεται να πέσουν χιόνια και στην Αττική σε υψόμετρο από 250-300 μέτρα και πάνω, και η θερμοκρασία στο λεκανοπέδιο ίσως πιάσει και τους -6.
Ο βουλευτής της ΝΔ βέβαια σημειώνει πως αυτά που αναφέρει τώρα είναι μια πρώτη εκτίμηση και όχι αναλυτική πρόγνωση.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος:
“60% Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΙΣ 2 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Μέχρι στιγμής η κακοκαιρία «Ζηνοβία» είναι σε εξέλιξη και θα μας απασχολεί έως την Τρίτη τις προμεσημβρινές ώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χιονοπτώσεις απασχόλησαν και θα απασχολήσουν ακριβώς τις περιοχές που σας είχα αναφέρει και οι χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν και θα συνεχίσουν για άλλη μια μέρα να εκδηλώνονται ακριβώς από τα υψόμετρα και πάνω που σας είχα αναλύσει σε προηγούμενα post. Ήρθε με λίγα λόγια αυτό που ακριβώς ανέμενα.
Από την Τρίτη όμως και στη συνέχεια η κακοκαιρία θα αποτελέσει παρελθόν και ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Η λέξη [πρόσκαιρα] δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία, έχει να κάνει με την αρκετά αυξημένη πιθανότητα (άνω του 60%) ώστε μια νέα ψυχρή εισβολή να μας επισκεφτεί την δεύτερη μέρα του χρόνου, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου δηλαδή.
Ρωσικές αέριες μάζες
Παρ’ όλο που υπάρχουν κάποιες σχετικές διαφορές ανάμεσα στα προγνωστικά μοντέλα, διαφαίνεται η τάση να κατέβουν ψυχρές αέριες μάζες Ρωσικής προέλευσης και να μας απασχολήσουν από τις 2 Ιανουαρίου.
Μάλλον δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια αυτή η ψυχρή εισβολή, όμως ακόμη δεν μπορεί κανείς με πλήρη σιγουριά να αναφέρει με λεπτομέρεια τα ακριβή χαρακτηριστικά αυτής της χιονο-κακοκαιρίας.
Χιόνια στην Αττική
Μια διαφορά μεταξύ των μοντέλων είναι ότι, για παράδειγμα στην Αττική, το GFS θέλει να επικρατούν θερμοκρασίες της τάξης των -6 βαθμών στα 850 hPa (δηλαδή περίπου στα 1350-1400 μέτρα υψόμετρο), ενώ το ECMWF “εκτιμά” ότι θα επικρατήσουν θερμοκρασίες της τάξεως των -4 βαθμών Κελσίου. Αυτή, είναι μια τεράστια διαφορά, για να μπορέσει κάποιος να δει από τώρα εάν θα χιονίσει στα βόρεια προάστια ή όχι.
Γιατί, χοντρικά θα σας πω, στη μια περίπτωση θα χιονίσει πάνω από τα 250-300 μέτρα στην Αττική και στην άλλη πάνω από τα 450-500 μέτρα αντίστοιχα. Στη μια πιθανότητα μιλάμε για χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια της Αθήνας και στην άλλη από τα ημιορεινά και υψηλότερα.
Πρώτη εκτίμηση της πιθανής κακοκαιρίας
Μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς, διαφαίνεται μια αλλαγή στον καιρό σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. Από εκείνες τις ώρες και κατά της διάρκεια της 2ας Ιανουαρίου θα επικρατήσει για άλλη μια φορά καιρός «Βορείου Ρεύματος» όπως τον λέμε στη Μετεωρολογία. Αυτό σημαίνει ότι στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα θα επικρατήσει παγωνιά αλλά χωρίς φαινόμενα, ενώ στα ανατολικά και νότια θα εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες στα χαμηλά υψόμετρα αλλά και χιονοπτώσεις που τοπικά θα κατέβουν αρκετά σε ότι αφορά στο υψόμετρο.
Τα ανατολικά και τα ηπειρωτικά πάλι στο “επίκεντρο”
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία (και λέω [ΑΝ], διότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να αλλάξουν τα δεδομένα τις επόμενες ώρες) στις 2 Ιανουαρίου θα χιονίσει πάλι στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Δεν θα απασχοληθούν μόνο ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά πρόσκαιρα πιθανότατα να χιονίσει και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Οι περιοχές που θέτουν υποψηφιότητα για τις χιονοπτώσεις αυτές είναι :
(α) Το Πήλιο
(β) η κεντρική και ανατολική Στερεά (και η Αττική)
(γ) Η Εύβοια και οι Σποράδες,
(δ) Η κεντρική και ανατολική Πελοπόννησος και
(ε) Ίσως κάποια νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου
Αντιθέτως στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα διαφαίνεται ότι θα βρέχει κατά τόπους δυνατά (θα εκδηλώνονται και ισχυρές καταιγίδες) ενώ πυκνά χιόνια θα εκδηλωθούν για άλλη μια φορά στα ορεινά της Κρήτης.
Ισχυροί άνεμοι στα πελάγη
Αν μελετήσει κάποιος τη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι θα επικρατήσουν βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις που θα αγγίζουν τα 8 και πιθανώς τα 9 μποφόρ.
ΥΓ (1) : Κάποια προγνωστικά μοντέλα “τρέχουν” 4 φορές την ημέρα. Κάποια άλλα 2. Ορισμένα έχουν καλύτερη ανάλυση και κάποια όχι και τόσο. Τα περιοχικά μοντέλα δεν μπορούν να μας δείξουν από τώρα με λεπτομέρεια τι ακριβώς θα επικρατήσει στην οδό του σπιτιού μας που όλοι επιθυμείτε φαντάζομαι να μάθετε. Ο καιρός, ως χαοτικό φαινόμενο μετά τις 5-6 μέρες και ως “ζωντανός οργανισμός” έχει πάντα την τελευταία λέξη στις συνθήκες που τελικά θα επικρατήσουν.
ΥΓ (2) : Θα σας ενημερώσω για τυχόν αλλαγές στα προγνωστικά στοιχεία μιας και μέχρι αύριο μπορεί να έχουν αλλάξει άρδην όλα τα στοιχεία ή μπορεί και να έχουν μείνει τα ίδια.
ΥΓ (3) : Ορισμένες φορές, τελικά, έρχεται μόνο το κρύο αλλά δεν έχουμε φαινόμενα. Κάποιες άλλες φορές έρχονται τα φαινόμενα αλλά έχουμε έλλειψη αρκετά χαμηλών θερμοκρασιακών τιμών ώστε να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Αλλάζουν αυτά από τρέξιμο σε τρέξιμο των μοντέλων.
ΥΓ (4) : Επαναλαμβάνω ότι παραπάνω ανέλυσα μια καιρική μεταβολή που έχει πιθανότητα 60% να συμβεί. Υπάρχει όμως και ένα 40% όμως που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας. Σίγουρα, από την Τρίτη και έπειτα θα ξέρω ακριβώς την εξέλιξη του καιρού και θα σας ενημερώσω πάλι αν χρειαστεί (αν δηλαδή έχουν αλλάξει τα στοιχεία)”