Καιρός Αρναούτογλου: «Κλείδωσαν» επικίνδυνα φαινόμενα – Πότε στην Αθήνα

Καιρός Αρναούτογλου: Προειδοποίηση για επικίνδυνες καταιγίδες – Πότε θα χτυπήσουν τα φαινόμενα Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το Σαββατοκύριακο έρχεται με κακοκαιρία.

Καιρός Αρναούτογλου: Νέα στοιχεία για την εξέλιξη του καιρού, με τον Σάκη Αρναούτογλου να προειδοποιεί για επικίνδυνες καταιγίδες το Σαββατοκύριακο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Οι βροχές και οι καταιγίδες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή (4/11) από τα βορειοδυτικά, ενώ το Σάββατο (5/11) τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα δυτικά και μέχρι το βράδυ τα σύννεφα θα καλύψουν και τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Καιρός Αρναούτογλου: Πότε θα χτυπήσουν τα φαινόμενα Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη θα δουν το Σάββατο (από το μεσημέρι) βροχές, ενώ την Κυριακή πρόκειται να πέσει αρκετό νερό στην Αττική. Έντονα θα είναι τα φαινόμενα σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις και κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 Μποφόρ.

Τη Δευτέρα (7/11) τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, αλλά οι περιοχές από τα νότια της κεντρικής Μακεδονίας έως και τη νότια Ελλάδα, θα έχουν ορισμένες βροχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση την Κυριακή και τη Δευτέρα, μη ξεπερνώντας στα ηπειρωτικά τους 18 βαθμούς, με τους ανέμους στις αρχές της νέας εβδομάδας να γυρίζουν σε βοριάδες.

Καιρός Αρναούτογλου: Η προειδοποίηση για πλημμυρικά φαινόμενα

Στην ανάρτησή του στο Facebook ο παρουσιαστής του καιρού της ΕΡΤ, ανέφερε: «Έκκληση στους Δήμους της χώρας τα επόμενα δύο 24ωρα (Πέμπτη και Παρασκευή) όπου ο καιρός θα παραμείνει και καλός και ζεστός, για έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό ρεμάτων, φρεατίων αλλά και για παρεμβάσεις στην κοίτη ποταμών για την αντιμετώπιση κινδύνων απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να προκύψουν από τις εν δυνάμει επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες που θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να εκδηλώνονται κυρίως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, (το Σάββατο αρχικά κυρίως στα δυτικά και την Κυριακή σε πολλές περιοχές της χώρας!)

Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους που συνήθως συνοδεύουν τις καταιγίδες ενώ πολύ ισχυροί νοτιάδες θα επικρατήσουν το Σάββατο στα δυτικά και την Κυριακή στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο και την Κρήτη!».

Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Καιρικά επικίνδυνος και φονικός ο Νοέμβριος»

Για έναν καιρικά επικίνδυνο μήνα κάνει λόγο ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουάκης αναφερόμενος στον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media “με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί αρκετές ημέρες καλοκαιρίας διατηρώντας τοπικά τις θαλασσές μας αρκετά ζεστές, είναι πολύ πιθανό αυτό το κύμα κακοκαιρίας να δώσει τοπικά μεγάλο όγκο νερού”.

Καιρός Αρναούτογλου: Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Ήταν 15 Νοεμβρίου του 2017 όταν βαρομετρικό χαμηλό που επηρέαζε τη χώρα μας δημιούργησε ένα ανατροφοδοτούμενο μέτωπο καταιγίδων που επηρέαζε για αρκετές ώρες τμήματα της δυτικής και κυρίως βορειοδυτικής Αττικής. Οι καταιγίδες άφησαν πίσω τους πολλές καταστροφές και δυστυχώς νεκρούς!Πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω στο χρόνο θα συναντήσουμε κι άλλα αρκετά καταστροφικά καιρικά γεγονότα που χαράκτηκαν στη μνήμη μας.

Θυμάμαι για παράδειγμα τον Νοέμβρη του 1993 όπου πλημμύρες χτύπησαν ξανά το νομό Αττικής προκαλώντας αρκετές καταστροφές προς τα νότια προάστια. Λίγο πιο πίσω τον Νοέμβρη του 1990 όπου πλημμύρες “χτύπησαν” Αργολίδα και Αρκαδία. Σε πολύ μικρή ηλικία τότε δεν θα ξεχάσω περιγραφές από κατοίκους του χωριού μου (Άστρος Κυνουρίας) όπου οι μετακινήσεις γινόντουσαν μόνο με βάρκες.

Γεφύρια είχαν πέσει, δρόμοι είχαν καταστραφεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιοχές όπου δεν μπορούσες να προσεγγίσεις. Το δε Νοέμβρη του 1999 πλημμύρες ξαναχτύπησαν την Αττική αλλά και τη Λακωνία.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙΡΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΗΝΑΣ Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Αν ανατρέξουμε σε βιβλία της Κλιματολογίας και της Μετεωρολογίας, θα δούμε να παρουσιάζεται ο Νοέμβριος ως ο στατιστικά πιο επικίνδυνος μήνας σε ότι αφορά τα καιρικά φαινόμενα. Μια απλή εξήγηση όπου θα μπορούσαμε να δώσουμε είναι ότι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία αρχίζει να αλλάζει και ολοένα πιο ψυχρές αέριες μάζες κατηφορίζουν από το βορρά νοτιότερα.

Το ταξίδι όμως αυτών των ψυχρότερων αερίων μαζών δεν είναι μια απλή υπόθεση, καθώς αυτές αλληλεπιδρούν και με την επιφάνεια της Γης. Έτσι λοιπόν στο διάβα τους θα συναντήσουν θάλασσες, λίμνες και ωκεανούς κι εκεί είναι στην ουσία όπου κρύβεται μία από τις ουσίες της υπόθεσης. Και αυτό γιατί οι θαλάσσιες εκτάσεις θερμαίνονται με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με την ξηρά. Άρα λοιπόν έχουν κρατήσει θερμότητα από τις ζεστές ημέρες των καλοκαιρινών μηνών που έχουν προηγηθεί. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές καθ’ ύψος κι έτσι γίνονται πιο έντονα τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα.

ΑΝΟΙΓΕΙ Η “ΠΥΛΗ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Στον επισυναπτόμενο χάρτη μπορούμε να παρατηρήσουμε μια προσομοίωση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας που αναμένεται να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες. Στην ουσία το ατμοσφαιρικό βουνό που για βδομάδες μας “προστάτευε” από τις κακοκαιρίες, θα εμφανίσει μια μετατόπιση προς τα δυτικά νοτιοδυτικά της Ευρώπης ανοίγοντας στην ουσία τον δρόμο στις κακοκαιρίες να κινηθούν προς την περιοχή μας. Μια ισχυρή λοιπόν κακοκαιρία αναμένεται να μας απασχολήσει το τριήμερο Σάββατο – Δευτέρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες αλλά και τους πολύ ισχυρούς νοτιάδες.

Με δεδομένο ότι έχουν προηγηθεί αρκετές ημέρες καλοκαιρίας διατηρώντας τοπικά τις θάλασσές μας αρκετά ζεστές, είναι πολύ πιθανό αυτό το κύμα κακοκαιρίας να δώσει τοπικά μεγάλο όγκο νερού. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας θέλουν τμήματα της δυτικής, κεντρικής και νότιας χώρας να δοκιμάζονται αρκετά από αυτό το κύμα κακοκαιρίας αυξάνοντας σημαντικά και τις πιθανότητες για πλημμυρικά επεισόδια ιδιαίτερα σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Μια πρώτη προειδοποίηση θα μπορούσε να αφορά τα νησιά του Ιονίου, τα παραθαλάσσια τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας, την Πελοπόννησο με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, την ανατολική Στερεά συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής και στο τελείωμα αυτής της εξέλιξης το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Και λέω μια πρώτη προειδοποίηση διότι δεν έχει ξεκαθαράσει ακόμη η ακριβής τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού. Καλό είναι από την πλευρά μας σαν πολίτες να πάρουμε κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, να ελέγξουμε υδροροές και φρεάτια και να συνεργαστούμε με την πολιτεία ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές ώστε να ενεργήσουν έγκαιρα. Ενημερωνόμαστε και ενημερώνουμε για να περιορίσουμε στο μέτρο του δυνατού καταστροφές που είναι σε θέση να στοιχίσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Χωρισμένη στα δύο θερμοκρασιακά ήταν η Ελλάδα τον φετινό Οκτώβριο

Ο Οκτώβριος του 2022 χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή τιμές θερμοκρασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά από φυσιολογικές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναφορικά με την απόκλιση της μέσης μηνιαίας τιμής μέγιστης θερμοκρασίας από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Στην Αθήνα η θερμοκρασία κυμάνθηκε στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, με οριακή απόκλιση +0,1°C, ενώ στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία ήταν λίγο υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και κυμάνθηκε περίπου +0,9°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Η Βόρεια Ελλάδα παρουσίασε τις μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας τον φετινό Οκτώβριο, καθώς και τις περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις. Παρότι η μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές, ήταν μόλις ο τέταρτος πιο θερμός Οκτώβριος της περιόδου 2010-2022, πίσω από το 2019, το 2020 και το 2012. Αντίθετα, στα νησιά του Αιγαίου και ειδικά στην Κρήτη, οι τιμές θερμοκρασίας κυμάνθηκαν πολύ κοντά στον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, καθώς ισχυροί βόρειοι άνεμοι έπνεαν το μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

Όχι μόνο στα ηπειρωτικά, αλλά και στα Επτάνησα, καταγράφηκαν πολλές ημέρες θετικών αποκλίσεων στη θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, στον μετεωρολογικό σταθμό της Ιθάκης οι 29 από τις 31 ημέρες του μήνα ήσαν θερμότερες από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Ακολούθησαν η Ορεστιάδα με 27 ημέρες και τα Ιωάννινα με 26 ημέρες θετικών αποκλίσεων θερμοκρασίας.Καιρός Αρναούτογλου:

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εκστρατεία του υπουργείου Υγείας για την οδική ασφάλεια σε συνεργασία με βενζινοπώλες
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γερμανία: Εμφανίστηκαν αγνώστου προέλευσης drones πάνω από στρατιωτική βάση
13 Δεκεμβρίου, 2024
Δένδιας: Έρχονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία
13 Δεκεμβρίου, 2024
σιάρας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Η παραίτηση του ΔΣ δεν σημαίνει παύση πληρωμών
13 Δεκεμβρίου, 2024
Σταϊκούρας: Το πόρισμα για τα Τέμπη αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025
13 Δεκεμβρίου, 2024
Γκύζη: Ξυλοκόπησε την μητέρα του, την περιέλουσε με πετρέλαιο και προσπάθησε να την κάψει
13 Δεκεμβρίου, 2024
Ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων
13 Δεκεμβρίου, 2024
Gukesh Dommaraju: Ο 18χρονος έγινε ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι
13 Δεκεμβρίου, 2024
Βίντεο από τη δράση της συμμορίας των πολεοδόμων
13 Δεκεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 28χρονος για κατοχή και διακίνηση κοκαΐνης
13 Δεκεμβρίου, 2024