Καιρός – Αρναούτογλου: Προσοχή με τα χιόνια το Σάββατο – Εμμονή κρύων αερίων μαζών μέχρι την Τρίτη

Νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται το επόμενο 48ωρο, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και καταιγίδες που στα νότια, νησιωτικά τμήματα, ενδέχεται να είναι έντονες, αναφέρει στην πρόβλεψη του ο Σάκης Αρναούτογλου. Θα υπάρξει ενίσχυση βοριάδων σταδιακά, χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, αναφέρει.

Μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου το πρωί στη δυτική Μακεδονία χρειάζεται προσοχή σε ορεινές περιοχές με τους οδηγούς να πρέπει να έχουν αλυσίδες.

Αναμένεται χιόνι σε χαμηλά υψόμετρα πάνω από 200 μέτρα στα νότια της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας, και σε χαμηλά υψόμετρα και στη Θεσσαλία. Χιόνια αναμένονται πάνω από 600 μετρα στην Πελοπόννησο. Μετά το μεσημέρι Σαββάτου επιδείνωση του καιρού στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε νότια Θεσσαλία και Στερεά, βόρεια και ανατολική Εύβοια, ενώ πρόσκαιρα θα χιονίσει σε Φθιώτιδα και Βοιωτία και κάτω από 300 μέτρα.
Δυνατές βροχές αναμένονται σε ανατολική Στερεά και Εύβοια, αλλά και δυνατές καταιγίδες στις νότιες περιοχές της Κρήτης και στα Δωδεκάνησα.

Πού θα χιονίσει στην Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου χρειάζεται προσοχή στις περιοχές που χιόνισε αρκετά, καθώς σε χαμηλότερα υψόμετρα θα λιώσουν απότομα τα χιόνια και σε συνδυασμό με τις βροχές ενδέχεται να υπάρξει απότομη συσσώρευση υδάτων, με μπορεί να οδήγησει αύξηση της στάθμης των χειμάρρων, έτσι χρειάζεται προσοχή για να μην έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Τα φαινόμενο σε Εύβοια, Αττική και Βοιωτία, εξασθενούν το βράδυ.

Στην Αττική τοπικά φαινόμενα, το πρωί σε ΒΔ περιοχές του νομού, με τοπικές βροχές και χιόνια πάνω από 600-700 μέτρα, και στη συνέχεια πιο δυνατές βροχές σε όλο τον νομό. Θα χιονίσει πάνω από 500 μέτρα σε τμήματα κοντά στη Βοιωτία και πάνω από 700 μέτρα στο κέντρο του νομού Αττικής. Αργά το βράδυ θα εξασθενησουν τα φαινόμενα αρκετά.

Την Κυριακή, χρειάζεται προσοχή σε βόρεια, κεντρική και ανατολική Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Εκεί θα βρίσκεται το βαρομετρικό χαμηλό σε μορφή σαλιγκαριού που θα στροφιλίζεται γύρω από τον εαυτό του, μέχρι το ύψος της Χίου, και θα δώσει βροχές μέχρι το μεσημέρι, και στην Κρήτη μέχρι απόγευμα.

Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, αναμένεται εποδείνωση και πάλι από Τρίτη από τα δυτικά προς τα ανατολικά με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά, που ενδέχεται να φτάσουν μέχρι και την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Παρατηρείται εμμονή κρύων αερίων μαζών μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όπως αναφέρει ο κ. Αρναούτογλου, ενώ μετά τις 4 με 5 Φεβρουαρίου υπάρχει η πιθανότητα να ανέβει ξανά η θερμοκρασία κυρίως στα κεντρικά και νότια της χώρας.