Καιρός Αρναούτογλου – Τι είναι ο παγωμένος mistral που θα «αγριέψει» την κακοκαιρία Eva

Στο φαινόμενο που μετατρέπει σε πιο «άγρια» την κακοκαιρία «Eva» αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Καιρός Αρναούτογλου: Προ των πυλών είναι η κακοκαιρία «Eva» η οποία αναμένεται να χτυπήσει πολλά σημεία της χώρας μέσα στο σαββατοκύριακο.

Καιρός Αρναούτογλου: Τι έρχεται το Σάββατο

Σταδιακή αναμένεται να είναι η επιδείνωση του καιρού το Σάββατο, πρώτα στη δυτική Ελλάδα και κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Προς το μεσημέρι και αργότερα θα επηρεάσει ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα, ενώ προς το βράδυ αναμένεται να επηρεαστούν οι ηπειρωτικές περιοχές.

Κοινώς, δεν θα επηρεαστεί το Σάββατο ολόκληρη η Ελλάδα. Μάλιστα, κάποιες περιοχές ίσως να μην έχουν και καθόλου βροχές, όπως είπε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ.

Καιρός Αρναούτογλου: Ο παγωμένος mistral

Το φαινόμενο που επηρεάζει την κακοκαιρία είναι ο δυνατός και παγωμένος mistral (τοπικός βαρδάρης της Μεσογείου), που φτάνει μέχρι και τα 11 μποφόρ.

Σχηματίζει σύννεφα στη δυτική και κεντρική Μεσόγειο και αυτά κινούνται ολοένα πιο ανατολικά προς την περιοχή μας.

Έτσι, το Σάββατο θα βρίσκονται ήδη στη βορειοδυτική χώρα και μέχρι το τέλος της ημέρας θα επηρεάσουν αρκετές ηπειρωτικές περιοχές.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που θα έχει ο καιρός είναι ότι το πρωί του Σαββάτου 5 Νοεμβρίου θα υπάρχει περιορισμένη ορατότητα και τοπικές πυκνές ομίχλες στον Έβρο, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, ίσως και στην Αττική.

Καιρός Αρναούτογλου – Τι θα γίνει σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά την Αττική, ο Σάκης Αρναούτογλου είπε πως το Σάββατο στα νότια παραθαλάσσια τμήματα του λεκανοπεδίου θα υπάρχουν ομίχλες, ωστόσο στη συνέχεια της ημέρας λόγω της ενίσχυσης των νοτιάδων οι ομίχλες θα διαλυθούν.

Οι πρώτες βροχές στον νομό θα φτάσουν το μεσημέρι στα βόρεια ορεινά/ημιορεινά, ενώ τις νυχτερινές ώρες προς το ξημέρωμα της Κυριακής ο καιρός στην Αττική θα επιδεινωθεί και όλες οι περιοχές θα έχουν μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αττική αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.

Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, το πρωί του Σαββάτου θα κάνουν την εμφάνισή τους έντονες ομίχλες και μετά το μεσημέρι θα συννεφιάζει ολοένα και περισσότερο. Το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός – Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο

Μεταβολή του καιρού από το μεσημέρι και από τα δυτικά με έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Επικράτηση πολύ ενισχυμένων ανέμων νοτίων διευθύνσεων. Μεταφορά σκόνης από την Αφρική στα δυτικά και νότια. Περιορισμένη τοπικά ορατότητα νωρίς το πρωί.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, περιμένουμε μεταβολή του καιρού από τις μεσημεριανές ώρες και από τα δυτικά, με έντονες βροχοπτώσεις και τοπικά ισχυρές καταιγίδες που σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα, θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας και προοδευτικά έως το τέλος της ημέρας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά – με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη – καθώς και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης. Νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική στη δυτική και νότια χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 4 έως 22-24, στην Ήπειρο από 6 έως 24 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 25, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 25-26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 22 και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 10 έως 24-25 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι νοτίων διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα παρουσιάσουν εξασθένηση. Επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων είναι πολύ πιθανό οι άνεμοι να είναι τοπικά θυελλώδεις.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, που το απόγευμα θα αυξηθούν και αργά το βράδυ θα βρέξει. Μετά την αλλαγή της ημέρας προς Κυριακή τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες, οι οποίες θα είναι παροδικά ισχυρές και ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 23 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και προς το βράδυ θα βρέξει. Τη νύχτα προς Κυριακή τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν καταιγίδες. Νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς.