Καιρός αύριο 15/11 – meteo: «Αντίo Βικτώρια» – Βελτίωση καιρού

15/11 – meteo: Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή μετά την κακοκαιρία «», η οποία προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε διάφορα μέρη.

Καιρός αύριο 15/11 – meteo: Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες ραγδαιότητες βροχής που έχουν ποτέ καταγραφεί. Στην Παλλήνη έπεσαν 17,4 χιλιοστά βροχής ανά δεκάλεπτο, ενώ στους Αμπελόκηπους 17,2 χιλιοστά, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Την Παρασκευή θα υπάρξει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες στα δυτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 19 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 12 έως 22 βαθμούς στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα, 12 έως 20 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου), 15 έως 21 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 14 έως 21 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες και αυξημένη υγρασία, με αποτέλεσμα την κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, αναμένεται στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 22 βαθμούς και οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Αποτίμηση της κακοκαιρίας «Βικτώρια»

Η κακοκαιρία «Βικτώρια», η οποία επηρέασε τη χώρα μας από την Τρίτη 12/11 έως την Πέμπτη 14/11, προκάλεσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλημμυρικών επεισοδίων και υλικών καταστροφών, αλλά και θυελλωδών νοτιάδων στο Ιόνιο δημιουργώντας υψηλό κυματισμό.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Στον παρακάτω Χάρτη, απεικονίζονται τα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Χάρτης 1. Ύψη βροχής της κακοκαιρίας «Βικτώρια», όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου σημειώθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα.

Στο Βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζεται η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που προκάλεσε την κακοκαιρία «Βικτώρια», από τη Δευτέρα 11/11 έως και την Πέμπτη 14/11, όπως την κατέγραψε ο μετεωρολογικός δορυφόρος Meteosat-11. Οι δορυφορικές εικόνες, επεξεργάστηκαν από τη μετεωρολογική ομάδα meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στην κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού διακρίνονται τα μέτωπα και οι κεραυνοί, που κατέγραψε το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συνόδευσαν τις ισχυρές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και στη συνέχεια στην Αττική, στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.

Βίντεο. Η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που προκάλεσε την κακοκαιρία «Βικτώρια», όπως καταγράφτηκε από το μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11, από τη Δευτέρα 11/11 έως την Πέμπτη 14/11/2019 . Στο βίντεο διακρίνονται και οι κεραυνοί που σημειώθηκαν στις ισχυρές κατιαγίδες στα δυτικά, στην Αττική, στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την Παρασκευή, 15.11.2019, σε όλη τη χώρα

Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Περιορισμένη ορατότητα ή κατά τόπους ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες μετά το ξέσπασμα που επεφύλασσε η Βικτώρια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις.Περιορισμένη ορατότητα ή κατά τόπους ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός σε Κρήτη και νησιά

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί σταδιακά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

-Ad-