Καιρός: Χιόνια και στην Αττική τις επόμενες ώρες – Δείτε πού

Με τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα αναμένεται να υποδεχθεί η Αττική τον εορταστικό μήνα Δεκέμβριο, τη Δευτέρα (30/11) το βράδυ, βάζοντας για τα καλά σε κλίμα Χριστουγέννων τη χώρα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr, τη Δευτέρα στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες.

Τα φαινόμενα ενδέχεται μάλιστα να είναι τοπικά ισχυρά και να συνοδεύονται από καταιγίδες έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Παράλληλα, παροδικές χιονοπτώσεις αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους το βράδυ στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ, ενώ από αργά το απόγευμα, βόρειοι εντάσεως έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, δε, θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς.

Kακοκαιρία σε πολλές περιοχές

Ο καιρός έχει ήδη δείξει τα «δόντια» του από νωρίς το πρωί της Κυριακής (29/11) με καταιγίδες να εκδηλώνονται στα ανοικτά του Ιονίου, προειδοποιώντας για το βαρομετρικό χαμηλό που πλησιάζει τη χώρα.

Kαταρρακτωδώς έβρεξε στην Ιθάκη και σε περιοχές του Ρεθύμνου, ενώ ισχυρές βροχές εκδηλώθηκαν και στην Πελοπόννησο. Αυτήν την ώρα βρέχει καταρρακτωδώς σε περιοχές της Πελοποννήσου(Μονεμβασιά), στα Δωδεκάνησα (Ρόδος), στις Κυκλάδες (Νάξος), αλλά και στην Μακεδονία.

Παράλληλα, όπως ενημερώνει το kefaloniapress.gr, δεν εκτελούνται δρομολόγια στη γραμμή Ληξούρι-Αργοστόλι λόγω απαγορευτικού εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.

Ο καιρός τη Δευτέρα (30/11)

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά, στα νότια και στο Αιγαίο αναμένονται για τη Δευτέρα, όπως και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στον Έβρο.

Επίσης ο υδράργυρος θα πέσει κατακόρυφα μετά το μεσημέρι, με ενισχυμένους βοριάδες να επικρατούν στο Αιγαίο.

Αναλυτικότερα, τη Δευτέρα αναμένονται αρχικά βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, με ισχυρότερα φαινόμενα και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά, στα νότια, στη Χαλκιδική και στο Αιγαίο.

Μέχρι το βράδυ πάντως, οι βροχές θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στη Θράκη και στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, πρόσκαιρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, και προς το βράδυ σε περιοχές του Βόρειου Έβρου με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια θα είναι επίσης  τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ το βράδυ θα σημειωθεί παγετός.

Ο υδράργυρος στη Δυτική Μακεδονία θα δείξει από 0 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 12, στην Ήπειρο από 5 έως 18 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 18 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 11 έως 18 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 20-21 βαθμούς Κελσίου.

Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σημαντική πτώση από τα βόρεια μετά το μεσημέρι.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σταδιακά σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν στα 7-8 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ, αλλά το απόγευμα στα δυτικά πελάγη θα στραφούν σε βόρειους και βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6-7. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Όσον αφορά στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες. Φαινόμενα ενδέχεται να είναι τοπικά ισχυρά έως τις πρώτες πρωινές ώρες και να συνοδεύονται από καταιγίδες, ενώ παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν το βράδυ στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και από αργά το απόγευμα, βόρειοι εντάσεως έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς.

Από την άλλη, στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές βροχές και βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς, αλλά μετά το μεσημέρι θα σημειώσει σημαντική πτώση. Παγετός θα σημειωθεί το βράδυ περιφερειακά της πόλης.

Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που μας έρχεται από την Ισπανία και θα κινηθεί ανατολικά, αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι και την Τρίτη. Μια τριήμερη κακοκαιρία με χαρακτηριστικά τις πολλές βροχές, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νοτιοανατολικά.

Βάσει των τωρινών δεδομένων μάλιστα, νέα βαρομετρικά χαμηλά αναμένεται να προκαλέσουν όχι μόνο σημαντικές βροχές και καταιγίδες και στα πεδινά, αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας.

Όπως και να΄χει, ο Δεκέμβριος θα μας υποδεχτεί με «τσουχτερό» κρύο, ενώ δεν αποκλείεται την ερχόμενη Τρίτη να εκδηλωθούν χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα, όχ

-Ad-