Καιρός: Δύσκολη κατάσταση σήμερα – Έρχεται μεγάλη ανατροπή το ΣΚ

Καιρός: Οι καιρικές συνθήκες θα είναι και σήμερα πάρα πολύ δύσκολες. Οσα αναφέρουν Τάσος Αρνιακός και Meteo για το δελτίο καιρού…

Τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας 4 Ιουλίου 2022, αγροτοδασική πυρκαγιά έλαβε χώρα στην περιοχή ανατολικά του Σχηματαρίου, Βοιωτίας.

Προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης που λάβαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 (Εικόνα 1), λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της αγροτοδασικής πυρκαγιάς στο Σχηματάρι, Βοιωτίας αναδεικνύει τα κύρια χαρακτηριστικά των πυρομετεωρολογικών συνθηκών μιας καθοδηγούμενης από τον άνεμο πυρκαγιάς.

Αυτά είναι:

η σχεδόν οριζόντια διάδοση της στήλης καπνού, ως απόρροια των ενισχυμένων και πολύ ξηρών βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και

η έντονη καύση της ξηρής διαθέσιμης καύσιμης ύλης κάτω από συνθήκες πολύ χαμηλής σχετικής υγρασίας (8 – 12 %), όπως φαίνεται και από την ανίχνευση θερμικών ανωμαλιών (πορτοκαλί/κόκκινα χρώματα) καθώς και από τους σκουρόχρωμους καπνούς.

Σε συνέχεια των ενημερώσεων της πυρομετεωρολογικής μονάδας FLAME* του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν σε μεγάλο μέρος της ανατολικής και νότιας χώρας κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, 5 – 6 Ιουλίου 2022.

Meteo: Παραμένουν οι δύσκολες πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Ειδικότερα, για σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου 2022, επισημαίνεται ότι:

Διατηρείται το πολύ υψηλό δυναμικό για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο σε Αττική (συμπεριλαμβανομένων των Κυθήρων), Δ. Βοιωτία, Κ. και Ν. Εύβοια, Κορινθία, Κυκλάδες, και τοπικά σε Αργολίδα, Λακωνία, Κρήτη, Χίο, Αν. Λέσβο και Σκύρο.

Παρά την μικρή εξασθένηση που θα σημειώσουν οι άνεμοι, τονίζεται ότι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες θα είναι περισσότερο θερμές και θα διατηρηθούν ξηρές στις παραπάνω περιοχές, γεγονός που θα διευκολύνει την ανάφλεξη και τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι Β/ΒΑ άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι διατηρείται το πυρομετεωρολογικό δυναμικό για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από επαγωγική στήλη (αυτοκαθοδηγούμενες) σε Δ. Πελοπόννησο (Ηλεία, Αχαϊα) και Δ. Στερεά, με μικρή πιθανότητα για σχηματισμό πυρονεφών.

Υψηλή και πολύ υψηλή επικινδυνότητα για πυρκαγιές αναμένεται επίσης, όπως προκύπτει με βάση το Καναδικό Σύστημα Πυρομεωρολογικών Δεικτών και την ανάλυση των πυρομετεωρολογικών προγνωστικών στοιχείων, σε Αιτωλοακαρνανία, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Σποράδες, Θράκη, Λήμνο, Σάμο, Ικαρία, Κάρπαθο και Ρόδο (Εικόνα 2).

* Το ερευνητικό έργο FLAME υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης “2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών (Αριθμός Έργου: 00559). Μπορείτε να ακολουθήσετε τις σχετικές ανακοινώσεις και μέσα από τη σελίδα The FLAME project στο Facebook.

Καιρός: Δύσκολη κατάσταση σήμερα – Έρχεται μεγάλη ανατροπή το ΣΚ

Δύσκολος ο καιρός για φωτιές κατά τον μετεωρολόγο, Τάσο Αρνιακό.

Εξασθενούν λίγο τα μελτέμια στο Αιγαίο, αλλά στην ηπειρωτική Ελλάδα θα έχουμε δυνατούς άνεμους, ειδικά στα πιο ορεινά, κάτι που δεν θα ευνοεί τις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών.

Οι συνθήκες αύριο θα είναι παρόμοιες με τις σημερινές, με 6-7 και κατά τόπους 8 μποφόρ.

Στην Αττική 35 βαθμούς κελσίου και πιο άστατος καιρός βόρεια της χώρας, προς Θεσσαλονίκη.

Από Παρασκευή και κυρίως το ΣΚ θα έχουμε κακοκαιρία, πτώση της θερμοκρασίας και βροχές σε όλη τη χώρα!

Καιρός: Αισθητή πτώση θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο – Η εξέλιξη έως τα μέσα Ιουλίου

Αισθητή θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά. Όπως υπογραμμίζει, μέχρι και τα μέσα του μήνα δεν προβλέπονται ιδιαίτερες ζέστες στη χώρα μας.

«Παρότι μέχρι την Παρασκευή ο καιρός θα διατηρηθεί ζεστός με τιμές περί τους 36 με 38 βαθμούς, η θερμοκρασία το ΣΚ και την ερχόμενη εβδομάδα πέφτει αισθητά. Μέχρι και τα μέσα του μήνα δεν προβλέπονται ιδιαίτερες ζέστες στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο κ. Κολυδάς.