Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καταιγίδες και χιόνια τις επόμενες ώρες (χάρτες)

Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επαναλαμβάνεται η χαμηλού δείκτη κυκλοφορία (κίνηση κατά μεσημβρινό) των συστημάτων της ανώτερης ατμόσφαιρας προς την περιοχή μας , καθώς πάνω στο Β-ΒΔ ρεύμα που επικρατεί, κατέρχονται πολύ ψυχρές αέριες μάζες απο την Ρωσία, οι οποίες δημιουργούν σταδιακά αποκομμένο χαμηλό το οποίο καθώς στροβιλίζεται μας επηρεάζει με διαδοχικές διαταραχές.

Έτσι τη Δευτέρα όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στον χάρτη που ακολουθεί το ανώτερο χαμηλό βρίσκεται πλέον πάνω από την χώρα μας με ψυχρές μάζες που στην στάθμη των 500 hPa φτάνουν τους -34 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τα στοιχεία της ανώτερης ατμόσφαιρας οι Μετεωρολόγοι χρησιμοποιούν πολλούς δείκτες για να βρούν τα ποσά ή τα ύψη των χιονοπτώσεων αλλά και τα ύψη υετού σε μια περιοχή . Ας δούμε όμως πρώτα ένα video που μας δείχνει πως κινούνται αυτές οι ψυχρές μάζες στην στάθμη των 500 hPa.

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒIΝΤΕΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΜΑΖΩΝ ΣΤΗΝ ΣΤΑΘΜΗ ΤΩΝ 50ΟΗΡΑ

Πιο χαρακτηριστική είναι η ψυχρή εισβολή που γίνεται στην κατώτερη στάθμη των 850 hPa μια στάθμη της ατμόσφαιρας σε ύψος περίπου 1500 μέτρων την οποία την χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για να προσδιορίσουν τις ψυχρές (ή θερμές) εισβολές . Στο βίντεο που ακολουθεί παρατηρούμε οτι αυτή η ψυχρή εισβολή στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας είναι περίπου ίδια με την εισβολή που είχαμε στις παραμονές της Πρωτοχρονιάς

ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΒIΝΤΕΟ ΤΗΝ ΨΥΧΡΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΑ 850 HPA

Με βάση αυτά , αλλά και άλλα στοιχεία που εξετάσαμε καταλήξαμε να εκδώσουμε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με ξεχωριστή αναφορά για κάθε φαινόμενο.

Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή (05-01-2020) θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.

Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές πρόσκαιρα στη Θεσσαλία και από τις βραδινές ώρες στη Στερεά (κυρίως την ανατολική), την Εύβοια, και την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική). Ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, από τις απογευματινές ώρες, 200-400 μέτρα.

β. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020), κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς και σε πεδινές περιοχές), καθώς και στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

γ. Την Τρίτη (07-01-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. β) και από τις απογευματινές ώρες από τα βόρεια αναμένεται να εξασθενήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όπως και με την προηγούμενη κακοκαιρία θα αναρτήσουμε παρακάτω βίντεο με μεγαλύτερη ανάλυση που μας περουσιάσει την προβλεπόμενη κατάσταση για την Κεντρική Ελλάδα , εκεί που φαίνεται να δεχόμαστε τις περισσότερες ποσότητες χιονιού. Σας ενημερώνουμε επίσης οτι αν υπάρξει κάποια αλλαγή θα σας ενημερώνουμε αναλόγως με επικαιροποίηση των δεδομένων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: 2. ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ

α. Την Κυριακή (05-01-2020) θα πνέουν με ένταση 7 με 8 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. β. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στο Αιγαίο αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο θύελλας, τοπικά 10 μποφόρ. γ. Την Τρίτη (07-01-2020) από αργά το απόγευμα προβλέπεται μικρή εξασθένηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: 3. Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Τα φαινόμενα που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν α. Από τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (05-01-2020) τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια, σταδιακά τις Κυκλάδες, την Κρήτη, πρόσκαιρα το Ιόνιο και από το βράδυ τα Δωδεκάνησα. β. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (Θεοφάνεια 06-01-2020) θα περιοριστούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και γ. Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (07-01-2020) αναμένεται να εξασθενήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΑ ΥΨΗ ΥΕΤΟΥ

4. Τον ΠΑΓΕΤΟ που θα σημειωθεί

α. Τη Δευτέρα (Θεοφάνεια 06-01-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες

β. Την Τρίτη (07-01-2020), κυρίως στα ηπειρωτικά, τοπικά ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Για την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού ενημερωθείτε από την Γενική Πρόγνωση Καιρού Ελλάδος (3-7 ημερών). Μη ξεχνάτε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα επανέλθουμε με συμπληρωματικά στοιχεία και ανακοινώσεις. Φυσικά γνωρίζετε ότι περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού τα οποία εκδίδονται τέσσερις φορές το 24ωρο στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Σας συστήνουμε επίσης να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ για τα φαινόμενα που περιγράψαμε παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού.