Καιρός – Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σφοδρές καταιγίδες από ώρα σε ώρα – Ποιες περιοχές θα «πνιγούν»

Οι βροχές που εκδηλώνονται στα δυτικά έχουν γίνει πιο έντονες στην Ήπειρο και το Βόρειο Ιόνιο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Κυριακή 22/12, τα έντονα φαινόμενα επηρέασαν και τη Δυτική Στερεά.

Κατά τη διάρκεια της Κυριακής 22/12, βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ τα φαινόμενα θα είναι έντονα στα δυτικά, τα βορειοανατολικά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 23/12 κυρίως στα δυτικά και νότια. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Δυτική Στερεά και τοπικά στη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Δυτική Κρήτη αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής (πάνω από 50 χιλιοστά), όπως διακρίνεται στο Χάρτη 1. Επισημαίνεται ότι ένα χιλιοστό βροχής ισοδυναμεί με ένα λίτρο νερού σε μία επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου.


Χάρτης 1. Περιοχές όπου το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής θα ξεπεράσει τα 50 χιλιοστά, από το Σάββατο 21/12 έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 23/12/2019.

Παράλληλα, σημαντική ενίσχυση θα παρουσιάσουν οι νοτιοδυτικοί άνεμοι στο Αιγαίο και οι δυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο, όπου την Κυριακή 22/12 η έντασή τους θα φτάνει τα 8 μποφόρ και τοπικά τα 9 μποφόρ, όπως διακρίνεται στο χάρτη του Ανεμολογίου, δημιουργώντας ενδεχομένως προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (Χάρτης 2).

Χάρτης 2. Στιγμιότυπο από τις εκτιμώμενες εντάσεις και διευθύνσεις των ανέμων για τις βραδινές ώρες της Κυριακής 22/12/2019.

Προσοχή απαιτείται στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα την Κυριακή 22/12 στο σύνολο της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, όπου αναμένονται ισχυρά φαινόμενα, όπως απεικονίζεται στον προγνωστικό χάρτη φαινομένων του οδικού δικτύου (Χάρτης 3) και παρέχεται από την υπηρεσία ROADS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Πού θα «χτυπήσουν» ισχυρές καταιγίδες

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ ραγδαία είναι η επιδείνωση του καιρού από τα ξημερώματα της Κυριακής (22/12) και από τα βορειοδυτικά με θυελλώδεις ανέμους και με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

  1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν:

Την Κυριακή (22/12)

  • Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία τη δυτική Πελοπόννησο.
  • Από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική και πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία, βαθμιαία στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  • Από τις βραδινές ώρες στις Κυκλάδες.

Τη Δευτέρα (23/12)

  • Κατά διαστήματα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια.
  • Τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θράκη και μέχρι τις βραδινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.
  • Από τις απογευματινές ώρες πιθανώς στην Κρήτη.

Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν την Κυριακή (22/12), οι οποίοι στα πελάγη θα φθάνουν 7 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ. Τη Δευτέρα (23-12-2019) θα στραφούν σε δυτικών διευθύνσεων και θα φθάσουν στο Αιγαίο 7 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.

-Ad-