Καιρός: Έρχονται άνεμοι τύπου Φοέν – Τι είναι και πού θα εμφανιστούν

Τι αναφέρει ο Θοδωρής Κολυδάς σχετικά με τους ανέμους που θα πνέουν αύριο στη χώρα.

Άνεμοι τύπου Φοέν θα πνέουν αύριο Τρίτη, σύμφωνα με ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, για τον καιρό των επόμενων ημερών.

«Πολλές φορές έχουμε δει ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι “πρωτοφανές” , όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά» γράφει ο κ. Κολυδάς.

«Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια), αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen» σημειώνει.

Τι είναι οι άνεμοι Φοέν

Σύμφωνα με το meteo, ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τους ξηρούς και θερμούς ανέμους που δημιουργούνται στην υπήνεμη πλευρά των Άλπεων, στη συνέχεια όμως επικράτησε σαν όρος για τοπικούς ανέμους που δημιουργούνται με το συγκεκριμένο μηχανισμό σε πολλές περιοχές της Γης.

Πώς δημιουργούνται οι άνεμοι τύπου Foehn; Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα υψηλό κάθετο εμπόδιο στην ροή του ανέμου, όπως για παράδειγμα μια οροσειρά. Ο αέρας αρχικά αναγκάζεται να ανέλθει στην προσήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου, όπου συμπυκνώνοντας τους υδρατμούς του σχηματίζει νεφώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει βροχές, καταιγίδες ή χιονοπτώσεις, ενώ στη συνέχεια κατέρχεται την υπήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου όπου ξηραίνεται και θερμαίνεται με ρυθμό περίπου 10ºC ανά 1km. Το αποτέλεσμα της ροής αυτής του ανέμου, όπως φαίνεται στο σχήμα που ακολουθεί, είναι η άνοδος της θερμοκρασίας στην υπήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου σε επίπεδα υψηλότερα από την αρχική θερμοκρασία της αέριας μάζας στην προσήνεμη πλευρά του.

Στον ελλαδικό χώρο καταβατικοί άνεμοι τύπου Φοέν εκδηλώνονται συνήθως στη Βόρεια Κρήτη όταν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι, στη Νότια Κρήτη όταν πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζονται επίσης στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι δυτικών διευθύνσεων ή στη Δυτική Ελλάδα όταν πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεων.