Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα δεν θα κρατήσουν για πολύ, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να μπει σε κλοιό ψύχους με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια και τους ισχυρούς ανέμους.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, η πιο κρύα ημέρα θα είναι το επόμενο Σάββατο (22/02) με τον υδράργυρο να πέφτει μέχρι και 14 βαθμούς κάτω από τα σημερινά επίπεδα.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδος και τα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Σε ό,τι αφορά την Αττική οι χιονοπτώσεις δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ οι χιονοστρώσειες δεν είναι πιθανές.
Πιο συγκεκριμένα ο Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει:
🥶Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς θα βρεθεί από την Τετάρτη 19/2 μέχρι και την Κυριακή 23/2 η χώρα μας με τη θερμοκρασία να βρίσκεται ακόμα και 14 βαθμούς κάτω από τα σημερινά επίπεδα.
❄️Η πιο κρύα ημέρα θα είναι το Σάββατο με τον υδράργυρο να φλερτάρει με τους -12 με -14 στη δυτική Μακεδονία και με τους 5 αργά το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
💨Επιπλεόν κατά τη διάρκεια της ψυχρής εισβολής οι Β/Α άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις κοντά στα 8 μποφόρ.
🌨Σχετικά με τα χιόνια, να πούμε ότι σε γενικές γραμμές θα είναι λίγα και επιλεκτικά και ο λόγος είναι ότι δεν θα υπάρξει μηχανισμός που να τροφοδοτεί με υγρασία την ατμόσφαιρα.
🎯Οι περιοχές που θα χιονιστούν περισσότερο είναι την Τρίτη και την Τετάρτη τα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδος και τα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.
🎯Την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηκωθούν στις προσήνεμες στο Β/Α ρεύμα περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 100 μέτρα) όπως το Πήλιο, οι Σποράδες ,η Εύβοια ,η Αττικοβοιωτία, η ανατολική Πελοπόννησος. οι Κυκλάδες και η Κρήτη.
📌Αττική: Χιόνια χωρίς προβλήματα-Ανύπαρκτες οι χιονοστρώσεις.
Κυρίως στα ορεινά της και σε χαμηλότερα υψόμετρα ( εναλλαγές με χιονόνερο) σε Δροσιά-Άγιο Στέφανο-Κρυονέρι-Θρακομακεδόνες, Ιπποκράτειο πολιτεία, Βίλλια.
Μαρουσάκης: Πολική εισβολή
Για «πολική εισβολή» και «εκπλήξεις» σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες κάνει λόγο ο μετεωρολόγος του Open, Κλεάρχος Μαρουσάκης.
ΠΟΛΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΥΧΝΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Εντυπωσιακά τα στοιχεία που πήραμε πριν λίγο από τα προγνωστικά μας συστήματα όπου παρατηρούμε (χάρτης 1) την πολική αέρια μάζα να έρχεται με εξαιρετική δυναμική θερμοκρασιακά με την ισόθερμη του -14° με -15° στα 1500 μέτρα να εισβάλει στα βορειοανατολικά της χώρας μας.
Η κακοκαιρία αυτή θα φέρει πολλές εκπλήξεις κατά τη γνώμη μου τόσο ως προς τις χιονοπτώσεις αλλά και ως προς τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Οι αγρότες μας θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια μεγάλη περίοδο με θερμοκρασίες που θα οδηγούν σε σχηματισμό παγετού, ενώ όσοι σχεδιάζουν μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο θα πρέπει να ενημερώνονται τόσο από τα νεότερα μετεωρολογικά δελτία, όσο και για την διαδρομή που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν για το τι ενδέχεται να συναντήσουν.
Θυμηθείτε…
Οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή οποιοδήποτε άλλο αποδεκτό αντιολισθητικό μέσο, θα πρέπει να υπάρχουν στο όχημά μας και το κυριότερο να γνωρίζουμε να τα τοποθετούμε.
Στον χάρτη 2, μπορούμε να δούμε την υετική αποτύπωση από Τετάρτη μέχρι και Πέμπτη πρωί μεσημέρι περίπου, όπου οι θερμοκρασίες ευνοούν για χιόνι πολύ χαμηλά.
Το να βλέπεις μια τέτοια κατάσταση 10 και πλέον ημέρες πριν, μας γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία για να συνεχίσουμε το πολύ δύσκολο αυτό έργο μας, πόσο μάλλον όταν πηγαίνεις κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις μερικές από τις οποίες κάνανε λόγο για ανοιξιάτικες συνθήκες!
Έχουμε μπροστά μας την πιο αξιόλογη ψυχρή εισβολή για τον φετινό χειμώνα και όχι μόνο.
Μεγάλο ερωτηματικό πως θα συμπεριφερθεί η θάλασσα κυρίως του Αιγαίου σε μια τόσο δυναμική από πλευράς ψύχους κατάσταση, κάτι που θα κρίνει πολλά στο θέμα των χιονοπτώσεων.
Θυμηθείτε….
Το Μετεωρολογικά μοντέλα τα βρίσκουν “σκούρα” στην αλληλεπίδραση της κατώτερης ατμόσφαιρας με την επιφάνεια της θάλασσας.
Επίσης, οι υετικοί χάρτες δεν συμπεριφέρονται το ίδιο όταν έχεις μια τόσο ψυχρή χαμηλή ατμόσφαιρα όπου αλλάζει εντελώς η ερμηνεία μιας υετικής κλίμακας ενός προγνωστικού μοντέλου», αναφέρει χαρακτηριστικά.