Καιρός: Έρχονται καταιγίδες ακόμα και χαλαζοπτώσεις – Η Αττική στο «μάτι» της κακοκαιρίας την Πέμπτη

Σήμερα είναι η τελευταία μέρα με έντονη ζέστη σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι οποία αναμένουν ραγδαία μεταβολή του καιρού με καταιγίδες ακόμα και χαλαζοπτώσεις σε κάποιες περιοχές. Την Πέμπτη μάλιστα, η Αττική αναμένεται να μπει στο «μάτι» της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε για τον καιρό στο LiveNews, ο Γιάννης Καλλιάνος, μπορεί σήμερα (2/7/24) το θερμόμετρο να έδειξε ακόμα και 40 βαθμούς σε περιοχές της Φθιώτιδας, ωστόσο από αύριο (3/7/24) το σκηνικό του καιρού αλλάζει άρδην, με τη ζέστη να δίνει τη «σκυτάλη» στις καταιγίδες, σε όλη τη χώρα.

«Από αύριο (3/7/24) και στη συνέχεια, περιμένουμε μία μεταβολή του καιρού. Αύριο και μεθαύριο. Περιμένουμε σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και περιμένουμε κυρίως μπόρες, βροχές και έντονες καταιγίδες στα Ηπειρωτικά τμήματα και κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας.

Αύριο Τετάρτη από το ύψος της Λαμίας και βορειότερα, θα έχουμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Στα κεντρικά και στα βόρεια θα έχουμε μπόρες και τοπικές καταιγίδες. Το απόγευμα και στα πιο βόρεια τμήματα της Αττικής υπάρχει πιθανότητα βροχής».

Η Αττική στην καρδιά της κακοκαιρίας την Πέμπτη

«Η Πέμπτη με προβληματίζει ιδιαιτέρως γιατί οι δείκτες αστάθειας είναι πιο ανεβασμένοι και φαίνεται ότι πια θα επηρεαστεί και μεγάλο κομμάτι του νομού Αττικής. Θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια αλλά γρήγορα το μεσημέρι και το απόγευμα, τις θερμές ώρες θα πυκνώσουν νεφώσεις, 12.00 – 13.00 και στην Αθήνα και σε πολλά νησιά και σε περιοχές της Χαλκιδικής θα πέσει βροχή με κεραυνούς».

«Προσοχή στη Χαλκιδική» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Καλλιάνος.

Συγκεκριμένα είπε ότι «από το μεσημέρι θα μπει στο παιχνίδι και η Αττική. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μάλιστα, από το κέντρο και βορειότερα θα έχουμε ισχυρές καταιγίδες ίσως και χαλαζοπτώσεις».

Με προβληματίζει ότι οι δείκτες αστάθειας ειδικά την Πέμπτη στην Αττική είναι ακόμα πιο ανεβασμένοι. Λες και θα βρεθεί στο επίκεντρο η Αττική».

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ

Όπως αναφέρει το δελτίο της ΕΜΥ ο καιρός αύριο Τετάρτη (3/7/24) θα έχει βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και τα βόρεια, οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 28 με 33 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 29 με 33 και κατά τόπους τους 34 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Αττική
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις οπότε και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα θα είναι αυξημένες και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία – Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με όμβρους και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, κυρίως τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, οι οποίες κυρίως το μεσημέρι – απόγευμα θα είναι αυξημένες και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και στην κεντρική Μακεδονία 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς και στα ηπειρωτικά έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
Άνεμοι: Δυτικών διευθύνσεων 4 με 5 και τοπικά στα κεντρικά και τα νότια έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 29 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ηπειρωτικά τμήματα θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού το βράδυ.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις Σποράδες η μέγιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.