Καιρός: Καύσωνας για 15η μέρα με 40άρια εν αναμονή θερμικών καταιγίδων – Μικρή ανάσα από αύριο

Συνεχίζεται για 15η ημέρα ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα, με τη θερμοκρασία να αναμένεται πάνω από τους 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά και κατά τόπους πάνω από τους 40-41 βαθμούς σήμερα Δευτέρα.

Το σκηνικό των υψηλών θερμοκρασιών θα συνεχιστεί για άλλη μία ημέρα, ωστόσο αναμένονται τοπικές βροχές ακόμη και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Την Κυριακή, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στη Στυλίδα Φθιώτιδας (42,1 °C) και ακολούθησε η Θήβα – Νέα Οδός (41,2 °C), τα Πλατανούλια Λάρισας, η Σκάλα Μεσσηνίας και τα Δένδρα Τυρνάβου (40,9 °C).

Σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C σε 152 από τους 511 επί του παρόντος ενεργούς σταθμούς (ποσοστό ~30%).

Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός θα είναι σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πέντε Περιφερειακές Ενότητες των νομών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Πρόκειται για τις: Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία και Αχαΐα, Ηλεία.

Από την Τρίτη θα υπάρξει βαθμιαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και ως προς τις ελάχιστες τιμές, που θα γίνει αισθητή στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος στις περισσότερες περιοχές.