Καιρός: Κόκκινος συναγερμός σήμερα – Πότε η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» την Αττική

Καιρός: Ποιο καλοκαίρι; Ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένονται τις επόμενες ώρες και για… μέρες. είτε την πρόγνωση…

Η κακοκαιρία Genesis, που αναμένεται να πλήξει έως και το Σάββατο πολλές περιοχές της χώρας με χαρακτηριστικό τις έντονες καταιγίδες και τη χαλαζόπτωση, έχει ήδη ενσκήψει στη Δυτική Μακεδονία.

Οι δρόμοι της Ελασσόνας και της Κοζάνης μέσα σε λίγα λεπτά μετατράπηκαν σε χειμάρρους, ενώ οι καλλιέργειες στο Δρέπανο καταστράφηκαν έπειτα από 40 λεπτά χαλαζόπτωσης.

Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που ήδη πλήττει τη χώρα, με την ονομασία Genesis.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Κοζάνη όπου μετά την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την πόλη, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Μέσα σε 20 λεπτά πλημμύρισε μέχρι και η κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς και καταστήματα και υπόγειες κατοικίες, ενώ ακινητοποιήθηκαν και πολλά οχήματα. Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής για την απάντληση των υδάτων.

Μεγάλες καταστροφές σε παραγωγές προκάλεσε η πρωτόγνωρη χαλαζόπτωση στο Δρέπανο Κοζάνης. Το χαλάζι, που είχε μέγεθος καρυδιού, έπεφτε επί 40 λεπτά σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του.

“Η καταστροφή είναι μεγάλη, περιμένουμε τους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν όσο μπορούν τους παραγωγούς, γιατί τα κόστη είναι δυσβάσταχτα” τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Δρεπάνου, Φώτης Παπαδημητρίου.

Νέες μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν το απόγευμα και σε χωριά της Ελασσόνας από ισχυρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια παρασύροντας ότι έβρισκαν στο πέρασμα τους.

Το χαλάζι έπληξε κυρίως τα χωριά Γεράνεια, Λυκούδι, Καλλιθέα, Δρυμός και Ολυμπιάδα. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είδαν τους κόπους μιας χρονιάς να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά από την μανία της φύσης.

Από την έντονη βροχόπτωση φούσκωσε ο Ελασσονίτης ποταμός και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να εκδηλωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε γειτονικά χωριά. Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Ελασσόνας.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Ήχησε το 112

Σε συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός ώστε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας, ενώ η Πολιτική Προστασία απευθύνει ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

«Ποτέ και για κανέναν λόγο να μην διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου.

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε ήδη η Πολιτική Προστασία σε κατοίκους κυρίως περιοχών της βορείου και της κεντρικής Ελλάδας, αλλά και στα νησιά του Ιονίου, στη βόρεια Εύβοια και τις Σποράδες. Το μήνυμα προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 24ωρο και καλεί τους πολίτες να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Προειδοποιητικό μήνυμα για το επόμενο 24ωρο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες – ραγδαίες βροχοπτώσεις) στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και ακολουθείστε τις οδηγίες των Αρχών.

Καιρός: Κόκκινος συναγερμός σήμερα – Πότε η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» την Αττική

Η κακοκαιρία Genesis έχει σημάνει συναγερμό με μηνύματα από το 112 να έχουν σταλεί ήδη στους πολίτες και ο Σάκης Αρναούτογλου ανέλυσε ποιες περιοχές θα χτυπήσουν τα έντονα φαινόμενα.

Την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, λοιπόν, τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά και στη συνέχεια θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα. Ισχυρές και επικίνδυνες καταιγίδες, χαλάζι και δυνατοί άνεμοι θα έχουν οι περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, όλη η βόρεια Ελλάδα, αλλά και στα βόρεια της Πελοποννήσου.

Στην Αττική, το πρωί, οι συννεφιές θα είναι έντονες στα βόρεια και στα δυτικά, όπου το μεσημέρι αναμένεται να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες ή και καταιγίδες. Όσο για τα βράδυ, ενδέχεται να χτυπήσουν ξανά τα φαινόμενα, αλλά σε περισσότερες περιοχές ακόμη και μέσα στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, από σήμερα ο καιρός θα χαλάσει και ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής καθώς αναμένεται να πέσει πολύ νερό και τα φαινόμενα να είναι ιδιαίτερα έντονα.Καιρός:

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Απεβίωσε ο δημοσιογράφος Στέλιος Μπουφίδης
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Αεροπορικές επιδρομές ακριβείας του Ισραήλ κατά θέσεων της Χεζμπολάχ – Τα βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF
29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΟΑΣΑ: Νέος συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής για καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, εταιριών και οργανισμών για την Ελλάδα, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τον Λίβανο – Ορατό ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης, αναφορές για επιχειρήσεις στα σύνορα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024