Καιρός – LIVE ΧΑΡΤΗΣ: Οι πρώτες νιφάδες στο Σύνταγμα – Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες

Στα πεδινά έφτασε πλέον η κακοκαιρία «Ελπίς» η οποία πλήττει το σύνολο της ηπειρωτικής χώρας με την χιονόπτωση να χτυπά τα βόρεια προάστια της Αττικής, αλλά και πιο κεντρικές περιοχές του λεκανοπεδίου.

Τις πρώτες νιφάδες χιονιού είδαν το μεσημέρι του Σαββάτου οι Αθηναίοι, αφού αραιή χιονόπτωση άρχισε να σημειώνεται γύρω στις 14:00 στο Σύνταγμα.

Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής έγινε αισθητή η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις στις βόρειες και ορεινές περιοχές της χώρας, ενώ από τα ξημερώματα του Σαββάτου, πολικό ψύχος, χιόνια, βροχές και θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν την επικράτεια, με χιόνι να πέφτει ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα θα ενταθούν τις επόμενες μέρες, ενώ ήδη παρατηρούνται προβλήματα στα οδικά δίκτυα, κυρίως στα ορεινά κομμάτια. Στην Αττική προβλήματα παρατηρούνται:

  1. Λεωφ. Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  2. Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θήβας, ύψος πρατηρίου υγρών καυσίμων <Cyclon> ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών.

Νωρίτερα είχε κλείσει κι ο δρόμος Διονύσου-Πεντέλης, όμως η κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί.

Κακοκαιρία Ελπίς: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες

Ο μετεωρολόγος του MEGA Γιάννης Καλλιάνος εξήγησε ότι η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά κατά 11 βαθμούς στην Αττική και , κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν, το κρύο θα παραμείνει, ενώ αύριο Κυριακή θα έχουμε χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο ακόμα και στις παραλίες. Χιόνια λοιπόν να έχουμε στις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου, σε περιοχές της Εύβοιας και των Σποράδων.

Χιονοπτώσεις αναμένονται στο Πήλιο και στην Αττική στα βόρεια και ανατολικά του νομού και σε πιο χαμηλά υψόμετρα και ίσως και στη νότια Πελοπόννησο.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

Δείτε εικόνα από τη χιονισμένη Πάρνηθα:

Προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία των οδικών δικτύων της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι αναγκαίες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας:

  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
  • Στην εθνική οδό Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου
  • Στην επαρχιακή οδό Περιστέρας – χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων

Στην Αιτωλοακαρνανία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εξής περιοχές:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο στην θέση Αραποκέφαλα
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – ‘Ανω Χώρας, στην θέση ‘Αγιος Ιωάννης Αποδοτίας και εντός των τοπικών κοινοτήτων Λιβαδακίου και Πλατάνου, του δήμου Ναυπακτίας.

Πάντως, σε όλα τα σημεία βρίσκονται και επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ώστε να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους.

Από το απόγευμα της Παρασκευής σε Φλώρινα, Καρδίτσα και Κοζάνη, σημειώνονταν πυκνές χιονοπτώσεις, οι οποίες για αρκετά 24ωρα θα «σαρώσουν» τη χώρα, με αέριες μάζες πολικού ψύχους, ακόμα και στα πεδινά με το χιόνι να φτάνει μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κρατικός μηχανισμός, στήνει «αναχώματα» στην κακοκαιρία, με εκχιονιστικά και αλατιέρες, προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Σε πλήρη επιφυλακή για την επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίδα», βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, έχοντας παρατάξει απέναντι στο επερχόμενο μέτωπο του χιονιά, δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα και τόνους αλάτι.

Συγκεκριμένα, σε θέσεις μάχης στην περιφέρεια Αττικής, βρίσκονται 80 εκχιονιστικά και άλλα βαρέως τύπου οχήματα, 2.5 χιλιάδες τόνους αλάτι διανεμημένο σε 10 σημεία του λεκανοπεδίου και 250 άτομα σε 24ωρη επιφυλακή.

Ήδη στην Κοζάνη έχουν πιάσει δουλειά τα εκχιονιστικά, σαρώνοντας το οδικό δίκτυο του Δήμου,ενώ προβλέψεις για την Φλώρινα κατεβάζουν τον υδράργυρο στους -18 βαθμούς Κελσίου.

Από το μεσημέρι της Παρασκευής η κακοκαιρία έκανε αισθητή την παρουσία της και στο νομό Έβρου με χιόνια, έστω και μικρής έντασης σε διάφορες περιοχές του.

Αρχικά στα ορεινά του Σουφλίου και της Ορεστιάδας (Πεντάλοφος), στη συνέχεια πιο νότια όπως οι Φέρες, ο Πέπλος και η Εγνατία Οδός και αργότερα σε χωριά του Διδυμοτείχου τα οποία βρίσκονται προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σε υψηλότερο υψόμετρο, όπως το Παλιούρι.

Χιινίζει στο Παλιούρι Διδυμποτείχου

Το βράδυ της Παρασκευής έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού και στη Θεσσαλονίκη ενώ χιονίζει σε ορεινές περιοχές της Ημαθίας, της Χαλκιδικής και της Πιερίας.

Θεσσαλονίκη: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πυλαία

Χιονόπτωση σημειώνεται στη Βόρεια Χαλκιδική σε περιοχές όπως η Αρναία, ο Πολύγυρος και η Μεγάλη Παναγιά.

Στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία χιονίζει σε ορεινές περιοχές της Ημαθίας και της Πιερίας, όπως το Ελατοχώρι και το Σέλι.

Θα ντυθεί στα λευκά και το κέντρο της Αθήνας 

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα παρουσιάσει σοβαρότατη υποτροπή ο καιρός. Αυτό σημαίνει ότι χιονοπτώσεις θα κατέβουν στα πεδινά στη Θεσσαλία, Εύβοια, κεντροανατολική Στερεά, Αττική, και άλλες περιοχές της χώρας. Από Δευτέρα μεσημέρι και Τρίιτη πρωί θα έχουμε την κορύφωση της κακοκαιρίας. Θα χιονίσει ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε παραθαλάσσια σημεία.

Ισχυρός θα είναι ο παγετός και στη Βόρεια Ελλάδα. Ο υδράργυρος θα φτάσει σε κάποιες περιοχές στους -20 βαθμούς.

Από την Τετάρτη – Πέμπτη αναμένεται να αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία.

Σε λευκό κλοιό η Βόρεια Ελλάδα 

Από τη Βόρεια Ελλάδα ξεκίνησε ήδη η επέλαση της κακοκαιρίας «Ελπίς», που από το βράδυ της Παρασκευής έχει «ντύσει στα λευκά» πολλές περιοχές, κατευθυνόμενη προς τα νότια.

«Στα λευκά ντύθηκε» η Ξάνθη από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, χωρίς, ωστόσο, μέχρι αυτή τη στιγμή να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια και στην Κοζάνη, με τον δήμο και την περιφέρεια να είναι επί ποδός.

Το πέπλο χιονιού σκέπασε και το Παλιούρι στο Διδυμότειχο.

Χιόνια έχουν καλύψει και το Πήλιο.