Καιρός – Μαρουσάκης: Χιόνια σε περιοχές έκπληξη

Κάτι σαν χειμώνα προσπαθεί να κάνει τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας αλλά υγρασία και νοτιάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη από τα μέσα Ιανουαρίου έρχεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με ισχυρούς βοριάδες και χιονοπτώσεις, όχι μόνο σε ορεινούς όγκους αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Σε χθεσινοβραδινή του ανάρτηση, ο μετεωρολόγος του OPEN, απάντησε σε όσους «αμφισβητούν τις μακροχρόνιες προγνώσεις αντιμετωπίζοντάς τες με υποτιμητικό τρόπο».

«Βλέπουμε ότι οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις με τα όποια σφάλματά τους άλλοτε σχετικά μικρά και άλλοτε μεγαλύτερα, μπορούν να σου φωτίσουν το προγνωστικό σκοτάδι και να σου δείξουν μεγάλα καιρικά γεγονότα με ένα συν/πλην στον χρονικό ορίζοντα που επιχειρείς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι στο εξής, μέσα στον Ιανουάριο, «προετοιμαζόμαστε για κάποια έντονα χειμωνιάτικα διαστήματα που έρχονται και στη χώρα μας που ίσως αφήσουν στο πέρασμά τους προβλήματα». Τόνισε, μάλιστα, ότι τα φαινόμενα αυτά θα είναι έντονα «ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είμαστε και τόσο συνηθισμένοι τόσο στο έντονο κρύο όσο και στον λευκό επισκέπτη!»

Υπενθύμισε, τέλος, ότι είναι υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες κατά τους χειμερινούς μήνες. «Μην την “πατήσουμε” όπως και πέρυσι με το κύμα χιονιά που χτύπησε την Αττική αλλά και άλλες περιοχές», επισήμανε.

H εξέλιξη του καιρού έως και τις 31/1

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού ο μετεωρολόγος μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας marousakis. gr, δίνει την πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες.

Αναλυτικά, για το διάστημα από 11 έως 15 Ιανουαρίου, μια πολική αέρια μάζα από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα φτάνοντας μέχρι και τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης όπου καθώς θα αλληλεπιδράσει με τα νερά της κεντρικής Μεσογείου αλλά και της Αδριατικής, θα σχηματίσει και πάλι βαρομετρικά χαμηλά προς την περιοχή της Ιταλίας. Έτσι ο καιρός στη χώρα μας θα πρέπει να επιμείνει σε φθινοπωρινό μοτίβο με το νοτιά να κυριαρχεί δίνοντας πρόσκαιρα τη σκυτάλη στον βοριά με την ανατολικότερη μετατόπιση των συστημάτων αυτών κακοκαιρίας, βροχές σε αρκετές περιοχές και χιόνια στα βουνά κυρίως της κεντρικής και βόρεια χώρας.

Για το διάστημα 16 με 23 Ιανουαρίου είναι αρκετά πιθανό η χώρα μας να μπει σε ένα έντονα χειμωνιάτικο καιρικό μοτίβο με τα χιόνια να μην αφορούν μόνο τα βουνά μας αλλά και περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο.

Η όλη αυτή εξέλιξη οφείλεται στην επέκταση των υψηλών πιέσεων προς την κεντρική Ευρώπη που σε συνδυασμό με τα βαρομετρικά χαμηλά προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου θα ωθήσουν τις πολικές αέριες μάζες νοτιότερα. Πιθανόν δύο ισχυρά ψυχρά κύματα να απασχολήσουν τη χώρα μας. Αυτή θα είναι και η χρονική περίοδος όπου πιθανόν ο Γενάρης, μας δείξει τα “δόντια” του.

Τέλος, στο χρονικό διάστημα 24 με 31 Ιανουαρίου, φαίνεται να οδηγούμαστε σε μια ομαλοποίηση της όλης καιρικής κατάστασης μετά και τα ψυχρά κύματα που θα έχουν προηγηθεί που σημαίνει ότι η ζωνική κυκλοφορία φαίνεται να κυριαρχεί, χαρίζοντάς μας ήπιες γενικά καιρικές συνθήκες (κάτι σαν αλκυονίδες) και με τον υδράργυρο να τραβά την ανηφόρα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Δύσκολος γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Μεγάλος συνασπισμός ή τρικομματική λύση με διαπραγματεύσεις μηνών
23 Φεβρουαρίου, 2025
Συναγερμός στο Νοσοκομείο του Βόλου: Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε 30χρονη – Νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Του έκοψε κλήση τροχονόμος και τον χτύπησε με το φορτηγό – Απίστευτο περιστατικό στην Καλαμαριά
23 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός – Κολυδάς: Μετά τα χιόνια και το κρύο έρχονται πολλές βροχές Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη – Ανεβαίνει η θερμοκρασία
23 Φεβρουαρίου, 2025
Θάνατος Β. Καλογήρου: Ζητήθηκε ταχύτερη διεκπεραίωση των τοξικολογικών εξετάσεων και στοιχεία για ενδεχόμενη φαρμακευτική αγωγή
23 Φεβρουαρίου, 2025
Λέκκας για σεισμούς: «Θα είναι μια μακρόσυρτη ακολουθία – Το φαινόμενο ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα της Σαντορίνης»
23 Φεβρουαρίου, 2025
Γερμανία – εκλογές: Οι αγορές προεξοφλούν σχηματισμό κυβέρνησης και προσβλέπουν στην ανάκαμψη της οικονομίας
23 Φεβρουαρίου, 2025
Σταδιακή ύφεση παρουσιάζει η σεισμικότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού – Οι εκτιμήσεις των ειδικών και ο κίνδυνος για κατολισθητικά φαινόμενα
23 Φεβρουαρίου, 2025
Ανδρουλάκης: Θα αγωνιστούμε για να πάνε επιτέλους στη Δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της τραγωδίας των Τεμπών
23 Φεβρουαρίου, 2025
Hράκλειο: Εδώ έπεσαν οι πυροβολισμοί έξω από το νυχτερινό κέντρο – Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη
23 Φεβρουαρίου, 2025