Καιρός: Μεγάλος κίνδυνος τις επόμενες ώρες

Καιρός: Ενα τεράστιο μέτωπο καταιγίδων έχει ξεκινήσει να σαρώνει τη χώρα από τα δυτικά και θα διασχίσει όλη την επικράτεια μέχρι αύριο το βράδυ.

Καιρός: Από τα ξημερώματα του Σαββάτου η κακοκαιρία EVA «χτυπά την Αττική.

Αναλυτικά, ήδη στο επίκεντρο των βροχοπτώσεων έχουν βρεθεί η Πελοπόννησος, η Κορινθία, ο Αργοσαρωνικός και η Αττική με το 112 να στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα, το απόγευμα του Σαββάτου (05/11), στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

Επισημαίνεται ότι ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, έκανε λόγο για κακοκαιρία που θα εξελιχθεί στην Αττική σε δυο φάσεις.

Σε πρώτη φάση η Αττική θα επηρεαστεί τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπου θα «πέσει πολύ νερό». Από το πρωί της Κυριακής θα συνεχίσει να βρέχει στην Αττική.

Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας στην Αττική αναμένεται μετά τις 14:00 το απόγευμα της Κυριακής. Όπως τονιζει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης: «Από τις 14:00 το μεσημέρι θα υπάρξουν περιοχές στην Αττική που ξεπεράσουμε τους 50 τόνους νερού ανά στρέμμα».

Την Κυριακή αναμένεται η 2η φάση της κακοκαιρίας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα σαρώσουν όλη τη χώρα, πλην της Θράκης, όπου οι βροχές θα είναι πιο ήπιες.

Καιρός: Το 112 για την Αθήνα

Μήνυμα εστάλη λίγο πριν από τις 19:00 το Σάββατο (05/11) από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 προς τους κατοίκους της Αττικής, με φόντο την επέλαση της κακοκαιρίας ΕVA.

Το μήνυμα του 112 προειδοποιεί τους κατοίκους της Αττικής για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από αργά σήμερα το βράδυ (5/11) έως και το απόγευμα της Κυριακής (6/11), στην περιοχή τους.

Αναλυτικά η ενημέρωση του ΓΓΠΠ που δόθηκε στις 18:00

Η κακοκαιρία ΕVA βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα το πρωί και σταδιακά επηρεάζει μεγάλο μέρος της χώρας, με κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι η μεγάλη ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων, η μεγάλη συχνότητα κεραυνών και οι ισχυροί άνεμοι.

Ήδη από χθες το απόγευμα εκδόθηκαν δύο προειδοποιητικά μηνύματα από το 112, προς τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και της Μεσσηνίας, με ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Η ίδια ισχυρή σύσταση απεστάλη με μήνυμα 112 πριν από λίγο και προς τους κατοίκους της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, σε συνέχεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή μετεωρολόγων, εδώ, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Καιρός: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα (06/11)

Η ΕΜΥ τονίζει, ακόμα, ότι την Κυριακή (06/11) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

  • Μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο
  • Μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης)
  • Από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις Σποράδες
  • Από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Σάμου-Ικαρίας και στα Δωδεκάνησα

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο και στη δυτική Κρήτη. Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου (05/11) έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06/11).

Καιρός: Οι περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν

Επισημαίνεται ότι ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, έκανε λόγο για κακοκαιρία που θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις, προειδοποιώντας σαφώς για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων από τα έντονα – κατά τόπους – φαινόμενα.

Χαρακτηριστικά, οι περιοχές που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν είναι η βόρεια Εύβοια, η Πελοπόννησος, η Βοιωτία αλλά και η Αττική. Ειδικότερα, όσον αφορά στην Αττική, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στο δυτικό βορειοδυτικό τόξο όπου θα πέσουν οι μεγαλύτερης διάρκειας καταιγίδες κυρίως το απόγευμα της Κυριακής (06/11).

Η πρώτη φάση της κακοκαιρίας άρχισε το βράδυ της Παρασκευής (04/11) και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα του Σαββάτου (05/11). Αναμένεται, λοιπόν, να πληγούν τα δυτικά της χώρας και, συγκεκριμένα, τα Επτάνησα, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά Ελλάδα και η δυτική Πελοπόννησος. Μάλιστα, θα πέσουν 50 και 60 τόνοι ανά στρέμμα, όπως προειδοποίησε ο μετεωρολόγος.

Εν συνεχεία, το δεύτερο στάδιο της κακοκαιρίας θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και, ειδικότερα, την Αττική, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο από το απόγευμα του Σαββάτου (05/11) έως το βράδυ της Κυριακής (06/11).

Ακόμα, η τρίτη φάση της κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει, από το βράδυ της Κυριακής (06/11) έως το μεσημέρι της Δευτέρας (07/11), τα Δωδεκάνησα, τις Σποράδες και την ανατολική και νότια Θεσσαλία. Μάλιστα, πολύ νερό προβλέπεται πως θα πέσει στη Μαγνησία (και δη στο Πήλιο) και στη βόρεια Εύβοια. Βελτίωση του καιρού, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, σε όλη τη χώρα περιμένουμε από την Τρίτη (08/11).