Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο «Omega» – Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες (video)

Καιρός – Omega Block: Φθινόπωρο μόνο στα λόγια μέχρι στιγμής, με τον καιρός να είναι καλοκαιρινός. Κάτι που βέβαια θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, τουλάχιστον μέχρι 26 Οκτωβρίου…

Καιρός – Omega Block: Ποιο είναι το αίτιο όμως γι αυτή την παρατεταμένη καλοκαιρία και συνάμα ανομβρία που επικρατεί στη χώρα μας; Η απάντηση βρίσκεται κρυμμένη στους χάρτες των βαρομετρικών συστημάτων.

Όπως ανέφερε ο Μετεωρολόγος του τηλεοπτικού σταθμού Open Κλέαρχος Μαρουσάκης, εδώ και αρκετές ημέρες μεγάλο μέρος της κεντρικής και νότιας Ευρώπης και κατ επέκταση και η χώρα μας, βρίσκονται κάτω από ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων οι οποίες υψηλές πιέσεις εμποδίζουν τα βαρομετρικά χαμηλά από την δυτική Ευρώπη να κινηθούν ανατολικότερα.

Αν μπορούσαμε να απεικονίσουμε αυτό το πεδίο υψηλών πιέσεων στις τρεις διαστάσεις θα βλέπαμε ένα τεράστιο βουνό να σηκώνεται πάνω από την κεντρική και νότια Ευρώπη το οποίο δεν μπορούν να ανέβουν οι κακοκαιρίες από την δυτική Ευρώπη με αποτέλεσμα τον καλό καιρό σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου.

Αυτός ο τύπος καιρού επειδή στους χάρτες καιρού λαμβάνει την μορφή του κεφαλαίου γράμματος Ωμέγα της ελληνικής αλφαβήτου, έχει καθιερωθεί σαν Ωμέγα εμποδισμός και η απεικόνισή του φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

kairos-xarths.jpg

Όπως όλα δείχνουν αυτός ο τύπος καιρού θα διατηρηθεί και τις επόμενες ημέρες με αποτέλεσμα το τριήμερο της εθνικής μας εορτής να έχουμε πολύ καλό καλοκαιρινό θα λέγαμε καιρό και μάλιστα τα μελτέμια στο Αιγαίο θα εξασθενίσουν δίνοντας την ευκαιρία στον υδράργυρο να κρατηθεί σε υψηλές τιμές με μία ενδεικτική τιμή να είναι οι 26 με 27 βαθμοί κελσίου αργά το μεσημέρι και οι 15 με 17 νωρίς το πρωί. Κατά τα άλλα η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί με λίγες τοπικές συννεφιές χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσουν κάτι παραπάνω.

-Ad-