Καιρός: Πότε θα χτυπήσει η κακοκαιρία την Αττική – Η πρόγνωση Μαρουσάκη και Αρναούτογλου

Αναμένεται να αλλάξει ριζικά το σκηνικό του καιρού μέσα στις επόμενες μέρες και ειδικότερα αύριο, Παρασκευή (19/4), με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα φέρει μεταξύ άλλων βροχές και καταιγίδες, ακόμη και στην Αττική.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας θα είναι ιδιαίτερα έντονο τόσο αύριο όσο και μεθαύριο, Σάββατο (20/4). Να σημειωθεί όμως πως δεν προβλέπεται κάτι ακραίο, αλλά δεν αποκλείεται να προκληθούν προβλήματα τοπικά, πιθανώς και πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο. Αναφορικά με την Αττική, θα σημειωθούν ενδεχομένως βροχές, αλλά δεν αναμένεται να είναι πολύ έντονες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την κακοκαιρία και την Αττική

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού χωρίς να υπογραμμίζει την Αττική, προειδοποίησε όμως για ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και μποφόρ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Παρασκευή

  • Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
  • Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).
  • Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
  • Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο

  • Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.
  • Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Ο χάρτης των βροχοπτώσεων – Εκτός η Αττική

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος δημοσίευσε σήμερα ένα βίντεο με την πορεία της κακοκαιρίας πάνω στον χάρτη της Ελλάδας. Σύμφωνα με το εν λόγω βίντεο, η κακοκαιρία αγγίζει «ελαφρά» την Αττική.

«Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε, βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας».

Ο μετεωρολόγος του Open ανέφερε επίσης πως θα κρατήσει μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν και θα αρχίσει να εξασθενεί, όμως είναι ικανό να δημιουργήσει προβλήματα. Την Κυριακή θα υπάρξουν κάποια φαινόμενα κυρίως προς τα δυτικά, όχι όμως τόσο έντονα. Την επόμενη εβδομάδα και κυρίως Τρίτη και Τετάρτη, η αφρικανική σκόνη επιστρέφει μαζί με ένα βαρομετρικό χαμηλό.

Σάκης Αρναούτογλου: Έκτακτη προειδοποίηση για συγκεκριμένες περιοχές

Ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε και εκείνος, από την πλευρά του, χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας την Παρασκευή ανά 6ωρο. Πολύ νερό θα δεχτεί ο Βόλος, η Καρδίτσα, η Πάτρα, η Τρίπολη και οι γύρω περιοχές το βράδυ της Παρασκευής, αλλά όχι η Αττική.