Καιρός: Ψυχρή εισβολή με χιόνια στο κέντρο της Αθήνας – Live ο χιονιάς που έρχεται

Καιρός: Χιονοπτώσεις και μεγάλη πτώση του υδράργυρου με πολικές θερμοκρασίες σε ορισμένα σημεία της χώρας, θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την Ελλάδα θα φέρει χιόνια πιθανότατα ακόμα και στην Αθήνα.

Η κακοκαιρία Ελπίδα βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας και μαζί της προγιγνώσκεται πως «κουβαλάει» χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο που αναμένεται να εξαπολύσει σε σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Στο σημερινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, ο Σάκης Αρναούτογλου ενημέρωσε τους τηλεθεατές ότι ο προγνωστικός χάρτης που αφορά στην ερχόμενη Κυριακή «δεν είναι ένας συνηθισμένος προγνωστικός χάρτης. Είχα πάρα πολλά χρόνια να δω έναν χάρτη με χιονοπτώσεις έως και τη νότια νησιωτική χώρα.

Γενικά, αυτός ο χιονιάς φαίνεται να επηρεάζει κυρίως την περιοχή του Αιγαίου γύρω από το πέλαγος και τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία θέλουν τα χιόνια να εντοπίζονται την Κυριακή από τη Λήμνο, από τις Σποράδες, αρκετά θα είναι στην Εύβοια, αλλά κυρίως στις Κυκλάδες και θα φτάσουν μέχρι και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα, στην Κρήτη κυρίως.

Ίσως χιονίσει και στην Κάρπαθο, στις ορεινές-ημιορεινές περιοχές, και σε περιοχές του νοτιοανατολικού νησιωτικού κομματιού του Αιγαίου, μέχρι και τα ορεινά-ημιορεινά τμήματα της Ρόδου, δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες νιφάδες -αρκετά πυκνές- χιονιού κατά τη διάρκεια της Κυριακής.

Στο Αιγαίο θα εντοπίζονται τα περισσότερα φαινόμενα. Γύρω από αυτήν την ένταση των χιονοπτώσεων θα υπάρχουν και κάποια σύννεφα τα οποία δεν αποκλείεται και σε περιοχές της ανατολικής-βορειοανατολικής Αττικής να φτάσουν και να δίνουν κάποιες -πιο τοπικές όμως- χιονοπτώσεις.

Στην υπόλοιπη χώρα θα έχει ένα τσουχτερό κρύο, ένας βοριά παγερός, πραγματικά, πολύ κρύος, ο οποίος θα φτάνει τα 7 με 8 μποφόρ στα νότια, τα 5 με 6 μποφόρ στα δυτικά· ίσως και σε κάποιες ορεινές περιοχές των Επτανήσως πρόσκαιρα χιονίσει για λίγο, πρόσκαιρα και όχι κάτι παραπάνω».

Καιρός: Πυκνά χιόνια και στην Αττική – Δείτε πότε

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο αεροχείμαρρος θα θυμίσει την περσινή κακοκαιρία με πυκνές χιονοπτώσεις και προβλήματα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Για τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με τον υδράργυρο να δείχνει μέχρι και -16 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές.

«Από το Σάββατο αναμένονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με ολικό παγετό στη Βόρεια Ελλάδα. H χώρα μας θα επηρεαστεί από ένα συνδυασμό υψηλών πιέσεων από Ευρώπη, ο οποίος θα φέρει έντονες χιονοπτώσεις από την Θεσσαλία και κάτω. Το πρώτο ψυχρό κύμα περνάει γρήγορα και ακολουθεί πολικός αεροχείμαρρος που θα μας στείλει πολικές αέριες μάζες με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας», δήλωσε o Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως τόνισε, μάλιστα o έμπειρος μετεωρολόγος, μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένονται και στην Αττική. «Η Αττική, η Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου θα δεχτούν τον μεγαλύτερο όγκο χιονιού. Μάλιστα θα δούμε το χιόνι θα φτάσει στη θάλασσα. Ιδιαίτερα για την Αττική ενδέχεται η κακοκαιρία να ξεπεράσει την περσινή σε ένταση, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν το Σάββατο και θα έχουν διάρκεια για μια εβδομάδα».

Η μεγάλη έκπληξη

Τα νησιά του Αιγαίου αναμένεται να προτιμήσει ο επερχόμενος χιονιάς, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου. Έκπληκτος ο μετεωρολόγος με τη «χιονο-εξέλιξη» από τα προγνωστικά μοντέλα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει τα εξής:

«Ο επερχόμενος χιονιάς φαίνεται να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σύμφωνα και με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία και όπως σας είπα και τις προηγούμενες ημέρες!

Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη από τα προγνωστικά μοντέλα, πραγματικά!! Την ερχόμενη Κυριακή, 23/1/2022, το χρώμα το λευκό, που υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα για χιονόπτωση, πιάνει όπως βλέπετε τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τη θάλασσα αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Καιρός: Κρήτης και τα βόρεια Δωδεκάνησα με πολύ χαμηλό υψόμετρο!!!

Καιρός: Θα την κρατήσω οπως και να’χει για αρχείο! Για να δούμε αν θα επιμείνουν και τα αυριανά προγνωστικά στοιχεία σ’ αυτήν την κατά τ’άλλα πολύ πιθανή εξέλιξη!».