Τι «βλέπουν» τα παγκόσμια προγνωστικά καιρικά μοντέλα για τον επερχόμενο χειμώνα και πώς επηρεάζει τις εξελίξεις η εμφάνιση του φαινομένου La Nina;
Ακολουθεί η ανάλυση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο καιρικό site Severe Weather Europe.
«Η χειμερινή σεζόν 2020/2021 θα είναι κάτω από την επήρεια ενός ισχυρού κύκλου La Nina, που σχηματίζεται στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό. Ενα φαινόμενο που θα αλλάξει τη διαδικασία σχηματισμού του Jet Stream πάνω από τη Βόρεια Αμερική και τον Ειρηνικό Ωκεανό, επεκτείνοντας τη… δράση του και στον υπόλοιπο κόσμο. Η χειμερινή πρόβλεψη από μεγάλα καιρικά προγνωστικά μοντέλα, αποκαλύπτει αυτή την κίνηση του Jet Stream που αλλάζει την εμφάνιση του La Nina και τα πιθανά καιρικά αποτελέσματα.
Για να επιχειρήσετε να κατανοήσετε τη χειμερινή περίοδο και τις προβλέψεις της, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει «μαγική σφαίρα» όταν αναφερόμαστε στον καιρό. Το παγκόσμιο καιρικό σύστημα είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα, μια τέλεια ζωντανή προσομοίωση της θεωρίας του χάους, με πολλούς μεγάλης κλίμακας και μικρής κλίμακας οδηγούς και παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα. Θα εξετάσουμε έναν από τους πιο ισχυρούς εξ αυτών και πώς μπορεί να επηρεάσει τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη.
Απ’ τον Ωκεανό, στην ατμόσφαιρα
Η ανάπτυξη μιας ψυχρής φάσης ENSO είναι το βασικό χαρακτηριστικό της εξέλιξης του καιρού για τουλάχιστον τους επόμενους 6 μήνες.
Οταν μιλάμε για το ENSO, πρέπει να γνωρίζετε πως πρόκειται για τα αρχικά του φαινομένου «El Niño Southern Oscillation». Πρόκειται για μια περιοχή ωκεανού στον τροπικό Ειρηνικό, η οποία εναλλάσσεται μεταξύ κρύων και θερμών φάσεων. Οι τροπικοί άνεμοι (οι ανατολικοί άνεμοι που περιβάλλουν τη Γη κοντά στον ισημερινό) συνήθως ξεκινούν ή σταματούν μια συγκεκριμένη φάση, καθώς αναμιγνύουν την επιφάνεια του ωκεανού και αλλάζουν τα ρεύματα του ωκεανού.
Το ENSO έχει σημαντικό αντίκτυπο στα τροπικά πρότυπα μεταφοράς και στην πολύπλοκη αλληλεπίδραση του συστήματος ωκεάνιας-ατμόσφαιρας, μέσω του οποίου η επιρροή ENSO κατανέμεται παγκοσμίως. Συνήθως παρατηρούμε μια σφαιρική αλλαγή κλίμακας στα πρότυπα πίεσης κατά την εμφάνιση των φάσεων ENSO, καθεμία από τις οποίες έχει μοναδικό αντίκτυπο στον καιρό.
Η παρακάτω εικόνα δείχνει όλες τις περιοχές ENSO. Οι κύριες περιοχές είναι η 3 και η 4 και καλύπτουν μεγάλο μέρος του τροπικού Ειρηνικού. Οι περισσότεροι υπολογισμοί και διάγνωση βασίζονται σε συνδυασμό και των 3 και 4 περιοχών, γι ‘αυτό ονομάζουμε την κύρια περιοχή «ENSO 3.4» ή «NINO 3.4».
La Nina και El Nino
Κάθε φάση ENSO έχει διαφορετική επίδραση στον τροπικό καιρό και την κυκλοφορία και επηρεάζει έτσι τον καιρό παγκοσμίως. Μια συγκεκριμένη φάση (ζεστή / κρύα) συνήθως αναπτύσσεται γύρω στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, ή ακόμη και έως δύο χρόνια!
Η ψυχρή φάση ENSO ονομάζεται La Nina και η θερμή φάση ονομάζεται El Nino. Η φάση ENSO καθορίζεται από τις ανωμαλίες θερμοκρασίας (θερμότερες / ψυχρότερες) στην περιοχή ENSO 3,4 στον τροπικό Ειρηνικό, όπως δείξαμε παραπάνω.
Η τρέχουσα ανάλυση δείχνει τις ανωμαλίες της θερμοκρασίας του ωκεανού και την πλέον αρκετά εκτεταμένη ψυχρότερη από την κανονική περιοχή στον τροπικό Ειρηνικό. Εκεί δημιουργήθηκε το φαινόμενο La Lina από τον ωκεανό και στην ατμόσφαιρα.
Μόλις 2 μήνες νωρίτερα, η La Nina ήταν λιγότερο εντυπωσιακή, όπως βλέπετε στον επόμενο χάρτη, αφού μόλις άρχισε να εμφανίζεται στην κεντρική περιοχή. Η παρακάτω εικόνα δείχνει την ανάλυση των ωκεανών από τις αρχές Αυγούστου.
Η παρακάτω εικόνα είναι μια ανάλυση και πρόβλεψη της BoM Australia, η οποία δείχνει την εξέλιξη της περιοχής ENSO 3.4. Μπορούμε να δούμε ότι η κύρια ψύξη ξεκίνησε το καλοκαίρι και πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το χειμώνα. Η φάση La Nina θα φτάσει σε μια τεράστια δύναμη στην κορυφή της, αλλά αναμένεται να αρχίσει να εξασθενεί προς την άνοιξη του 2021
Η πρόβλεψη εξέλιξης από τη NASA δείχνει ένα παρόμοιο μοτίβο. Δείχνει τις ανωμαλίες θερμοκρασίας στην περιοχή ENSO, με την ψυχρότερη φάση τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ JET STREAM του LA NINA
Το Jet Stream είναι ένα μεγάλο και ισχυρό ρεύμα αέρα (αέρα) σε ύψος περίπου 8-11km. Ρέει δυτικά προς ανατολικά γύρω από ολόκληρο το ημισφαίριο, επηρεάζοντας τα συστήματα πίεσης και τη δύναμή τους, διαμορφώνοντας έτσι τον καιρό μας στην επιφάνεια.
Ακολουθεί ένα παράδειγμα ροής δυτικής προς ανατολής τον τελευταίο χειμώνα του 2019/2020. Οι κίτρινες-κόκκινες περιοχές δείχνουν ισχυρότερη δυτική ροή (το ρεύμα jet) στο επίπεδο των 250mb (~ 10,5km / 6,5mi). Μπορούμε να δούμε ότι το ισχυρότερο Jet Stream τοποθετήθηκε πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, επεκτείνοντας απευθείας πάνω από τις Βρετανικές Νήσους και στη Σκανδιναβία. Το τμήμα του Ειρηνικού του Jet Stream ήταν ασθενέστερο και περιορίστηκε περισσότερο στον ωκεανό.
Κοιτάζοντας το μοτίβο πίεσης τον περασμένο χειμώνα, μπορούμε να δούμε τα ισχυρά συστήματα χαμηλής πίεσης στον Βόρειο Ατλαντικό, ακολουθώντας το μονοπάτι του Jet Stream. Έφερε πολύ υγρές και θυελλώδεις συνθήκες στις Βρετανικές Νήσους και τη Σκανδιναβία, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη ήταν κυρίως ξηρότερη και πιο ζεστή, με μικρότερο αριθμό ψυχρών μετώπων. Ο χειμώνας ήταν επίσης κυρίως ήπιος σε μεγάλο μέρος της Βόρειας Αμερικής, με την έλλειψη έντονων ανθεκτικών συστημάτων χαμηλής πίεσης πιο νότια.
Ιστορικά, το πιο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα του La Nina είναι ένα ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης αποκλεισμού στο Βόρειο Ειρηνικό. Η παρακάτω εικόνα δείχνει το μέσο μοτίβο κατά τους τελευταίους χειμώνες της Λα Νίνα. Μπορούμε να δούμε το ισχυρό σύστημα υψηλής πίεσης στον Βόρειο Ειρηνικό.
Η κυκλοφορία του ισχυρού συστήματος υψηλής πίεσης προωθεί την ανάπτυξη μιας περιοχής χαμηλής πίεσης πάνω από την Αλάσκα και τον Καναδά, κάμπτοντας το ρεύμα εκτόξευσης ανάμεσα στα δύο συστήματα πίεσης. Μια παρόμοια κατάσταση με αυτήν που είδαμε πέρυσι στον Βόρειο Ατλαντικό.
Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη μέση θέση του ρεύματος jet κατά τη διάρκεια των ετών La Nina και των αντίστοιχων μετεωρολογικών περιοχών στη Βόρεια Αμερική. Το λυγισμένο Jet Stream φέρνει πιο κρύο αέρα και καταιγίδες από τα βόρεια προς τις βόρειες και τις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, και θερμότερο και ξηρότερο καιρό στα νότια μέρη.
Πρώτη εκτίμηση πρόβλεψης για τον φετινό χειμώνα
Η ανάγνωση εικόνων και περιγραφών μπορεί να είναι κάπως συγκεχυμένη. Συνοψίζοντας, λοιπόν, για την πρόβλεψη της χειμερινής περιόδου 2020/2021 σε σχέση με την Ευρώπη πρέπει να τονιστούν τα εξής:
Η Ευρώπη αναμένεται να έχει θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες στις περισσότερες ηπείρους. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν κρύα μέτωπα και ψυχρότερες μέρες. Απλώς αυτά τα ψυχρά μέτωπα και οι ψυχρότερες εισβολές μάζας αέρα θα είναι λιγότερο συχνές σε ολόκληρη την ήπειρο.
Ωστόσο, τα μοντέλα βρίσκονται πολύ μακριά στην κατάσταση του συστήματος υψηλής πίεσης του Βόρειου Ατλαντικού, οπότε υπάρχει περιθώριο για μερικές ακόμα πιο κρύες μέρες εάν η κορυφογραμμή θα χτιστεί συχνά στον Βόρειο Ατλαντικό, καθώς το έντονο μοτίβο πάνω από τη Βόρεια Αμερική κυμαίνεται.
Κανονικές έως υγρότερες συνθήκες αναμένονται στην ηπειρωτική χώρα. Οι Βρετανικές Νήσοι και η Σκανδιναβία θα μπορούσαν να έχουν πιο σκληρό χειμώνα, καθώς το jet stream τοποθετείται πάνω από αυτές τις περιοχές, προκαλώντας πιο θυελλώδεις καιρικές συνθήκες».