Κακλαμάνης: «Ήταν λάθος να ανοίξουμε τα σύνορα – Δεν μπορούσε να πεθάνει η οικονομία»

Το άνοιγμα των συνόρων ήταν λάθος για τον Νικήτα Κακλαμάνη, εν μέσω πανδημίας, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά γιατί αλλιώς η οικονομία θα «πέθαινε».

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας επιβάλλεται να ενισχυθεί και υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι νέοι προσληφθέντες γιατροί και νοσηλευτές θα γίνουν αορίστου χρόνου.

«Από άποψη κοινοβουλευτικού έργου η Βουλή λειτουργεί, αλλά επιστρέφοντας στις 24 Αυγούστου, ενώ την 1η Ιουνίου είχαμε επιστρέψει σχεδόν πλήρως, ξαναμπήκαμε σε ρυθμούς απαγορεύσεων. Οι ολομέλειες πλέον γίνονται με 60 βουλευτές, χωρισμένοι αναλογικά στα κόμματα και το ίδιο αντίστοιχα στις επιτροπές. Χρησιμοποιούμε την αίθουσα της Ολομέλειας ή της γερουσίας για να κρατούνται οι αποστάσεις και οι μάσκες είναι υποχρεωτικές και για τους βουλευτές και για το προσωπικό. Έχω να σας πω ότι εφαρμόζονται τα μέτρα σε ένα βαθμό του 90% και ζήτημα είναι ο 1/10 να μην φορούν μάσκα», τόνισε αρχικά για τη λειτουργία της Βουλής ο αντιπρόεδρός της στον Alpha 98,9.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης κλήθηκε να συγκρίνει την πανδημία του κορονοϊού με τη νόσο των πτηνών όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Υγείας: «Είναι διαφορετική η βαρύτητα της επιδημίας. Είχε γίνει και τότε παγκόσμιος θόρυβος αλλά δεν ήταν τόσο σοβαρές οι επιπτώσεις. Τότε κόλλαγες δια τις πεπτικής οδού και μόνο, ενώ η διάδοση τώρα είναι δια της αναπνευστικής».

Σχετικά με το αν παίζει ρόλο και η τύχη στην πανδημία: «Μέχρι ως ένα βαθμό ναι. Στην πρώτη φάση που στέφθηκε με επιτυχία, η τύχη ήταν ως προς το πότε παίρνεις μια απόφαση, αυτή του καθολικού κλεισίματος και ποιος θα πει τη δυσάρεστη είδηση. Εκεί την είπε ο πρωθυπουργός και αυτό του χρεώνεται στα θετικά, καθώς αυτή ήταν η δυσκολία. Η εφαρμογή ήταν σχετικά εύκολη, δεν υπήρχαν παράθυρα ή μισάνοικτες πόρτες, ήταν μόνο η παρακολούθηση».

Για το αν στη 2η φάση της πανδημίας έγιναν λάθη: «Λάθος ήταν να ανοίξουμε τα σύνορα, μην κρυβόμαστε, όμως δεν μπορούσε να πεθάνει η οικονομία. Η επιτυχία είναι ότι προηγηθήκαμε του κορωνοϊού. Η μερική επιτυχία της 2ης φάσης, είναι ότι κατά κάποιον τρόπο κυνηγάμε τον κορονοϊό τώρα. Κρίνοντας με το τι γίνεται στην Ευρώπη, πάλι η Ελλάδα κρατά την τελευταία ή προτελευταία θέση σε όλη την Ευρώπη».

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Δεν συμφωνώ με τη λέξη κατάρρευση. Το πρόβλημα το μεγάλο ήταν ότι μέχρι τον Μάιο είχε γίνει η δύσκολη επιλογή, όταν σχεδόν όλα τα νοσοκομεία επιστρατεύονται για την αντιμετώπιση του Covid-19, Ήταν και ο αριθμός των ΜΕΘ που ήταν λίγες και είπαμε ότι οι χρόνιες περιπτώσεις πάνε πίσω και δεχόμαστε μόνο επείγοντα περιστατικά. Αυτό για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο δεν πρέπει να παρουσιαστεί τώρα ξανά. Για να μην γίνει πρέπει η προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει πράξη, ότι δηλαδή το προσωπικό που προσελήφθη τώρα με σύμβαση δύο ετών να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Υπάρχει λύση για να γίνει αυτό, μέσω διακομματικής επιτροπής που θα κοιτάξει αυτά τα θέματα. Ένα πράγμα με ανησυχεί, ότι αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων. Το κρίσιμο όριο για να τρανταχτεί η κατάσταση είναι αν ο αριθμός φτάσει τους 100. Στο μεγάλο πικ της πρώτης φάσης είχαμε φτάσει στους 86, μετά άρχισε η πτώση της καμπύλης και δεν αντιμετωπίσαμε πρωτοφανή πράγματα.

Μου έλεγε ένας γιατρός στη Σουηδία, ότι όποιος πάθαινε κορωνοϊό και ήταν άνω των 65 ετών, δεν υπήρχε η λέξη ΜΕΘ για εκείνον. Τον άφηναν στην τύχη του. Γι αυτό και είχε εκατοντάδες θανάτους η χώρα, την οποία υποτίθεται θαυμάζουμε για το σύστημά της. Στην Ελλάδα δεν υπήρχε όριο».

Για το αν ο ίδιος έχει να προτείνει κάτι: «Γνωρίζεται ότι η Βουλή αποφάσισε να δώσει 8 εκατομμύρια ευρώ για στο νοσοκομείο Σωτηρία για ένα συγκεκριμένο έργο, το οποίο ξεκίνησε και είναι η δημιουργία 50 ΜΕΘ. Σε δύο μήνες θα είναι έτοιμες και τότε είπα ότι εύχομαι την ημέρα που θα κόβει ο πρόεδρος της Βουλής την κορδέλα, να υπάρχει έτοιμος ένας μικρός στρατός που θα τις λειτουργήσει. Δηλαδή 5 νοσηλευτές ανά κρεβάτι, αν και αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Ας πούμε όμως να υπάρχει μίνιμουμ έναν νοσηλευτής ανά κρεβάτι και ένας γιατρός ανά δύο. Αυτά λοιπόν προτείνω γενικότερα. Την πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων».

Για τους μισθών των γιατρών: «Υπενθυμίζω ότι μέσα στο γενικό κόψιμο που είχε γίνει από την ΤΡΟΙΚΑ ήταν οι μισθοί γιατρών και νοσηλευτών. Όταν το ΕΣΥ υπολειτουργεί αυτό το πληρώνεις την επόμενη μέρα, είτε με αναπηρία του ασθενούς, είτε με τον θάνατο».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σερβία: Φοιτήτρια παρασύρθηκε από όχημα κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης
16 Ιανουαρίου, 2025
Πέθανε στα 78 του χρόνια ο σπουδαίος σκηνοθέτης Ντέιβιντ Λιντς
16 Ιανουαρίου, 2025
Μητσοτάκης για συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς: Ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα στην περιοχή
16 Ιανουαρίου, 2025
Ο FDA απαγορεύει την κόκκινη χρωστική No.3 που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα
16 Ιανουαρίου, 2025
Αστυνομικοί έπαιζαν φρουτάκια σε περιπολία
16 Ιανουαρίου, 2025
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για χειροτέρευση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη
16 Ιανουαρίου, 2025
Συγκλονίζουν οι γονείς του 25χρονου που τραυματίστηκε σε τροχαίο στην Πατρών – Πύργου
16 Ιανουαρίου, 2025
Λέκκας από Λος Άντζελες: Οι υπερκρίσιμοι παράγοντες που συντέλεσαν στη μεγάλη καταστροφή
16 Ιανουαρίου, 2025
Νέες αποκαλύψεις για τον καθηγητή που κατηγορείται ότι παρενοχλούσε μαθήτριες
16 Ιανουαρίου, 2025
ΕΕ: Ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1,9 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση κρίσεων παγκοσμίως
16 Ιανουαρίου, 2025