Κακοκαιρία ARIEL: Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Μηνύματα από το 112 για την επέλαση της κακοκαιρίας ARIEL έχουν δεχθεί κάτοικοι στην Χαλκιδική, στην Πιερία, σε περιοχές της Θεσσαλίας, στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά.

Ο καιρός έχει αγριέψει επικίνδυνα και οι αρχές καλούν τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Στη Θεσσαλονίκη τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται αργά σήμερα το βράδυ, από τις 10:00 έως και τις 02:00 τα ξημερώματα, και στη Χαλκιδική καθ’ όλη τη διάρκεια αυριανής ημέρας.

Η Ariel θα κάνει αισθητή την παρουσία της από τις 17.00 σήμερα σε Πέλλα, Ημαθία και Πιερία και για ένα τρίωρο θα ρίχνει βροχή 20 χιλιοστών κυρίως στην περιοχή της Κατερίνης. Ειδικά στην παραλία Κατερίνης αναμένεται ισχυρή βροχόπτωση σήμερα το βράδυ.

Προς το βράδυ, το φαινόμενο θα κατευθυνθεί μέσα από τον Θερμαϊκό κόλπο προς τη Θεσσαλονίκη και κυρίως στα παράλια. Δηλαδή φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί κυρίως την Περαία του δήμου Θερμαϊκού και στη συνέχεια θα κινηθεί προς Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα προς Ολυμπιάδα, Ουρανούπολη και το ‘Αγιο Όρος, αύριο το απόγευμα.

Είναι ήδη σε επιφυλακή 100 εκχιονιστικά μηχανήματα της ΠΚΜ, καθώς ίσως σημειωθούν φαινόμενα παγετού ψηλά στα ορεινά και απαιτηθεί η συνδρομή τους στα ορεινά οδικά δίκτυα και προς τα χιονοδρομικά κέντρα. Υπάρχει επάρκεια άλατος 7.000 τόνων.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Ariel», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (1-12-2022).

Τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.