Κακοκαιρία: Χιόνια μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας – Πώς θα κινηθεί

Κακοκαιρία: Για χιόνια ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας μιλούν οι μετεωρολόγοι – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία Barbara

Μία πολύ ισχυρή Κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών της Ελλάδας, με τον καιρό να αλλάζει ραγδαία από το Σάββατο. Όλη η Ελλάδα θα… ντυθεί στα λευκά, με πυκνή χιονόπτωση να αναμένεται και στην Αττική.

Το αίτιο είναι οι πολικές αέριες μάζες που έρχονται την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πέφτει ιδιαίτερα από το μεσημέρι του Σαββάτου και έπειτα, όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης. Καθώς αυτή η πολύ ψυχρή αέρια μάζα θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες θάλασσές μας, θα δώσει μια ισχυρή κακοκαιρία με πυκνές χιονοπτώσεις.

Κακοκαιρία: Πώς θα κινηθούν τα χιονοκύματα

Το Σάββατο, προς το μεσημέρι, θα ξεκινήσουν τα χιόνια αρχικά στα βόρεια και προς το απόγευμα θα αρχίσουν να κατεβαίνουν πιο νότια και έως το τέλος της ημέρας θα χιονίζει σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας με χαμηλό υψόμετρο -ιδιαίτερα από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο νότια.

Οι χιονοπτώσεις το βράδυ του Σαββάτου θα φτάσουν και μέχρι τα ορεινά – ημιορεινά της Αττικής.

Την Κυριακή, σταδιακά τα χιόνια θα αρχίσουν να μετατοπίζονται προς τα ανατολικά τμήματα, δηλαδή σε περιοχές που βλέπουν μέσα στο Αιγαίο, προς την ανατολική και νότια Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την Αττικοβοιωτία, όπως επίσης σε Κυκλάδες και Βόρεια Κρήτη.

Χιονοπτώσεις και στο κέντρο της Αθήνας

Από το απόγευμα του Σαββάτου, μάλιστα, αναμένονται χιόνια και στο βόρεια προάστια της Αττικής. Μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα αναμένονται χιονοπτώσεις και στο κέντρο της πόλης.

Τη Δευτέρα οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επιμείνουν από το ύψος της Μαγνησίας και πιο νότια, στα ανατολικά-ηπειρωτικά τμήματα που βλέπουν στο Αιγαίο. Θα χιονίζει ακόμα και σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, με το χιόνι να φτάνει και στην Κρήτη, σε χαμηλά υψόμετρα.

Στην Αττική αναμένεται να χιονίζει έως και την Τρίτη, κατά διαστήματα και αρκετά πυκνά. Όπως εκτιμάει ο μετεωρολόγος, αρκετές περιοχές το χιόνι αναμένεται να «στρώσει».

Τέλος, προειδοποίησε πως θα πρέπει οι αρμόδιες Αρχές να βρίσκονται σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και στον νομό Αττικής λόγω του μεγάλου όγκου -και με διάρκεια- του χιονιού που αναμένεται.

Έκτακτο δελτίο EMY

Χιονοπτώσεις

Α) Την Κυριακή (05/02/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις

Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.
Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.
Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως των κεντρικών και βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.
Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (05/02/2023) αρχικά στα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο το νομό.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Κακοκαιρία: Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Κακοκαιρία: Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη της κακοκαιρίας θα υπάρχουν στην ανάλυση της καιρικής κατάστασης, καθώς επίσης στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της στο twitter (@EMY_HNMS). Επισημαίνεται ότι τα έκτακτα δελτία επικαιροποιούνται τουλάχιστον ανά δωδεκάωρο.