Κακοκαιρία Daniel: Κατέρρευσαν σπίτια – Δεκάδες εγκλωβισμένοι στο Μορφοβούνι Καρδίτσας

Δραματική είναι η κατάσταση στην Καρδίτσα, όπου εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών από την κακοκαιρία Ντάνιελ, πολλά χωριά έχουν βρεθεί κάτω από το νερό, ενώ σπίτια κατέρρευσαν στο Μορφοβούνι. Πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, ζητώντας βοήθεια, ενώ άνδρες της ΕΜ.ΑΚ προσπαθούν με σωσίβιες λέμβους να απομακρύνουν όσους μπορούν, υπό δύσκολες συνθήκες.

Οι κάτοικοι στον δήμο Παλαμά έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους ή σε ψηλότερα σημεία προκειμένου να προστατευθούν, έως ότου φτάσει βοήθεια, απευθύνοντας δραματικές εκκλήσεις.

Πλημμυρισμένα είναι χωριά και στους δήμους Καρδίτσας, Σοφάδων και Μουζακίου.

Έχει ζητηθεί παρέμβαση από τις ένοπλες δυνάμεις, την ΕΜΑΚ, ενώ ζητούνται και ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιού στην ΕΡΤ, δεν είναι δυνατό να επιχειρήσουν ελικόπτερα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

ο κοινοτάρχης Βλοχού Παλαμά, Γιάννης Κούκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιγράφει μια απελπιστική εικόνα: «Βρεθήκαμε από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς σπίτια, χωρίς τίποτα. Το νερό ήρθε με τέτοια ορμή.. προσπαθούμε να σωθούμε, δεν γινόταν τίποτα, το χωριό μου καταστράφηκε. Ο Βλοχός τελείωσε, ένα χωριό σβήνει από τον χάρτη, έτσι απλά. Τα σπίτια δεν φαίνονται, δεν υπάρχουν σπίτια, υπάρχουν πυραμίδες. Μόνο οι στέγες» λέει συγκλονισμένος σημειώνοντας ότι είναι σε μια εκκλησία, στο βουνό 90 άτομα συγκεντρωμένα εγκλωβισμένα, ενώ τονίζει πως από τον Ιανό και μετά δεν έχει γίνει καμιά οχύρωση παρά τα χρήματα που έπεσαν στο νομό.

Για πρωτόγνωρη κατάσταση κάνει λόγο και ο πρόεδρος της κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας Γιάννης Κοντογιάννης. «Τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Γύρω στα 40 άτομα βρίσκονται στο κοινοτικό κατάστημα και έχω καλέσει την ΕΜΑΚ αλλά πού να τους πάει, αφού παντού τριγύρω μας γίνεται χαμός. Και εμείς είμαστε καμιά 20αριά άτομα πάνω στη γέφυρα, εγκλωβισμένοι, χωρίς φαγητό, χωρίς τίποτα, μούσκεμα. Έχουμε 3 άτομα σε ένα σπίτι, πάει κάποιος με βάρκα να τους βγάλει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αυξάνεται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Ενισχύονται το προσωπικό και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κακοκαιρίας, μετά από διαταγές και οδηγίες του ΓΕΕΘΑ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Λάρισας επιχειρούν τέσσερις φορτωτές γαιών – εκσκαφείς τάφρων, οκτώ φορτωτές γαιών, δύο προωθητές γαιών, επτά λέμβοι, οχήματα γενικής χρήσης καθώς και ένα λεωφορείο. Επιπλέον, σε ετοιμότητα συνδρομής βρίσκεται ένας Λόχος Εκτάκτων Αναγκών με 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης».

Επίσης, έχει εγκριθεί και θα τοποθετηθεί γέφυρα Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ έχει γίνει αναγνώριση για τοποθέτηση γεφυρών Bailey στα Στουρναρέικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Επιπρόσθετα, με εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου το σύνολο των τμημάτων του σχεδίου «Ξενοκράτης» τηρούν ετοιμότητα 2 ωρών, δηλ. το σύνολο των διαθέσιμων μηχανημάτων τηρείται φορτωμένο επί αρματοφορέων, με τους οδηγούς και χειριστές αυτών να βρίσκονται εντός στρατοπέδων για άμεση εκτέλεση αποστολής, εφόσον απαιτηθεί ενώ το σύνολο των μέσων – μηχανημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ετοιμότητα για διάθεση, κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αντώνης Σαμαράς για Τέμπη: Δικαίωμα των συγγενών να μάθουν την αλήθεια – Για όνομα του Θεού, άνθρωποι είμαστε
25 Φεβρουαρίου, 2025
Βροχερό το σκηνικό σήμερα και τα επόμενα 24ωρα – Με τι καιρό όμως θα πετάξουμε χαρταετό;
25 Φεβρουαρίου, 2025
Εξελίξεις στην υπόθεση του Βασίλη Καλογήρου – Τα «πυρά» της οικογένειας και οι έρευνες που αναμένεται να ρίξουν «φως»
25 Φεβρουαρίου, 2025
Κρίσιμες ώρες για τον Αλέξη Κούγια – Δίνει μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ
25 Φεβρουαρίου, 2025
Πούτιν: Απαραίτητη η συμμετοχή των Ευρωπαίων στη διαδικασία για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία
25 Φεβρουαρίου, 2025
Συνάντηση Τραμπ – Μακρόν: Φιλικές χειραψίες και μηνύματα εκατέρωθεν για το Ουκρανικό με φόντο το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης
25 Φεβρουαρίου, 2025
Απεργία 28 Φεβρουαρίου για τα Τέμπη: Αποφάσεις για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακινητοποιημένα τα τρένα, δεμένα τα πλοία
25 Φεβρουαρίου, 2025
Κίνηση στους δρόμους: Ταλαιπωρία στον Κηφισό από ακινητοποιημένο όχημα στο ρεύμα ανόδου – Μεγάλες καθυστερήσεις και στην Αττική Οδό
25 Φεβρουαρίου, 2025
Ελάχιστες οι ελπίδες για τον 21χρονο Γερμανό που εξαφανίστηκε στο φαράγγι της Σαμαριάς – Τι λέει η αδερφή του
25 Φεβρουαρίου, 2025
Άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου σε σχολείο της Θεσσαλονίκης για ένα βλέμμα – «Του έσπασαν τον ώμο και τον αυχένα»
25 Φεβρουαρίου, 2025