Ιανός: Προσοχή! Αυτές τις περιοχές θα «χτυπήσει» ο κυκλώνας – Δlive την πορεία της κακοκαιρίας (χάρτες)

Η κακοκαιρία «Ιανός» θα «σαρώσει» τη χώρα από την Πέμπτη (17/9) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ η κακοκαιρία θα διαρκέσει 3 ημέρες και χτυπήσει τις εξής περιοχές:

Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο νότιο Ιόνιο και την
Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματα της.

Την Παρασκευή (18-09-2020) στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη
Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το
απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα
επηρεαστούν οι δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την ανατολική
Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την
ανατολική Πελοπόννησο και την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και
πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά και την
ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»:

Ποιες περιοχές θα πλήξει ο «Ιανός»

Εκτός από τις έντονες βροχοπτώσεις, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από πολύ θυελλώδεις ανέμους, ενώ θα επηρεάσει και την Αττική. Ο «Ιανός» αναμένεται να επηρεάσει και τις ακόλουθες περιοχές:
  • Ζάκυνθο
  • Κεφαλονιά,
  • Ιθάκη
  • Μεσσηνία
  • Ηλεία
  • Αχαΐα
  • Άργολίδα
  • Αρκαδία
  • Βοιωτία
  • Αιτωλοακαρνανία
  • Φωκίδα
  • Αττική
  • Εύβοια

Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Αττική

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, δημιουργώντας την κακοκαιρία Ιανός.

Δορυφορική εικόνα του Ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου “Meteosat-11” της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Εκμετάλλευση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT) την Τετάρτη 16/09/2020 στις 08:55. τοπική ώρα, επεξεργασμένη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr. Με κόκκινες αποχρώσεις οι κορυφές των νεφών με θερμοκρασίες κάτω από -50 βαθμούς Κελσίου.
Κύρια χαρακτηριστικά του Ιανού θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Επισημαίνεται ότι:

Λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν προγνωστικά οι μεταβατικές εποχές, και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής (βρίσκεται πάνω από θάλασσα), δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει. Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 4 επικρατέστερα σενάρια σχετικά την τροχιά που θα ακολουθήσει το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού έως τις 03:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου 19/09.

Δεν είναι ακόμα σαφές αν ο ΙΑΝΟΣ θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (διεθνώς γνωστά βαρομετρικά χαμηλά ως medicanes από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αυστηρές συστάσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά

Την ίδια στιγμή, μέτρα για την προστασία των πολιτών έναντι του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» που θα πλήξει τα επόμενα εικοσιτετράωρα τη χώρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ο «Ιανός» είναι ένα φαινόμενο που θα φέρει ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό που θα κάνει την εμφάνισή του από την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου και χαρακτηρίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως «μεσογειακός κυκλώνας».

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι σε πλήρη ετοιμότητα και αυτοί που μένουν σε υπόγεια, ημιυπόγεια και ισόγεια, να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους, εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να προστατευτούν από τον μεσογειακό κυκλώνα.

Συγκεκριμένα ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τρία σημεία:

1.Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2.Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλείστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3.Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρήσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις του «Ιανού», όπως έχει ονομαστεί ο κυκλώνας που αναμένεται, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Τόνισε ότι ενδέχεται να προκληθούν ζημιές και πλημμύρες, πτώσεις δένδρων, ακόμα και άνοδος της στάθμης της θάλασσας, γι αυτό και οι πολίτες πρέπει να είναι «σε απόλυτη επιφυλακή», ειδικά στις περιοχές που πρόκειται να πληγούν από τον κυκλώνα. Οι περιοχές αυτές είναι η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Μεσσηνία, η Ηλεία, η Αχαΐα, η Αρκαδία, η Αργολίδα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Φωκίδα, η Αττική και η Εύβοια, ενώ το φαινόμενο θα πλήξει και άλλες περιοχές, όπως οι Κυκλάδες και πιθανόν η Κρήτη.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε επιφυλακή, ενώ κάθε έξι ώρες θα γίνεται σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρακολουθείται στενά η πορεία της κακοκαιρίας, καθώς ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην κατεύθυνση του κύματος. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούν οι πολίτες συγκεκριμένες οδηγίες για την προστασία τους τις οποίες ανέφερε αναλυτικά.

«Η Αττική θα χτυπηθεί δυνατά»

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή την κακοκαιρία «Ιανός» που αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη 17/9, ο Γιάννης Καλλιάνος σημειώνει ότι η Αττική θα χτυπηθεί δυνατά από την κακοκαιρία.

Όπως εξηγεί στον χάρτη που παραθέτει είναι οι περιοχές «που θα επηρεαστούν από την 3ήμερη κακοκαιρία (από την Πέμπτη απόγευμα στο Ιόνιο έως και την Κυριακή στο ΝΑ Αιγαίο) που βρίσκεται προ των πυλών».

Σύμφωνα με την πρόβλεψή του, «η Αττική θα βρεθεί στο επίκεντρο των καταιγίδων από το ξημέρωμα της Παρασκευής μέχρι κατά διαστήματα και τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου».

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο και για τοπικές χαλαζοπτώσεις, προειδοποιεί και τονίζει ότι πέρα από την Αττική, θα επηρεαστούν με πολύ δυνατά φαινόμενα το Ιόνιο, η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά, η Εύβοια, οι Κυκλάδες και προς το τελείωμα της κακοκαιρίας (την Κυριακή) η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τέλος, ο μετεωρολόγος εφιστά την «προσοχή στους σφοδρούς ανέμους που θα προκαλέσουν προβλήματα στο Ιόνιο και τα δυτικά παράκτια ηπειρωτικά τμήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Καλλιάνος είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται στην επερχόμενη κακοκαιρία, για την οποία προειδοποιούν εδώ και δύο ημέρες οι μετεωρολόγοι.

Κακοκαιρία: Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πυροσβεστική – Εκτακτα μέτρα

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:

  • Την Πέμπτη (17-09-2020) από το απόγευμα, στο Νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο κυρίως στα δυτικά τμήματά της.
  • Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.
  • Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Συνεπώς, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες που πιθανόν να προκύψουν, στις περιοχές που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, το πυροσβεστικό προσωπικό τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες αναφορικά με την προστασία από έκτακτα καιρικά φαινόμενα μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέλη κυκλοφορίας: Εκπνέει η προθεσμία για την καταβολή τους
26 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις στην Ουκρανία
26 Δεκεμβρίου, 2024
Ναυπακτία: 75χρονος έπεσε ενώ έκοβε ξύλα και σκοτώθηκε
26 Δεκεμβρίου, 2024
Συντάξεις: Κέρδος 547 έως 11.753 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Κέρδος 547 έως 11.753 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
26 Δεκεμβρίου, 2024
Νετανιάχου: Θα συνεχίζουμε να πλήττουμε τους Χούθι
26 Δεκεμβρίου, 2024
Κόσοβο: Η έφεση του κυριότερου σερβικού κόμματος έγινε δεκτή
26 Δεκεμβρίου, 2024
Κωνσταντινούπολη: Αθωώθηκε η Ελληνίδα που κατηγορούνταν για κλοπή τηλεφώνου
26 Δεκεμβρίου, 2024
Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την εντατικοποίηση παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία
26 Δεκεμβρίου, 2024
Οι Αρχές της Γαλλίας διέσωσαν 107 μετανάστες στο στενό της Μάγχης
26 Δεκεμβρίου, 2024
Κακοκαιρία Elena: «Πνίγηκαν» Αττική και Εύβοια – Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός
26 Δεκεμβρίου, 2024