Κακοκαιρία: «Κόκκινος συναγερμός» σε 3 περιοχές – Διακοπή ρεύματος, κλειστά σχολεία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα. Στη δίνη βροχών και καταιγίδων βρίσκεται και η Αττική με τους κατοίκους να λαμβάνουν μήνυμα από το “112” για να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Μετ’ εμποδίων γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους ενώ εγκλωβίστηκαν οδηγοί στο Μαρούσι. Η πυροσβεστική δέχθηκε τουλάχιστον 100 κλήσεις αλλά χρειάστηκε να επέμβει τελικά σε 45 περιπτώσεις για απαντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων κυρίως στα νότια προάστια.

Αλλεπάλληλες είναι οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ για προληπτικούς λόγους η περιφέρεια ανακοίνωσε ότι τα απογευματινά και εσπερινά σχολεία θα μείνουν κλειστά. Εντός της ημέρας θα ληφθεί απόφαση για το εάν θα ανοίξουν ή όχι αύριο τα σχολεία.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε αυξημένη ετοιμότητα και η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων συνεχίζεται ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία. Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας όπως υπογράμμισε ο υπουργός, Χρ. Στυλιανίδης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όποια προβλήματα προκύψουν εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Και η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να μετακινηθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών της Τροχαίας, καθώς και άλλων συναρμόδιων Αρχών. Είσης, όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, στην ιστοσελίδα της υπάρχει ειδική ενότητα για τα σημεία όπου διακόπτεται η κυκλοφορία, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια.

«Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, εστάλη και 112 για το λεκανοπέδιο, είναι σε εγρήγορση όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για την κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ώρες την Αττική.

«Κόκκινος συναγερμός» σε 3 περιοχές

Σάρωσε την Αττική η κακοκαιρία και πλέον κατευθύνεται προς άλλες περιοχές στη χώρα. Δύσκολες ώρες αναμένονται για τις Κυκλάδες, το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, περιοχές για τις οποίες έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός». Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, η πιο δύσκολη μέρα είναι η Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Κακοκαιρία τώρα – H εξέλιξη σε LIve χάρτη

Δείτε σε Live χάρτη την εξέλιξη των φαινομένων:

Νέα σύσκεψη για την κακοκαιρία

Νέα σύσκεψη για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην εξελισσόμενη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΕΣΚΕΔΙΚ έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας καθώς και όλους τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων της χώρας ώστε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα. Βρίσκονται, δε, σε διαρκή με επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα όποια προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Σύσταση στους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις

Η ΕΛΑΣ συνιστά στους πολίτες που βρίσκονται σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε περίπτωση που είναι απαραίτητο να μετακινηθούν, θα πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης ακολουθώντας τις οδηγίες των αστυνομικών της Τροχαίας, καθώς και άλλων συναρμόδιων Αρχών.

“Βροχή” τα προβλήματα στην περιφέρεια

Προειδοποιητικό μήνυμα  από το “112” εστάλη σε Κέρκυρα, Σποράδες, Μαγνησία, και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου. Αντίστοιχο μήνυμα και για την Τεγέα και το Κορύθιο Αρκαδίας.

Απεγκλωβισμοί ανθρώπων από σπίτια και αυτοκίνητα, πλημμυρισμένοι δρόμοι και υπόγεια σπιτιών, καθώς και συνεχείς διακοπές ρεύματος είναι το σκηνικό που επικρατεί από χθες το βράδυ στη Ζάκυνθο, λόγω της κακοκαιρίας. Με μπουλντόζες, καθώς η περιοχή είχε πλημμυρίσει, έγινε από την πολιτική προστασία, η επιχείρηση απεγκλωβισμού, 50 Ρομά από καταυλισμό του νησιού, καθώς κινδύνευαν να πνιγούν. Λόγω του όγκου νερού που έπεσε από χθες στο νησί τα φρεάτια βούλωσαν από σκουπίδια και φερτά υλικά με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και αυλές.

Στα ορεινά της Ηπείρου και σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα χιονίζει από τη νύχτα. Σε όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο εργάζονται πυρετωδώς μηχανήματα αποχιονισμού και μπουλντόζες, προκειμένου οι δρόμοι να μείνουν ασφαλείς για τους οδηγούς, ενώ γίνονται και ρίψεις αλατιού. Το χιόνι έφτασε και στην πόλη των Ιωαννίνων. Αστυνομικοί της τροχαίας ενημερώνουν του οδηγούς για τα σημεία που χρειάζονται αλυσίδες. Νωρίς το πρωί πάντως έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για νταλίκες και φορτηγά τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί στα διόδια του Δροσοχωρίου.

Ειδυλλιακό είναι το τοπίο στο Χορτιάτη όπου από τα ξημερώματα άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες νιφάδες. Ενθουσιασμένοι είναι και οι κάτοικοι που επιτέλους είδαν χιόνι έστω και τέλος του Γενάρη. Ο Δήμος έχει μοιράσει αλάτι σε όλες τις κοινότητες, κυρίως σε όσους μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και σε σχολεία και δημόσια κτίρια. Χιόνι έχει πέσει και στην περιοχή του Φιλύρου, αλλά και στο Ασβεστοχώρι.

Στη Φλώρινα στα λευκά ντύθηκαν η τοπική κοινότητα Κέλλης στο Αμύνταιο καθώς και η περιοχή Πισοδέρι. Η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται με χειμερινά ελαστικά ή αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων. Τα σχολεία στον δήμο της Φλώρινας άνοιξαν σήμερα μια ώρα αργότερα από την κανονική και δύο ώρες μετά στον δήμο Πρεσπών. Δύο ώρες αργότερα, στις 10:00 άνοιξαν τα σχολεία Α’ & Β’ /θμιας εκπαίδευσης στην Πρέσπα, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην περιοχή.

Το «112» έστειλε στις 13.00 μήνυμα στους χιλιάδες κατοίκους του Βόλου, προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και στη Μαγνησία γενικότερα, με την προτροπή να περιοριστούν οι μετακινήσεις ενω έχουν ήδη προκληθεί μικρά προβλήματα στην κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου. Στον Βόλο βρέχει συνεχώς από χθες το απόγευμα και συνεχίζεται η βροχόπτωση, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα.

Στο Πήλιο πέφτει πυκνό χιόνι, αλλά ο συνεχής αποχιονισμός του οδικού δικτύου και κυρίως στο άξονα Βόλου-Χανίων -Ζαγοράς διατηρεί τους δρόμους καθαρούς, ενώ παράλληλα μηχανήματα ρίχνουν και αλατι για να μην παγώσει το οδόστρωμα. Η χιονόπτωση συνεχίζεται στα Χάνια, όπου το ύψος του χιονιού έχει φθάσει σχεδόν τα 10 εκατοστά, ενώ στο χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες αγγίζει τα 25 εκατοστά. Η κακοκαιρία στην περιοχή συνεχίζεται και η χιονόπτωση έχει επεκταθεί και σε χαμηλότερα υψόμετρα και χιονίζει από την Πορταριά και πάνω.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε και στους κατοίκους της Εύβοιας, προειδοποιώντας τους: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις άνεμοι) τις επόμενες ώρες στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Κλειστά θα είναι αύριο, Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στο νησί της Ρόδου με απόφαση που εξέδωσε σήμερα ο δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης. Η απόφαση εκδόθηκε επειδή -σύμφωνα με τις προβλέψεις- αναμένεται ότι να επικρατήσουν ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι. Παρόμοια απόφαση εκδόθηκε και από τη δήμαρχο Σύμης, Ελ. Παπακαλοδούκα.

Μηνύματα του 112 σε Βορειοανατολικό Αιγαίο και Αρκαδία

Η κακοκαιρία συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα, με ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα από το πρωί της Πέμπτης (26/1) σε πολλές περιοχές. Η επιδείνωση του καιρού συνεχίζεται και τα φαινόμενα μετακινούνται ανατολικά. Το 112 ήχησε, μάλιστα, και σε περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Συγκεκριμένα σε Θάσο, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία οι πολίτες ενημερώθηκαν να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις καθώς αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις τις επόμενες ώρες. ADVERTISING Αντίστοιχο μήνυμα από το 112, έφτασε και στα κινητά των κατοίκων περιοχών της Αρκαδίας. Συγκεκριμένα, σε Τεγέα και Κορυθίο ενημερώθηκαν για τους κινδύνους που μπορεί να φέρουν τα ακραία φαινόμενα των επόμενων ωρών.