Κακοκαιρία: Ζώνη καταιγίδων «χτυπά» την Αθήνα – Τι ώρα θα σαρώσουν την Αττική

Ο Μάρτιος ξεκινάει με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους λόγω της κακοκαιρίας Emil που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η κακοκαιρία θα κινηθεί σήμερα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σαρώσει όλη την χώρα για να υπάρξει τελικά βελτίωση από το Σάββατο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, η γραμμή λαίλαπας θα σαρώσει ολόκληρη τη χώρα από τα βορειοδυτικά μέχρι τα νοτιότερα και αναμένεται να φέρει μεγάλο όγκο νερού, συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νοτιάδες έως 8 μποφόρ, αλλά και αφρικανική σκόνη.

Όπως είπε ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ, τα φαινόμενα ξεκινούν από τα δυτικά και μέχρι αργά το απόγευμα πρόκειται να φτάσουν στα ανατολικά του Αιγαίου. Πρόκειται για μια κακοκαιρία με γρήγορο πέρασμα που διαρκεί από 24 έως 36 ώρες.

Ο υδράργυρος δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται στους 17 με 19 βαθμούς ωστόσο θα υπάρξει μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Στην Αττική, η μέρα ξεκίνησε με ασθενείς τοπικές λασποβροχές αλλά από το μεσημέρι πλησιάζει ζώνη καταιγίδων από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα επηρεάσει το σύνολο του νομού και το κέντρο της Αθήνας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα είναι έως 17 βαθμούς. Βελτίωση θα υπάρξει από τις βραδινές ώρες.

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθεί ένα πέρασμα από βροχές και τοπικές καταιγίδες από το μεσημέρι έως το απόγευμα ενώ βελτίωση θα σημειωθεί μέσα στη νύχτα και από αύριο το πρωί. Η θερμοκρασία θα είναι έως 15 βαθμούς και οι άνεμοι νοτιάδες.

Βελτίωση αναμένεται από το Σάββατο αλλα επειδή πρόκειται για ένα πολύ «βαθύ» μετεωρολογικό χαμηλό η αστάθεια θα παραμείνει και ίσως δώσει μερικές βροχές στα ανατολικά. Η Κυριακή όμως θα είναι μια μέρα με πολύ καλές καιρικές συνθήκες.

Από τη Δευτέρα το απόγευμα επανέρχεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας με τα ίδια χαρακτηριστικά το οποίο όμως θα έχει σύντομη διάρκεια, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκης.

Στο ερώτημα για τον καιρό της Καθαράς Δευτέρας, ο μετεωρολόγος είπε πως είναι νωρίς ακόμα να γίνει μια πρόγνωση αλλά σημείωσε πως προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου θα μας πλησιάσει μια πολική μάζα που έρχεται από την βορειοανατολική Ευρώπη.

Για το αν θα επηρέασει την χώρα μας, ο κ. Μαρουσάκης ανέπτυξε δύο σενάρια. Αν κινηθεί ανατολικά θα φέρει πολύ κρύο και στην Ελλάδα με χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα αλλά αν κινηθει προς τα βόρεια, θα μας φέρει νοτιάδες, βροχές και αφρικανική σκόνη.