Αποδυναμωμένος από την ηλιακή ακτινοβολία και την υψηλή θερμοκρασία ο SARS-CoV-2 θα παραμείνει και το καλοκαίρι στη χώρα μας.
Μαθηματικό μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με ιταλικά Πανεπιστήμια έδειξε ότι όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να μειωθεί η μεταδοτικότητα του κορονοϊου κατά 70%. Εκτιμάται ότι μετά τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται η λοιμογόνος δράση του ιού.
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή θερμοκρασία η υγρασία και η ηλιακή ακτινοβολία εξασθενούν τον κορονοϊό και μειώνουν σημαντικά τη μεταδοτικότητά του. «Εχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία άνω των 28 βαθμών Κελσίου σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να μειώσει τη μεταδοτικότητα του SARS CoV-2 κατά 47%. Αν η θερμοκρασία φτάσει στους 35 βαθμούς Κελσίου τότε η μείωση της μεταδοτικότητας θα φτάσει το 70%», εξήγησε στην εφημερίδα Reanews, ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επικεφαλής της σχετικής μελέτης που διεξάγει το ΑΠΘ σε συνεργασία με ιταλικά Πανεπιστήμια.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Ο ιός θα εξακολουθήσει να υπάρχει το καλοκαίρι διευκρινίζει ο καθηγητής και προσθέτει ότι ο πιο ασφαλής μήνας για να κάνουμε διακοπές είναι ο Ιούνιος. Στο μοντέλο που αναπτύξαμε λάβαμε υπόψη την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επίπτωση που θα έχουν στη διασπορά του ιού στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η επιδημία συνεχίζει την καθοδική της πορεία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ωστόσο από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να προλάβουμε αναζωπύρωσή της εξηγεί ο κ. Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τονίζει ότι ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί το καλοκαίρι ωστόσο η μεταδοτικότητά του θα πέσει. Για να δούμε μείωση κατά 30% στη μεταδοτικότητα θα πρέπει το ποσοστό της απόλυτης υγρασίας να είναι 9 γραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα κάτι που στη χώρα μας παρατηρείται μετά τα μέσα Μαΐου», δήλωσε ο καθηγητής στην ίδια εφημερίδα και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη συνθήκη το περίβλημα του ιού δεν μένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα καθώς παίρνει υγρασία και τα σταγονίδια μεγαλώνουν και δεν κυκλοφορούν εύκολα. Αντίθετα η χαμηλή θερμοκρασία και η ξηρή ατμόσφαιρα ευνοούν τη μετάδοση του ιού.
ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΕΣ
Με ασφάλεια μπορούμε να κάνουμε τα μπάνια στη θάλασσα σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου καθώς στο θαλασσινό νερό έχει αποδειχθεί ότι δεν επιβιώνουν τα περισσότερα παθογόνα. Ωστόσο θα πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις στην παραλία και ειδικά στις οργανωμένες.