FILE - President Joe Biden listens as Vice President Kamala Harris speaks in the Rose Garden of the White House in Washington, May 13, 2024. With Biden ending his reelection bid and endorsing Harris, Democrats now must navigate a shift that is unprecedented this late in an election year. Democrats are set to hold their convention in Chicago in August. (AP Photo/Susan Walsh, File)

Κάμαλα Χάρις: Πώς θα διαφοροποιηθεί η προεκλογική της εκστρατεία από αυτήν του Τζο Μπάιντεν

Μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα της διεκδίκησης του προεδρικού θώκου των ΗΠΑ για την επόμενη τετραετία, αυτόματα η Κάμαλα Χάρις ξεπροβάλλει ως το μεγάλο φαβορί ώστε να πάρει το χρίσμα των Δημοκρατιών για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου, τόσο λόγω της στήριξης που εκδήλωσε προς το πρόσωπό της ο σημερινός πρόεδρος, όσο και για την εμπειρία που ήδη διαθέτει, αλλά και τους προσωπικούς δεσμούς με παγκόσμιους ηγέτες που σφυρηλάτησε κατά τη διάρκεια της θητείας της ως νούμερο δύο της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το γεγονός ότι ήταν αντιπρόεδρος τα προηγούμενα χρόνια δεν της έδωσε πολλές ευκαιρίες να εκθέσει τις δικές της ιδέες για το πώς θα κυβερνούσε στην πραγματικότητα ή πώς οι πολιτικές της θα συνέκλιναν ή θα διαφοροποιούνταν σε σχέση με αυτές του Μπάιντεν, όμως το ιστορικό της ως γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια και γερουσιαστής των ΗΠΑ θα μπορούσε να δώσει κάποιες ενδείξεις για το πώς θα μπορούσε να ηγηθεί, εφόσον εκλεγεί.

Κάμαλα Χάρις: Πώς θα διαφοροποιηθεί η προεκλογική της εκστρατεία από αυτήν του Τζο Μπάιντεν
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Jacquelyn Martin)

Η Χάρις θα χρειαστεί να παλέψει σκληρά για να διασκεδάσει τις αμφιβολίες μεταξύ κεντρώων και σκεπτικιστών προοδευτικών, αφού κατά τη σύντομη υποψηφιότητά της στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών πριν από πέντε χρόνια είχε προτείνει μια ατζέντα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και υποστήριξε τα σχέδια ελευθέρων σπουδών στα κολέγια του ριζοσπαστικού Μπέρνι Σάντερς. Παράλληλα, είναι γεγονός ότι αισθάνεται πιο άνετα από τον Μπάιντεν την ώρα που χρειάζεται να υπερασπιστεί αναπαραγωγικά δικαιώματα, ενώ είχε εκφράσει σκεπτικισμό για τις εμπορικές συμφωνίες πολύ πριν τον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου.

Στην εξωτερική πολιτική, η αντιπρόεδρος αναμένεται να συνεχίσει σε μεγάλο βαθμό τη γραμμή Μπάιντεν σε βασικά ζητήματα όπως η Ουκρανία , η Κίνα και το Ιράν, αν και ενδεχομένως θα μπορούσε να έχει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στο Ισραήλ για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

Οι πιο σημαντικές διαφοροποιήσεις μάλλον θα μπορούν να προέλθουν στο εσωτερικό μέτωπο:

Αμβλώσεις

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Χάρις είχαν καταδικάσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2022 που ανέτρεπε παλαιότερη νομολογία για το δικαίωμα στην άμβλωση και έχουν υποσχεθεί ότι θα επαναφέρουν τα προηγούμενα επίπεδα προστασίας. Εντούτοις, η Χάρις θεωρεί ότι χρειάζεται ένα βήμα επιπλέον, δίνοντας στο υπουργείο Δικαιοσύνης την αρμοδιότητα ενισχυμένης εποπτείας επί της εφαρμογής των νόμων των πολιτειών για τις αμβλώσεις. Σύμφωνα με την πρότασή της, οι πολιτείες με ιστορικό περιορισμού των δικαιωμάτων αμβλώσεων θα πρέπει να ζητήσουν προκαταρκτική έγκριση από υπουργείο προτού θεσπίσουν νέους νόμους που θα επηρεάζουν την πρόσβαση στην άμβλωση.

Το θέμα αυτό είναι από τα λίγα ζητήματα όπου οι Δημοκρατικοί έχουν σαφές εκλογικό πλεονέκτημα απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους και η Χάρις μέχρι στιγμής μιλούσε φανερά πιο άνετα από τον Μπάιντεν για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, έχοντας στο οπλοστάσιό της και τον αγώνα της για το θέμα όταν ήταν γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια.

Κλιματική αλλαγή

Και οι δύο έχουν προτείνει τη δαπάνη τεράστιων ποσών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον επαναπροσανατολισμό της αμερικανικής οικονομίας προς πιο καθαρές πηγές ενέργειες αντί για ορυκτά καύσιμα. Το σχέδιό όμως της Χάρις προχωρά ακόμη παραπέρα.

Κάμαλα Χάρις: Πώς θα διαφοροποιηθεί η προεκλογική της εκστρατεία από αυτήν του Τζο Μπάιντεν
Φώτο Αρχείου (AP Photo/Holly Ramer)

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που είχε κάνει κατά την προηγούμενη προεκλογική της εκστρατεία, η Χάρις είχε προτείνει ένα σχέδιο 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα , όταν σήμερα το εκτιμώμενο ομοσπονδιακό κόστος της νομοθεσίας του Μπάιντεν για το κλίμα, την ενέργεια, τις υποδομές και την τεχνολογία ανέρχεται σε 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, είχε προτείνει τη θέσπιση τέλους για τη ρύπανση του κλίματος, καθώς και τον τερματισμό των ομοσπονδιακών επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα.

Παιδεία

Η Χάρις ήταν από τις πρώτες φωνές εντός της κυβέρνησης των Δημοκρατικών που υποστήριζε τη διαγραφή των φοιτητικών χρεών, που διαχρονικά αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο των διεκδικήσεων των προοδευτικών. Από την πλευρά του, ο Μπάιντεν είχε εκφράσει τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά αμφιβολίες για μια σημαντική διαγραφή των χρεών.

Η ελάφρυνση των φοιτητικών χρεών είναι ένα σημαντικό ζήτημα για παραδοσιακές δημοκρατικές δεξαμενές ψηφοφόρων, τους έγχρωμους και τους νέους, που όμως αντιμετωπίζει την έντονη αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων σε όλα τα επίπεδα, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο και άδικο για τους υπόλοιπους Αμερικανούς που δεν πήγαν στο κολέγιο ή έχουν ήδη εξοφλήσει τα χρέη τους.

Στο θέμα των σπουδών, η Κάμαλα Χάρις το 2017 είχε υποστηρίξει μαζί με τον Σάντερς δωρεάν κολεγιακές σπουδές , εξαλείφοντας τα δίδακτρα στα διετή κολέγια και για τους φοιτητές της μεσαίας τάξης σε τετραετή δημόσια ιδρύματα.

Η πρόταση του Μπάιντεν για το θέμα ήταν λιγότερο ριζοσπαστική: Το 2020 δήλωνε ότι θα στήριζε τετραετή δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα, αλλά μόνο για οικογένειες με εισόδημα μικρότερο των 125.000 δολαρίων. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, προσπάθησε να κάνει δωρεάν τις διετείς σπουδές στα κολέγια, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος έστρεψε την προσοχή του προς τον διπλασιασμό μιας επιχορήγησης για φοιτητές χαμηλού εισοδήματος σε ορισμένες ομάδες κολεγίων διετούς ή τετραετούς διάρκειας.

Πηγή: Reuters, Politico