epa06357640 A view of the hemicycle ahead of a plenary session at the European Parliament in Brussels, Belgium, 29 November 2017. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Καμία συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Λίπα λεπτά μετά την επανέναρξη τους οι εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής έλαβαν τέλος, χωρίς να βρεθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη επταετία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ παραδέχθηκε τη μη ύπαρξη συμφωνίας: «Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να έλθουμε σε συμφωνία. Δυστυχώς σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό».

Μετά το αδιέξοδο, η Κομισιόν – και όχι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- ανέλαβε να καταρτήσει ένα νέο έγγραφο εργασίας το οποίο προβλέπει δαπάνες στο ύψος του 1,069% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ [Η αρχική πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου περιλάμβανε 10 επιπλέον δις. ευρώ]. Επίσης, βάσει της ανεπίσημης αυτής πρότασης η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον δύο δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αυξάνεται και η χρηματοδότηση για το κλίμα. Τελικά απ ότι φαίνεται η εν λόγω τεχνική πρόταση δεν βρήκε ανταπόκριση από τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ.