«Καμίνι» η χώρα – Ζέστη και σκόνη κάνουν την ατμόσφαιρα αποπνικτική

Μόλις στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και το θερμόμετρο έχει ήδη «χτυπήσει» κόκκινο.

Το κέντρο της Αθήνας «βράζει».

Η Χριστίνα Ρήγου, μετεωρολόγος του MEGA ανέφερε: «Σήμερα Τετάρτη είναι η κορύφωση του θερμού κύματος και από αύριο σταδιακά η θερμοκρασία θα πέσει αλλά δεν θα δροσίσει ιδιαίτερα. Κάθε μήνας πιστεύω θα είναι και πιο αποπνικτικός, έχω βάλει και μαύρα, το έχω δέσει το γλυκό εγώ. Θέλουμε κλιματιστικά από τους ουρανούς».

Οι Θεσσαλονικείς αναζητούν μία ανάσα δροσιάς μέσα στο καμίνι της πόλης.

Το ισχυρό κύμα ζέστης πλήττει όλη τη χώρα. Το πρώτο σαραντάρι φαίνεται πως θα χτυπήσει σήμερα τη Λίνδο και τη Σύμη.

«Φαίνεται ότι το θερμόμετρο θα φτάσει και πάλι τους 37 με 38 τοπικά και 39 βαθμούς σε περιοχές της Φωκίδας, της Φθιώτιδας, στη Βοιωτία, ακόμα και εδώ στην Αττική περιμένουμε να προσεγγίσει τους 38 ίσως και 39 κυρίως στα δυτικά του νομού», είπε η μετεωρολόγος του MEGA.

Αθήνα και Λάρισα στους 37 βαθμούς Κελσίου για δεύτερη μέρα, ακολουθεί η Σπάρτη με 36 και Θεσσαλονίκη-Κρήτη με μέγιστο τους 35 βαθμούς Κελσίου.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να υποχωρούν από αύριο Πέμπτη καθώς φαίνεται ότι θα αρχίσει σιγά σιγά ο υδράργυρος να πέφτει 2-3 βαθμούς. Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή αναμένεται νέα πτωτική τάση. Έχει ζεστάνει πάρα πολύ όντως, μετά βίας πηγαίνουμε στις δουλειές μας αλλά ίσως έχουμε ένα όμορφο καλοκαίρι να το απολαύσουμε».

Άλλοι σκέφτονται τις καλοκαιρινές τους διακοπές και άλλοι περιμένουν πώς και πώς το ρεπό τους για να βρεθούν σε κάποια παραλία.

Η ζέστη της Θεσσαλονίκης σε σχέση με την Κρήτη, ανυπόφορη.

«Δεν βλέπετε; Έχουμε σκάσει, έχουμε ιδρώσει, δεν αντέχουμε. Εγώ είμαι από την Κρήτη που πίστευα κάτω έχει πιο πολλή ζέστη, μας είπαν φέρτε κουβέρτες, εν τέλει περιμένω να κατέβω κάτω να πάω καμία παραλία».

Απλησίαστα και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα που τα βλέπει ο ήλιος, με τη διαφορά στη θερμοκρασία εσωτερικά να αγγίζει τους 20 βαθμούς.

Μόλις ανοίξει ο οδηγός την πόρτα είναι σαν να ανοίγει τον φούρνο.

Ο Ηρακλής Τσολάκης, τεχνικός κλιματισμού αυτοκινήτων προτείνει:
«Ειδικά αν έχουμε το αυτοκίνητο αφημένο στον ήλιο είναι να ανοίξουμε όλα τα παράθυρα και μπαίνοντας στο αυτοκίνητο να οδηγήσουμε για ένα δεκάλεπτο και να ανάψουμε κλιματισμό».

Από αύριο, το «κύμα» καύσωνα θα υποχωρήσει ελαφρά και όπως φαίνεται θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα ακόμα πιο ενισχυμένο.