«Καμπανάκι» για τους ανεμβολίαστους άνω των 70: Πιθανότητα κατάληξης 10% – 20%, αν μολυνθούν

Η επιδημία παρουσιάζει σημεία σταθεροποίησης τη τελευταία βδομάδα, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την πορεία της, καθώς λόγω κακοκαιρίας τα τεστ ήταν μειωμένα, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την αποψινή ενημέρωση για τον κορονοϊό. Επίσης, το μέλος της Επιτροπής των ειδικών έκανε εκ νέου ειδική αναφορά στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι.

Την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια έδειξε σημεία σταθεροποίησης με μικρή συρρίκνωση του αριθμού των διαγνώσεων της τάξης του 5%, επεσήμανε αρχικά ο καθηγητής.

Από την άλλη, ο αριθμός των θανάτων έδειξε μικρή επιδείνωση της τάξης του 6%. Την ίδια ώρα, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή παρά την υποχώρηση στις εισαγωγές και τις τάσεις αποσυμπίεσης και σταθεροποίησης στους «σκληρούς δείκτες».

«Συγκεκριμένα», συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης, «ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ παραμένει σταθερός. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid στα νοσοκομεία έδειξε μείωση της τάξης του 15%, ενώ βλέπουμε μία μικρότερη, ωστόσο, μείωση των εξιτηρίων της τάξης του 9%, γεγονός που συντελεί στο να κλείσει η ψαλίδα στο ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων προς το 1,1%».

«Πιθανό να μπαίνουμε σε αυτό που λέμε πλατό της κυκλοφορίας της Όμικρον»

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές, συνέχισε ο καθηγητής, «ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης της “Όμικρον” στην Ελλάδα εντός της τελευταίας εβδομάδας έχει επιβραδυνθεί», ωστόσο «θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την πορεία της επιδημίας, γιατί και τις τελευταίες 4 μέρες εξαιτίας της μείωσης των τεστ που εκτελούνται λόγω της κακοκαιρίας, υπάρχει μία πιθανότητα να έχουμε μία υποδήλωση, έναν μικρό αριθμό κρουσμάτων να μην έχει καταγραφεί ακόμα, γιατί δεν έγιναν τα τεστ».

Φέρνοντας, πάντως, το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασίλειου, όπου επίσης υπάρχει επιβράδυνση και επιπέδωση της επιδημίας, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε πως «είναι πολύ πιθανό και στην Ελλάδα να μπαίνουμε σε αυτό που λέμε πλατό της κυκλοφορίας της Όμικρον».

«Σε αυτό το σημείο και καθώς ελπίζουμε, όπως και οι άλλες χώρες ελπίζουν, σταδιακά τους επόμενους μήνες να περάσουμε αργά στο λεγόμενο μεταπανδημικό στάδιο», σημείωσε.

Εμβολιασμός

Η τοποθέτηση του Μαγιορκίνη έκλεισε με ακόμη μία έκκληση για τον εμβολιασμού έναντι του κορονοϊού, εστιάζοντας στους ηλικιωμένους:

«Θα ήθελα να υπερτονίσω σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, τη μεγάλη σημασία που έχει οι άνθρωποι ηλικίας μεγαλύτερης από 70 ετών, να μη διστάσουν ούτε στιγμή να κάνουν τον αρχικό αλλά και τους απαιτούμενους επαναληπτικούς εμβολιασμούς.

Είναι μία σκληρή πραγματικότητα ότι το 75% των θανάτων που καταγράφονται είναι σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καταγράφεται μόλις το 7,5% των διαγνώσεων.

Οι άνθρωποι αυτοί όταν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και δεν έχουν εμβολιαστεί, η πιθανότητα να καταλήξουν είναι της τάξης του 10% με 20%. 1 στους 5 με 1 στους 10 που δεν έχουν εμβολιαστεί σε αυτήν την ηλικία θα καταλήξουν όταν έρθουνε σε επαφή με τον ιό».

«Είναι, λοιπόν, απόλυτη ανάγκη όλος αυτός ο πληθυσμός να εμβολιαστεί και να ακολουθήσει απαρέγκλιτα και άμεσα τις ενισχυτικές δόσεις, καθώς για αυτούς περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, κάθε άλλη ομάδα ηλικιακή, το εμβόλιο είναι θέμα ζωής και θανάτου για τους επόμενους μήνες», κατέληξε ο καθηγητής.

-Ad-