Supporters of President Donald Trump are confronted by Capitol Police officers outside the Senate Chamber inside the Capitol, Wednesday, Jan. 6, 2021 in Washington. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Καπιτώλιο: Το FBI είχε προειδοποιήσει για «εξτρεμιστές που πήγαιναν στην Ουάσινγκτον για πόλεμο»

Οι ΗΠΑ προσπαθούν ακόμη να «ξεμουδιάσουν» από τις πρωτόγνωρες σκηνές που εκτυλίχθηκαν κάποιες ημέρες στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον. Παράλληλα, όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τα όσα συνέβησαν, ενώ προχωρούν οι έρευνες για να βρεθούν όσοι συμμετείχαν στην εισβολή.

Στο πλαίσιο αυτό, τα γραφεία του FBI στη Βιρτζίνια με εσωτερικό υπόμνημά τους, μία ημέρα προτού οι υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισβάλουν στο Καπιτώλιο, προειδοποιούσαν ότι «εξτρεμιστές» σχεδιάζαν να πάνε στην Ουάσινγκτον και μιλούσαν για «πόλεμο», γράφει η εφημερίδα Washington Post.

Σε μια διαδικτυακή συζήτηση, έγιναν συγκεκριμένες εκκλήσεις για βιαιοπραγίες όπως: «Να είστε έτοιμοι να πολεμήσετε. Το Κογκρέσο χρειάζεται να ακούσει τζάμια να σπάνε, πόρτες να τις κλοτσάνε και να χυθεί το αίμα των σκλάβων-στρατιωτών τους του BLM και των Pantifa» αναφέρεται στο έγγραφο που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το ακρωνύμιο BLM αναφέρεται στο κίνημα Black Lives Matter, ενώ η λέξη Pantifa είναι ένας υποτιμητικός, υβριστικός όρος για τα μέλη του κινήματος Antifa. «Γίνετε βίαιοι. Σταματήστε να το αποκαλείται πορεία ή συλλαλητήριο ή διαμαρτυρία. Πηγαίνετε εκεί έτοιμοι για πόλεμο. Θα πάρουμε τον πρόεδρό μας ή θα πεθάνουμε. Τίποτα άλλο δεν θα επιτύχει αυτόν τον στόχο», συνεχίζει το κείμενο.

Συνελήφθη στη Νέα Υόρκη ο γιος ενός δικαστή

Οι Ομοσπονδιακές Αρχές επιβολής του νόμου έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τη φωτογραφία ενός υπόπτου, τον οποίο θέλουν να ανακρίνουν σχετικά με τον φόνο του αστυνομικού του Καπιτωλίου, Μπράιαν Σίκνικ, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο γερουσιαστής Μπιλ Κάσιντι.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής ανήρτησε τη φωτογραφία ενός ηλικιωμένου γενειοφόρου, ο οποίος φοράει ένα γαλάζιο καπελάκι με τα γράμματα CFD. Ζήτησε από όποιον τον γνωρίζει να επικοινωνήσει με την ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) για περισσότερες πληροφορίες.

Νωρίτερα σήμερα, τα γραφεία του FBI στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός ακόμη υπόπτου για τις ταραχές που έγιναν στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα.

Η εκπρόσωπος του FBI είπε ότι πρόκειται για τον Άαρον Μοστόφσκι. Πολλά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι είναι ο γιος του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, Σλόμο Μοστόφσκι.

Η εφημερίδα New York Post ήταν εκείνη που σε άρθρο της επισήμανε την παρουσία του Μοστόφσκι στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Στον ιστότοπό της ανέβασε και ένα βίντεο που τον εικονίζει, ντυμένο με κοστούμι, στο κτίριο όπου στεγάζεται το Κογκρέσο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του: «Μας έκλεψαν. Δεν πιστεύω ότι 75 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν τον Τραμπ, νομίζω ότι ήταν πιο κοντά στα 85 εκατομμύρια».

Δεν έχει διευκρινιστεί ποιες κατηγορίες βαρύνουν τον Άαρον Μοστόφσκι.

Από την Ουάσινγκτον, ο εισαγγελέας Μάικλ Σέργουιν προέτρεψε τους δημοσιογράφους που δέχτηκαν επίθεση ή απειλές κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Καπιτώλιο να επικοινωνήσουν με το γραφείο του.

«Είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να υπερασπιστούμε τις ελευθερίες τις οποίες εγγυάται η Πρώτη Τροπολογία, όπως την ελευθερία του λόγου, τις ειρηνικές συναθροίσεις και τον Τύπο και πρέπει να ερευνήσουμε, να ασκήσουμε διώξεις και να καταστήσουμε υπόλογο όποιον επιχειρήσει να παρεμποδίσει ή να περιστείλει αυτές τις ελευθερίες μέσω βίας ή εκφοβισμού», τόνισε.

-Ad-