Καπραβέλος: Καζάνι που βράζει η Αττική – Αναμένεται έκρηξη κρουσμάτων

Ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη μίλησε το πρώί της Τρίτης στον ΑΝΤ1 και ανέφερε πως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα σε ότι έχει να κάνει με τα κρούσματα.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της πανδημίας έκρουσε ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου “Παπανικολάου” της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, ακόμα, «δεν έχει γίνει ‘έκρηξη’ κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη», ενώ έκανε λόγο για «ηφαίστειο που βράζει» αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας.

Παράλληλα ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως ήταν λάθος η στρατηγική «να κυνηγήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα» και επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ιαπωνίας των 120 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων με τη χώρα μας.

«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς», προειδοποίησε, καθώς μία «λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου». Είπε πως κάποια μέτρα, που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, μπορούν να αρθούν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εγρήγορση.

Σε ό,τι αφορά τα self tests, υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Το ζήτημα, είπε, είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων, εξηγώντας πως με τη μαζική χρήση των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φθάσει στις 15.000. Παράλληλα, σημείωσε πως αν κάποιος δεν κάνει σωστά το self test, μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα που θα είναι ψευδώς αρνητικό. Προϋπόθεση για τη σωστή αξιοποίηση των self tests, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Ad-