Κάσος: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες του ιταλικού σκάφους εντός της ΑΟΖ – Τι επισημαίνει η Αθήνα για τον τουρκικό αναθεωρητισμό

Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume» ολοκλήρωσε τις εργασίες του τα ξημερώματα της Τετάρτης, διανύοντας πάντως την απόσταση από τα όρια των 6 ναυτικών μιλίων της Κάσου, έως τα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου, εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως αυτή έχει οριοθετηθεί με τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, τον Αύγουστο του 2020. Προφανώς, η εν λόγω περιοχή είναι και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από την Αθήνα επισημαίνουν δύο παραμέτρους:

Η έρευνα του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκε βάσει του αρχικού προγραμματισμού του.

Λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, δίαυλοι που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου, χωρίς πάντως, όπως λένε οι ίδιες πηγές, υποχώρηση από τις εθνικές γραμμές.

«Οι έρευνες ξεκίνησαν γύρω στις 11 τη νύχτα και ολοκληρώθηκαν τέσσερις παρά είκοσι τα ξημερώματα. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα «Αήττητος».Οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Από την Αθήνα επισημαίνουν και τη σαφή διατήρηση των εθνικών θέσεων, χωρίς όμως να παραβλέπεται ότι οι αναθεωρητικές θέσεις της Τουρκίας είναι παρούσες, όπως αναδείχθηκαν στη navtex της Άγκυρας για την Κάσο, όπου αποτυπώθηκαν τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Το περιστατικό αυτό και δη η έκδοση της τουρκικής navtex σύμφωνα με την οποία η περιοχή εκτός των 6 ναυτικών μιλίων αποτελεί το εξωτερικό όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα δεν έχει αλλάξει καθόλου τις αναθεωρητικές θέσεις της.

Με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, η Τουρκία αμφισβητεί ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών, αμφισβητεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αμφισβητεί τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, μια συμφωνία που έχει γίνει βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και των αρχών καλής γειτονίας.

Την ίδια ώρα πάντως ο Ταγίπ Ερντογάν μιλά και πάλι για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους.