Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανου Κασσελάκη, στο 34th Annual Greek Economic Summit που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διδάχθηκε τίποτε από την μνημονιακή περίοδο – Επιβάλλει λιτότητα μέχρι το 2026

Στο 34h Annual Greek Summit που διοργανώνει Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έδωσε το παρών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας ότι δεν διδάχθηκε από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει μάθει τίποτα από το τι συνέβη στη χώρα. Με τις συνταγές που ζήσαμε τους σκοτεινούς καιρούς, επιβάλλει οικειοθελώς τη λιτότητα μέχρι τουλάχιστον το 2026. Μια ανάπτυξη με τα κονδύλια του προγράμματος ανάκαμψης και του Ταμείου Ανθεκτικότητας (ΤΑΕ) που πηγαίνουν σε λίγους και φέρνουν ανάπτυξη εις βάρος των πολλών, οι οποίοι θα βιώσουν την δημοσιονομική προσαρμογή που ήδη φέρνει τους φόρους προς το ΑΕΠ σε ρεκόρ 25ετίας χωρίς προοπτική μείωσης. Η Ελλάδα έχει «συμφωνήσει» στη δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην ΕΕ με πρωτογενή πλεονάσματα που καλύπτουν το 7,5% του ΑΕΠ την 5ετή περίοδο 2021-2026. Τα λιτά κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία και η ισχυρή Γαλλία δεσμεύτηκαν για χαλαρούς στόχους για την ανάκαμψη από την κρίση του κόστους ζωής».

Ο κ. Κασσελάκης έκανε αναδρομή στην μνημονιακή περίοδο σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα υπέστη απώλειες -4,6% ετησίως, κάθε χρόνο, μέχρι που οι πολίτες εξαντλήθηκαν και η ζήτηση κατέρρευσε. Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (2009-2011) και στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ(2011-2015) οι διοικήσεις ήταν απλά κακοί μαθητές μιας μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέστρεψε τα θεμέλια της χώρας και απλώς δεν λειτούργησε. Οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν ποτέ στον κατήφορο του 2010 – 2014 και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία, έβαλε στόχο να βγάλει επιτέλους την χώρα από αυτό το καθοδικό σπιράλ. Και τα κατάφερε με πρωτοφανή ρύθμιση του χρέους, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γεμάτα δημόσια ταμεία και αυξημένο κατώτατο μισθό».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ο αστυνομικός της Βουλής κατέγραφε ακόμη την πεθερά του στο μπάνιο – Γέννησε η γυναίκα του
20 Φεβρουαρίου, 2025
Νέα μαρτυρία για τον Βασίλη Καλογήρου μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα – Η διαδρομή που έκανε τη μέρα που εξαφανίστηκε
20 Φεβρουαρίου, 2025
Άρπαξαν τσάντα με 100.000 ευρώ από ηλικιωμένη στην Κυψέλη – «Με έπιασε από τον λαιμό, με έσφιξε και λιποθύμησα»
20 Φεβρουαρίου, 2025
Από τον Πύργο η 44χρονη που δολοφονήθηκε στο Δαφνί – Η οικογένειά της έμαθε τα τραγικά νέα από τα ΜΜΕ
20 Φεβρουαρίου, 2025
Γυναικοκτονία στις Σέρρες: «Με κατήγγειλε επειδή έμπαινα στη μέση όταν χτυπούσε τη μητέρα μου», συγκλονίζει ο γιος της 52χρονης
20 Φεβρουαρίου, 2025
Ζάκυνθος: Μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας της συμβολαιογράφου
20 Φεβρουαρίου, 2025
Λάρισα: Αναπάντητα ερωτήματα για το σημείο που βρέθηκε η σορός του Βασίλη Καλογήρου
20 Φεβρουαρίου, 2025
ΕΛ.ΑΣ: Εκτεταμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό αυθαίρετων κατασκευών στη Μύκονο
20 Φεβρουαρίου, 2025
Ισραήλ: «Η Χαμάς είναι μια αίρεση θανάτου» – Οργή με την περιφορά των σορών των ομήρων
20 Φεβρουαρίου, 2025
Κάθειρξη 73 ετών στο γυναικολόγο του Νοσοκομείου Ρόδου για βιασμό και ασέλγεια σε βάρος ασθενών του
20 Φεβρουαρίου, 2025