Καταγγελία γιατρού: «Δε με προσέλαβαν επειδή είχα δύο μικρά παιδιά» – Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Για διάκριση σε βάρος της κάνει λόγο μία γιατρός, βιοπαθολόγος – μικροβιολόγος, που καταγγέλλει ότι δεν προσελήφθη σε διαγωνισμό γιατί αν και έχει όλα τα προσόντα για τη θέση του επιμελητή σε νοσοκομείο της Αθήνας, επειδή έχει δύο μικρά παιδιά. Σε απάντησή του το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι η απόφαση για τη μία πρόσληψη έγινε βάση βαθμολογίας και δεν έπαιξε ρόλο η οικογενειακή κατάσταση της καταγγέλουσας.

«Το γεγονός ότι απορρίπτεται μια γυναίκα γι’ αυτό τον λόγο αφορά όλους τους γιατρούς, όλων των φύλων, που διεκδικούν μια θέση στο ΕΣΥ. Μας ωθούν στη μη τεκνοποίηση, αν όχι στη στείρωση», επισημαίνει η γιατρός μιλώντας στο OPEN.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην εκπομπή ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Παναγιώτης Παπανικολάου, όλα ξεκίνησαν το 2016 όταν και προκηρύχθηκε η θέση επιμελητή της Β’ ΕΣΥ σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών. Η επιλογή, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, έγινε τώρα. Στο πρακτικό, τμήμα του οποίου παρουσιάζει το OPEN, αποκαλύπτεται ένα σκεπτικό με βάση το οποίο η γιατρός ναι μεν είναι αξιόλογη επιστήμονα, αλλά το γεγονός πως είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών δεν συνάδει με τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και έτσι δεν είναι γνωστό αν μπορεί να ανταποκριθεί.

Η γιατρός αφού της ανακοινώθηκε η απόφαση πως δεν θα προσληφθεί, ενώ στην ουσία είχε όλα τα τυπικά προσόντα, κατέθεσε ένσταση στο υπουργείο Υγείας ζητώντας την αναπομπή του πρακτικού και την έκδοση νέας απόφασης. Απάντηση, όπως λέει, έλαβε μετά από 4 μήνες μέσα από την οποία οι αρμόδιες Αρχές την ενημέρωναν πως δεν υπάρχει λόγος για αναθεώρηση αυτής.

Τι απαντά το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας, απαντώντας στο γιατί απορρίφθηκε το αίτημα της καταγγέλλουσας για αναθεώρηση της απόφασης, επισημαίνει ότι η απόφαση για τη μία πρόσληψή της έγινε βάση βαθμολογίας και δεν έπαιξε ρόλο η οικογενειακή κατάσταση της καταγγέλουσας.

«Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία (1) θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία) – εξού και η υψηλότερη βαθμολογία- και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» αναφέρει το υπουργείο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος αναπομπής που κατέθεσε ιατρός στο Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά απόφαση του Συμβουλίου Προσλήψεων- Κρίσεων του Νοσοκομείου «Λαϊκό» διευκρινίζονται τα κάτωθι:

  • Σύμφωνα με τις εισηγήσεις, την υψηλότερη βαθμολογία είχε η ιατρός που κατέλαβε τη μία (1) θέση ειδικότητας Αιματολογίας ή Ιατρικής Βιοπαθολογίας που είχε προκηρυχθεί για την ενίσχυση του Νοσοκομείου.

Η συγκεκριμένη ιατρός είχε τα περισσότερα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών και προϋπηρεσία) – εξού και η υψηλότερη βαθμολογία- και την ίδια οικογενειακή κατάσταση με την καταγγέλουσα, αν και η μητρότητα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για πρόσληψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται, όμως, ότι οποιαδήποτε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση υποψηφίου, αν και δεν επηρεάζει την αντικειμενική κρίση, κρίνεται παντελώς άστοχη.

-Ad-
  • Με τη συνέντευξη δεν ανατράπηκε η βαθμολόγηση και επομένως ούτε και η κατάταξη. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης και οι δύο ιατροί ερωτήθηκαν για την οικογενειακή τους κατάσταση, γεγονός που καταδικάζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έχουν ήδη γίνει οι σχετικές συστάσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους φαινόμενα που δεν συνάδουν με την αυτονόητη ισότητα και τα δικαιώματα των γυναικών και μητέρων στην εργασία.
  • Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας μελέτησε τον σχετικό φάκελο και απέρριψε την ένσταση της καταγγέλουσας ιατρού (αίτημα αναπομπής) με βάση αποκλειστικά τα αξιοκρατικά κριτήρια.
  • Η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα ως γυναίκα, μητέρα και ιατρός στηρίζει απόλυτα τη μητρότητα και ως Υπουργός δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ανεκτά φαινόμενα ανισότητας εις βάρος των γυναικών που εργάζονται στο ΕΣΥ. Άλλωστε, από τη θέση της ως Διευθύντρια Κλινικής καθώς και Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», στήριξε και στηρίζει συναδέλφους της έγκυες και μητέρες, οι οποίες- ακριβώς όπως και όλοι οι υγειονομικοί- με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση υπηρετούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.