Καταγγελία: Το 30% των εργαζομένων σε εστίαση – τουρισμό δεν πήρε δώρο Χριστουγέννων

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες εργαζόμενων στην εστίαση και τον τουρισμό επειδή δεν είδαν στους λογαριασμούς τους το δώρο Χριστουγέννων.

Το σωματείο τους μάλιστα αναφέρει πως μόνο 7 στους 10 το έλαβαν και ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open.

Το επίδομα έπρεπε να καταβληθεί σύμφωνα με τον νόμο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου και αφορά το χρονικό διάστημα από 01/05-31/12 κάθε έτους. Ο εργοδότης δικαιούται να παρακρατήσει το τμήμα του επιδόματος Χριστουγέννων που αναλογεί στο 10ήμερο από την 21 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου και να καταβάλει το παρακρατηθέν ποσό –μόνο όμως για το εν λόγω 10ήμερο– την 31η Δεκεμβρίου.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το Δώρο να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα. Η μη καταβολή του εμπρόθεσμα συνεπάγεται διαδικασία αυτοφώρου. Ο εργοδότης τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της Αστυνομικής Αρχής ή της επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων.

-Ad-