Κατάργηση προστασίας κατοικίας: Επίδομα στέγασης σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την Πρωτομαγιά καταργείται η προστασία κατοικίας και σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς, η κυβέρνηση αναζητά ένα νέο μοντέλο. Το νέο σχέδιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα νοικοκυριά που θα χάσουν το σπίτι τους θα λαμβάνουν ένα στεγαστικό επίδομα για το σπίτι που θα ενοικιάζουν ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η κυβέρνηση επιδιώκει ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων που θα ενσωματώσει όλα τα υπάρχοντα εργαλεία και ταυτόχρονα θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών.

Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο πλαίσιο να είναι ακόμα πιο αυστηρό σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά να μην βρεθούν στο δρόμο\ ή ακόμα και εάν χάσουν την πρώτη τους κατοικία να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο:

-Κάθε οφειλέτης θα έχει δικαίωμα πτώχευσης, εφόσον όμως δεχθεί τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, για να καλύψει τις οφειλές του.

-Όσοι οφειλέτες χάσουν την πρώτη τους κατοικία με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια να επιδοτούνται ώστε να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες είτε συνεχίζοντας να μένουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο όμως ενδεχομένως θα βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας ή τρίτου μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, είτε νοικιάζοντας κάποιο άλλο.

-Το στεγαστικό αυτό επίδομα θα δίνεται αυστηρά και μόνο σε όποιον χάνει την πρώτη του κατοικία, ενώ για το ύψος του θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κριτηρίων, όπως για παράδειγμα το εισόδημα, ο αριθμός των μελών νοικοκυριού, ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, υπερήλικοι κ.τ.λ. Μάλιστα στα κονδύλια για το νέο στεγαστικό αυτό επίδομα σχεδιάζεται να προστεθούν και τα κονδύλια που σήμερα προβλέπονται για την κρατική επιδότηση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, για δανειολήπτες που εντάσσονται στον νόμο και πληρούν τα σχετικά κριτήρια.