Κατάρρευση κτιρίου: Νέα στοιχεία για την τραγωδία στον Πειραιά

Συγκλονισμένη είναι η χώρα από την τραγωδία στον Πειραιά μετά από κατάρρευση κτιρίου.

Πολλά είναι τα ερωτήματα αναφορικά με την τραγωδία που σημειώθηκε στον Πειραιά και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 31χρονος αστυνομικός ο οποίος έκανε μεροκάματα για να συμπληρώσει το εισόδημά του.

Η κατάρρευση που στοίχισε τη ζωή του νεαρού άνδρα σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 16/4 ενώ ο εργολάβος της οικοδομής κρατείται και θα οδηγηθεί εκ νέου στον ανακριτή Πειραιά το Σάββατο 20/4.

Οι άλλοι 8 εργάτες που ήταν στο κτίριο που τελικά κατέρρευσε, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Πίσω από αυτό το τραγικό γεγονός, όπως μετέδωσε το πρωί της Πέμπτης 18/4 φέρεται να βρίσκεται μία ιστορία που αφορά στις πολεοδομίες και στην προσπάθεια αποσυμφόρησής τους.

Επειδή θέλησαν να αποσυμφορήσουν τις πολεοδομίες, έβγαλαν κάποιες διαδικασίες εκτός ελέγχου από τα πολεοδομικά γραφεία και αποφάσισαν να εκδίδουν άδειας εργασιών μικρής κλίμακας οι οποίες δεν χρειάζεται να εποπτεύονται από μηχανικό. Δεν ελέγχονται από τους μηχανικούς της πολεοδομίας, αλλά κάποιος κάνει ηλεκτρονικά αίτηση στην υπηρεσία δόμησης και του δίνουν την άδεια.

Σύμφωνα με μηχανικούς, είναι πολύ πιθανό, οι άνθρωποι που μπήκαν να κάνουν εργασίες στο κτίριο που κατέρρευσε, χτύπησαν κάποιο σημείο του τοίχου ή δοκάρι με αποτέλεσμα η πλάκα που στηρίζονται στη τοίχο ή στο δοκάρι – και αυτό θα το δείξει η αυτοψία που θα γίνει από τους αρμόδιους – είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει τμήμα του κτιρίου.

Τι συνέβη στον Πειραιά

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, ο νεαρός που έχασε τη ζωή του ήταν ειδικός φρουρός που υπηρετούσε στην Άμεση Δράση. Βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και βοηθούσε στις εργασίες του κτιρίου.

Ο 31χρονος είχε αιμοδοτική άδεια και ήθελε να ενισχύσει το εισόδημα του κάνοντας μεροκάματα στην οικοδομή.

Στην οδό Νεωρίου γίνονταν εργασίες σε ένα νεοκλασικό κτίριο. Με κάποιον τρόπο στην προσπάθειά τους οι εργάτες να ρίξουν τον τοίχο, πιθανότατα χτύπησαν το δοκάρι και αμέσως κατέρρευσε ο πάνω όροφος.

Ο 31χρονος ήταν μαζί με άλλους; 5 μέσα στο κτίριο, και επιχείρησε να πηδήξει σε ένα φορτηγό για να σωθεί και δεν πρόλαβε με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί από τα μπάζα.

Χρειάστηκε να έρθουν 14 άνδρες της Πυροσβεστικής με σκύλο, ο οποίος θα έψαχνε να βρει τα καταπλακωμένα άτομα αλλά και το ΕΚΑΒ.

Οι άλλοι 3 τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ ο εργολάβος έχει συλληφθεί και σήμερα στις 11.00 θα πάει στον ανακριτή. Συνελήφθησαν και οι 5 εργαζόμενοι καθώς είχαν παραβιάσει το εργατικό πρωτόκολλο και δεν ήταν δηλωμένοι από τον εργολάβο.