Καταρρέουν οι κινητοποιήσεις ενάντια στις δομές προσφύγων

Όλα δείχνουν πως καταρρέουν οι κινητοποιήσεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό που διοργανώνει αύριο (Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου) η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου σε συνεργασία με τους δημάρχους των νησιών (Λέσβου, Χίου, Σάμου), με αιτήματα τη μη δημιουργία νέων δομών και την αποσυμφόρηση των υφιστάμενων.

Ενώ ο στόχος ήταν να μην λειτουργεί τίποτα στα νησιά στη διάρκεια της κινητοποίησης, ο ένας μετά τον άλλο οι συλλογικοί και παραγωγικοί φορείς ανακαλούν τις αποφάσεις που είχαν λάβει για συμμετοχή στην απεργία με «λουκέτο» των καταστημάτων τους, κάνοντας λόγο για κακή οργάνωση και μπέρδεμα σχετικά με τη στόχευση της δράσης.

Έτσι, αυτό που αρχικά προαναγγέλθηκε ως παναιγαιαγή απεργία υποβαθμίστηκε τελικά στο κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων, και στην παράθεση μιας συνέντευξης τύπου, το πρωί της Τετάρτης. Μαζί με τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, και τους δημάρχους Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, και Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, στη συνέντευξη τύπου θα βρεθούν, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Ευάγγελος Μυρσινιάς, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας.

Ωστόσο, με σημερινή του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος έκανε γνωστό πως αναστέλλει τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση, καθώς «διαπιστώνει ανυπαρξία πλαισίου» και αυτό με τη σειρά του φέρνει απροθυμία συμμετοχής συλλόγων και φορέων στην απεργία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου έκανε γνωστό επίσης πως δεν θα συμμετάσχει στην απεργία, το ίδιο και επί μέρους κλαδικά σωματεία επαγγελματιών, όπως αυτά της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Ο Σύλλογος Εστίασης Σάμου ξεκαθάρισε πως τα καταστήματα των μελών του θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ ο αντίστοιχος Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών, Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Λέσβου, ουσιαστικά έκανε το ίδιο, αν και τυπικά άφησε την απόφαση στην κρίση του κάθε μέλους.

Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στην δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ή κράτησης προσφύγων και μεταναστών και με αίτημα την αποσυμφόρηση των νησιών. Αξίζει να σημειωθεί πως η δημιουργία κλειστών κέντρων ήταν ιδέα και πρόταση του περιφερειάρχη Κ.Μουτζούρη, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια έκανε πίσω, συντασσόμενος με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των νησιών που αντιτάχθηκαν στην δημιουργία τους.