Κοροναϊός – Καθηγητής επιδημιολογίας: Αποφύγετε τα ΜΜΜ

Ο επίκουρος καθηγητής υγιεινής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA για την κατάσταση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 1.000 με 2.000 κρούσματα συνολικά αδιάγνωστα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «είναι ανησυχητικό, αλλά δεν είναι κάτι που δεν αναμέναμε. Και στην Ιταλία ο αριθμός που βλέπουμε είναι επί 10 και επί 20. Δεν είναι τόσο ανησυχητικό γιατί έχουμε πάρει πολύ νωρίς τα μέτρα» και συνέχισε: «Το κάναμε συστηματικά γιατί όλα τα μαθηματικά μοντέλα λένε ότι αν πάρεις αυτά τα μέτρα νωρίς είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να τα πάρεις νωρίς».

Όσον αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα αυξηθούν τα κρούσματα. Όσοι πολίτες μπορούν να αποφύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς καλό θα είναι να το κάνουν.

Ο καθηγητής ρωτήθηκε και για πιο αρνητικό σενάριο που μπορεί να φανταστεί και απάντησε: «Να δούμε ότι έγινε σε επαρχίες της Κίνας και της Ιταλίας. Αυτά είναι τα πολύ αρνητικά σενάρια».

Οκ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε ακόμα στις κλιματολογικές συνθήκες και στον καλό καιρό που έχουμε στην Ελλάδα κάτι που βοηθάει γιατί πιθανώς η αυξημένη θερμοκρασία βοηθάει στον περιορισμό της εξάπλωσης.