Καθησυχαστική η Alpha Bank για την αποστολή SMS σε πελάτες της για αλλαγή κωδικών e-banking – H ανακοίνωση

Αναστάτωση προκλήθηκε σε πολλούς πελάτες του e-banking της Τράπεζας Alpha Bank μετά από sms που έλαβαν την Παρασκευή το βράδυ ότι θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν τους κωδικούς τους.

Το μήνυμα που έλαβαν χρήστες του ebanking της Alpha Bank στα κινητά τους έγραφε χαρακτηριστικά: «myAlpha Code: **** EIΣOΔOΣ ΣTO e-banking. O KΩΔIKOΣ MIAΣ XPHΣHΣ ΘA ΠAPAMEINEI ENEPΓOΣ ΓIA TA EΠOMENA 5’».

Στελέχη της τράπεζας Alpha Bank, δηλώνουν ότι είναι «τεχνικής φύσεως» θέμα και ότι δεν υφίσταται ζήτημα κυβερνοεπίθεσης στα συστήματα της τράπεζας σημειώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα χρήματα, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των πελατών.

Όπως απάντησε στη συνέχεια μέσω twitter η τράπεζα: «Λόγω τεχνικών θεμάτων στο σύστημα ενημέρωσης μέσω SMS, αριθμός συνδρομητών του myAlpha Web έχει δεχθεί, τις τελευταίες ώρες, ενημερωτικά μηνύματα που αναφέρονται σε παλαιότερες ημερομηνίες και συναλλαγές. Δεν υφίσταται ζήτημα ασφάλειας ή επίθεσης στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών της Τράπεζας. Λυπούμαστε για την αναστάτωση. Οι τεχνικές υπηρεσίες της Alpha Bank και των συνεργατών της εργάζονται από την πρώτη στιγμή για την ταχεία αντιμετώπιση του ζητήματος. Συνδρομητές που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα παρακαλούνται να τα αγνοούν.»

Κάποιες πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για «ανάσυρση» παλιών ανενεργών κωδικών οι οποίοι δεν σχετίζονται με τους λογαριασμούς των πελατών της τράπεζας καθώς είναι ανενεργοί.

Πηγές από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει κανείς από όσους έλαβαν το sms να αλλάξει τους κωδικούς του για την περίπτωση που όντως αποδειχθεί ότι πρόκειται για cyber attack και προσπάθεια «phising» (δόλιου «ψαρέματος» κωδικών).

Να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις καταθετών που έχουν λάβει sms για κωδικό πρόσβασης, χωρίς να έχουν κάνει είσοδο στον λογαριασμό τους.

Εξάλλου σε τέτοια ζητήματα οι μεγάλες τράπεζες πάντα έχουν πολύ υψηλό τείχος προστασίας.

Πηγές από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, επισημαίνουν ότι δεν πρέπει κανείς από όσους έλαβαν το sms να αλλάξει τους κωδικούς του για την περίπτωση που όντως αποδειχθεί ότι πρόκειται για cyber attack και προσπάθεια «phising» (δόλιου «ψαρέματος» κωδικών).

Στις 22 Ιουνίου, η Alpha Bank είχε κάνει την εξής ενημέρωση:

«Για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών σας συναλλαγών, η Alpha Bank σας υπενθυμίζει ότι δεν θα ζητήσει ποτέ και με κανένα τρόπο τους κωδικούς σας καθώς αυτοί είναι προσωπικοί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τους αποκαλύπτετε σε τρίτους.

Παρακαλούμε, εάν σας ζητηθεί -τηλεφωνικώς, με mail ή sms- να αποκαλύψετε τους κωδικούς σας σε άτομα που ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν γνωστή εταιρία πληροφορικής και ζητούν τη συνεργασία σας για εγκατάσταση εργαλείων απομακρυσμένης πρόσβασης στον υπολογιστή, κινητό ή tablet σας, πρόκειται για απάτη και θα πρέπει να αρνηθείτε το αίτημα και να αναφέρετε το περιστατικό στο 210 326 0000.

Η ασφάλεια των συναλλαγών σας είναι πάντοτε προτεραιότητα για εμάς».

-Ad-