Κατώτατος μισθός: Αποκάλυψη! Έτσι θα γίνει η αύξηση – Τα 3 σενάρια

Κατώτατος μισθός: Ποιες είναι οι σκέψεις της κυβέρνησης για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό και τι αναμένεται να αλλάξει στις τριετίες.

Οι διαπραγματεύσεις για την αύξηση στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα ξεκινούν αυτή την εβδομάδα αλλά στο προσκήνιο μπαίνει το θέμα των «παγωμένων» τριετιών.

Το ξεπάγωμα συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας

Το «ξεπάγωμα», σύμφωνα με Τα Νέα, συνδέεται με τη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας σε επίπεδα κάτω του 10%. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ραγδαία αποκλιμάκωση των ποσοστών της ανεργίας, γεγονός που φέρει στο προσκήνιο την επαναφορά των μισθολογικών τριετιών για όλους και όχι μόνο για όσους είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία προ του 2012, κάτι που ισχύει σήμερα.

Στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας τον Νοέμβριο του 2022 κατέγραψε μείωση σε 11,4% από 11,5% τον Οκτώβριο και 13,1% τον Νοέμβριο του 2021. Η τελευταία καταγραφή δείχνει μείωση της ανεργίας κοντά στο 11,4%, γεγονός που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για ταχεία πτώση του ποσοστού κάτω του 10%, κάτι που θα σημάνει την επαναφορά των τριετιών για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε προσαύξηση μισθού κατά 30% για τους εργαζομένους που έχουν την απαραίτητη προϋπηρεσία (τρεις τριετίες). Να σημειωθεί ότι σήμερα τα ποσοστά των τριετιών λαμβάνουν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία (μία, δύο ή τρεις τριετίες) μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Ωστόσο δεν μπορεί να διεκδικήσει προσαύξηση για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται από τον Φεβρουάριο του 2012 και μετά. Και αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 έχασαν το δικαίωμα της προσαύξησης του μισθού τους λόγω προϋπηρεσίας, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να αρκούνται στον κατώτατο μισθό, ο οποίος καταβάλλεται ως «μοναδιαία αξία», χωρίς να προσμετρούνται σε αυτόν τα χρόνια προϋπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ οι εργαζόμενοι με τις κατώτατες αμοιβές χάνουν ετησίως από έναν έως 4,5 μισθούς εξαιτίας των «παγωμένων» τριετιών από την επιβολή του μέτρου έως σήμερα, ενώ συνολικά τη δεκαετία 2012-2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα απώλεσαν περί τα 12 δισ. ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια

Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα Των Νέων, ξεκινούν οι διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2023. Η εισήγηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα υποβληθεί το αργότερο έως τη 10η Μαρτίου 2023.

Τα τρία σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού, τα οποία θα βρεθούν στο τραπέζι των κοινωνικών εταίρων είναι τα εξής:

  • Αύξηση κατά 5,5%, στα 751 ευρώ. (Το πρώτο σενάριο φαίνεται να αποκλείεται).
  • Αύξηση κατά 6%, στα 756 ευρώ.
  • Αύξηση κατά 7%-8%, στα 763-770 ευρώ.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανή μεγαλύτερη αύξηση, με τον κατώτατο μισθό να φτάνει ακόμη και στα 801 ευρώ. Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και μια σειρά επιδομάτων, όπως το βοήθημα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ.

Κατώτατος μισθός: Τι δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης

Τι προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την πορεία της οικονομίας στη χώρα, σχετικά με τον κατώτατο μισθό και τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό ήταν αυτό για τον κατώτατο μισθό και την επικείμενη αύξησή του. «Η 1η Απριλίου είναι εύλογη ημερομηνία για τον νέο κατώτατο μισθό, καθώς τότε ξεκινά η τουριστική περίοδος. Ξεκαθάρισε ότι ο χρόνος των εκλογών δεν συνδέεται με τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Θέλουμε οι δουλειές να είναι καλύτερες και να αμείβονται. Υπάρχει υπάρχει βελτίωση στους μισθούς σε σχέση και με την παραγωγικότητα στην αγορά εργασίας. Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να είναι πλήρους απασχόλησης και να έχουν εισόδημα».

«Η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι σημαντική. Έχουμε πάει στα 713 ευρώ, αναμένεται μία ακόμη αύξηση στον κατώτατο μισθό. «Θα είναι σημαντική η αύξηση στον κατώτατο μισθό», είναι το μήνυμα που έστειλε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, είπε επίσης ότι θα υπάρξει ένα ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Και μίλησε για αξιολόγηση που είναι πολύ σημαντική, αφήνοντας επί της ουσίας να εννοηθεί ότι είναι πιθανές και οι αυξήσεις.

Τόνισε, πάντως, ότι υπάρχουν δουλειές που πληρώνουν πολύ καλά χρήματα και πολύ πιο πάνω από τον κατώτατο μισθό. «Όταν είσαι καπετάνιος στα 30 σου και βγάζεις 10.000 ευρώ, είναι πολύ καλά χρήματα», είπε.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στις καλές αμοιβές των νέων με πτυχία. «Θα πρέπει να δημιουργούμε καλές αμοιβές και για τον μέσο όρο», είπε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ανέβασε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων σε εφαρμογή – Πώς έφτασαν στα ίχνη του συνταγματάρχη που συνελήφθη για παιδική πορνογραφία
15 Ιανουαρίου, 2025
«Πήρα την Αστυνομία και τους είπα “κάντε κάτι, μπας και γλιτώσει κανείς φουκαράς”» – Μαρτυρία για τον 45χρονο που προκάλεσε το τροχαίο στα Χανιά
15 Ιανουαρίου, 2025
Μεθυσμένη γυναίκα προκάλεσε πανικό στον Βόλο – Παραλίγο να παρασύρει πεζούς στο πεζοδρόμιο
15 Ιανουαρίου, 2025
Κακοκαιρία: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα 15/1
15 Ιανουαρίου, 2025
Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΞ και ΕΚΠΑ
14 Ιανουαρίου, 2025
Τσιόδρας προς Κομισιόν: Οι κλιματικοί στόχοι περνούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γεωργίας
14 Ιανουαρίου, 2025
Όλαφ Σολτς για πιθανή συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: «Προτεραιότητα οι ζωές των ομήρων»
14 Ιανουαρίου, 2025
Το πρωί της Τετάρτης το ραντεβού Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου
14 Ιανουαρίου, 2025
Κλήρωση Τζόκερ 14/01/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί
14 Ιανουαρίου, 2025
Πάπας Φραγκίσκος: Δεν παραιτούμαι
14 Ιανουαρίου, 2025