Συντάξεις: Γιατί θα πάρετε περισσότερα αν έχετε τόση σύνταξη

Κατώτατος μισθός: Στο υπουργικό συμβούλιο της 27ης Μαρτίου η πρόταση του υπουργείου Εργασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση αναμένεται να είναι τέτοια ώστε ο κατώτατος να κλειδώσει πάνω από τα 820€.

Στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το υπουργικό συμβούλιο που θα περιλαμβάνει την τελική πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού και όχι στις 22 Μαρτίου καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απουσιάζει στις Βρυξέλλες. Εντωμεταξύ, το πόρισμα του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) και της Επιτροπής 5 σοφών βρίσκεται στο γραφείο της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου και προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 4-5%.

Αυτό σημαίνει πως οδεύουμε σε μια αύξηση που θα κλειδώσει από 5,5% έως 6,5%, δηλαδή από τα 823€ έως τα 830€.

Τριετίες και επίδομα γάμου

Σύμφωνα πάντως με την τελική πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και το ΚΕΠΕ (από +4% έως +5%) ο νέος κατώτατος μισθός για το 2024 θα κυμανθεί από την 1η Απριλίου από 811.2 έως 819 ευρώ ενώ με τις τριετίες και το επίδομα γάμου μπορεί να φτάσει να αμείβεται με 1146.6 ευρώ μηνιαίως.

Στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ είχε προτείνει λελογισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού που να μην απέχει σε μεγάλο βαθμό από το μέσο πληθωρισμό του 2023 (3.5%) καθώς θα επιβαρύνει περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις.

Λελογισμένη αύξηση

Όπως σημειώνει ο επιστημονικός φορέας περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, λόγω των υψηλών ιδιωτικών εγχωρίων και ξένων άμεσων επενδύσεων, της ανάκαμψης της κατανάλωσης και του τουρισμού, που οδηγούν στην εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ το 2024 άνω του 2% (ΚΕΠΕ, ΤτΕ, ΕΕ) σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, θέτουν τις βάσεις για μια αύξηση των κατώτατων αμοιβών, κυρίως λόγω διάβρωσής τους από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και λόγω δυσκολίας ανεύρεσης εργαζομένων.

Εντούτοις, η όποια αύξηση θα πρέπει να είναι λελογισμένη, καθώς το 2024 προβλέπεται να είναι έτος χαμηλής ανάπτυξης, ενώ το ενδεχόμενο οι αυξημένοι μισθοί να ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό δημιουργώντας ένα σπιράλ μισθών-τιμών δεν πρέπει να υποτιμάται.

Θυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ έχει προτείνει ο κατώτατος μισθός να αυξηθεί στα 908 ευρώ από 780 σήμερα.