Κατρίνης: Η αδράνεια της κυβέρνησης έναντι των συνεχών ανατιμήσεων στην αγορά κοστίζει πολύ ακριβά στους πολίτες

Στο θέμα της συνεχιζόμενης και σταδιακά αυξανόμενης ακρίβειας που μαστίζει την αγορά αναφέρθηκε σήμερα ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας σήμερα στη δημόσια τηλεόραση.

Όπως είπε, «η αλήθεια είναι ότι ανατιμήσεις και ακρίβεια έχουμε από τον Σεπτέμβριο του 2021. Η κυβέρνηση τότε καθησύχαζε τους πολίτες ότι το φαινόμενο είναι δήθεν παροδικό. Το ΠΑΣΟΚ ήδη από τέλη του 2021 κατέθεσε προτάσεις, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής από 13% σε 6%. Και την πρότασή μας θα συνεχίσουμε να την υπενθυμίζουμε, γιατί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ο ΦΠΑ είναι 4% με 6% και στην Ελλάδα παραμένει 13%. Και αυτό γίνεται για να μαζεύει έσοδα η κυβέρνηση και να τα μοιράζει μετά ως επιδόματα.

Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης τη μείωση στη φορολογία των καυσίμων και μόλις προχτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε σύσταση για φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιρειών. Ωστόσο, από την κυβέρνηση δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Αλλά και στο ζήτημα της φορολόγησης των κερδών των εταιρειών ενέργειας η κυβέρνηση αντέδρασε με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Όταν η Ιταλία ήδη είχε φορολογήσει δύο φορές τα υπερκέρδη αυτά, η ελληνική κυβέρνηση άφηνε απλά το χρόνο να περνά προς όφελος των εταιρειών ενέργειας».

Όσον αφορά τον πληθωρισμό ο βουλευτής Ηλείας επεσήμανε ότι «πληθωρισμό είχαμε και πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Φεβρουάριο του 2022 είχαμε ήδη 8% – έναν από τους μεγαλύτερους πληθωρισμούς στην Ευρωζώνη. Τον προηγούμενο μήνα φτάσαμε στα επίπεδα του 1993. Έχουμε 15% αύξηση τιμών για το καλάθι του νοικοκυριού, όταν πέρυσι η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Υπουργός Ανάπτυξης έδινε – και συνεχίζει να δίνει – επικοινωνιακά show με τους ιδιοκτήτες των Σούπερ Μάρκετ για δήθεν συγκράτηση των τιμών.

Όλη αυτή η κατάσταση, μαθηματικά, οδηγεί στην μείωση της κατανάλωσης με βάση τα στοιχεία του ΕΛΓΑ και του ΣΕΠΕ».

Και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι στην αγορά, γιατί η ακρίβεια είναι συνεχιζόμενη και εντεινόμενη και μετατρέπεται πλέον σε αισχροκέρδεια. Έλεγχοι, ωστόσο, δεν γίνονται στην αγορά. Π.χ. εδώ και έξι μήνες δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο στην αγορά τροφίμων Αν δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά, αν δεν υπάρχει μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, αν δεν υπάρχει μείωση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και αν δεν υπάρχει φορολόγηση των υπερκερδών των πετρελαϊκών εταιριών, δυστυχώς το καλάθι του νοικοκυριού θα συνεχίσει να γίνεται ολοένα και πιο ακριβό και οι πολίτες θα συνεχίζουν να ψωνίζουν ολοένα και λιγότερα. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει να κρύβει την αδράνειά της πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Τέλος, ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές σημείωσε ότι «η ΝΔ με εντολή Πρωθυπουργού, έκανε οτιδήποτε περνούσε από το χέρι της, προκειμένου να συσκοτίσει και να συγκαλύψει την υπόθεση. Δεν κάλεσε ουσιώδεις μάρτυρες, δεν θέλησε να διερευνήσει αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση εις βάθος και δεν θέλησε να συνδράμει την Επιτροπή, δίνοντας περαιτέρω βασικά στοιχεία. Εν ολίγοις, η ΝΔ δεν θέλησε να αποκτήσουμε μία εθνική θωράκιση, για ένα τόσο σοβαρό θεσμικό ζήτημα Δημοκρατίας. Ευτυχώς, υπάρχουν οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουν σε σωστά συμπεράσματα, σε σχέση με την υπόθεση.

Είναι αναγκαίο να υπάρξει μια εθνική θωράκιση, τόσο της ΕΥΠ, όσο και της ΑΔΑΕ, ώστε να μην επιτραπεί σε καμία κυβέρνηση, σε κανέναν Πρωθυπουργό και σε κανένα «σύστημα Μαξίμου», όπως αυτό που υφίσταται τώρα, να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους, δημόσια πρόσωπα ή τον οποιοδήποτε πολίτη αυτής της χώρας, χωρίς λόγο και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή προπονητής του ταε κβο ντο για γενετήσιες πράξεις εις βάρος ανήλικης αθλήτριάς του
24 Φεβρουαρίου, 2025
Αποχωρούν από τα μπλόκα Γυρτώνης και Ριζόμυλου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι: «Ο αγώνας συνεχίζεται με άλλες μορφές»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Έκρηξη στο ρωσικό προξενείο στη Μασσαλία: Έχει χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης, λέει το ΥΠΕΞ της Ρωσίας
24 Φεβρουαρίου, 2025
Ο πάπας Φραγκίσκος πέρασε μια ήρεμη νύχτα, αλλά παραμένει κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
24 Φεβρουαρίου, 2025
«Προσπάθησε να με πνίξει και με βίασε» λέει 56χρονη που κατήγγειλε 33χρονο για σεξουαλική κακοποίηση – Σήμερα η δίκη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Άρειος Πάγος για Τέμπη: Ουδείς δικαιούται να τρομοκρατεί τους δικαστικούς λειτουργούς
24 Φεβρουαρίου, 2025
Προς επαναλειτουργία το «Allou! Fun Park»: Δόθηκε το πράσινο φως από τον Δήμο Ρέντη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Γαλεντέρης για Καλογήρου: Οι τοξικολογικές δεν μπορούν να βρουν την αιτία θανάτου χωρίς τις ιστολογικές – Δεν αποκλείουμε τίποτα
24 Φεβρουαρίου, 2025
Δυστύχημα στα Τέμπη: Τα συγκινητικά λόγια της γιαγιάς του Γεράσιμου – Επιστρέφει στην Ελλάδα ο μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού
24 Φεβρουαρίου, 2025
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Τι θα γίνει με μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ – Η απόφαση των εργαζομένων
24 Φεβρουαρίου, 2025